Hushpuppi:

Levde luksusliv - risikerer 20 års fengsel

Må trolig bytte ut det elleville luksuslivet med fengselsmurer.

I TRØBBEL: Influenser Ramon Abbas, også kjent som Hushpuppi, risikerer nå 20 år i fengsel for svingel og hvitvasking. Foto: Instagram / Hushpuppi
I TRØBBEL: Influenser Ramon Abbas, også kjent som Hushpuppi, risikerer nå 20 år i fengsel for svingel og hvitvasking. Foto: Instagram / Hushpuppi Vis mer
Publisert

Det er ikke få her i landet som ikke har mottatt mail fra personer som hevder de enten har hacket pc-en din, at de ønsker å låne penger eller at de har opptak av at du ser på porno.

De som går på svindelen havner ofte tusenvis av kroner i minus, og svindlerne sitter igjen med millionsummer hvis alt går etter planen.

Det er imidlertid noen som tar det hele ett steg lenger. Influenseren Ramon Abbas (37) er en av disse, mener politiet.

FARLIG: De to YouTube-stjernene Alex og Alan Stokes var i trøbbel etter å ha utført et falskt bankran. Reporter: Christian Wehus. Video: Stokes Twins. Vis mer

Fra fattig til milliardær

Ramon Abbas har de seineste årene delt bilder og videoer av ellevill rikdom og luksus med sine 2,5 millioner Instagram-følgere. På sosiale medier går han under navnet Hushpuppi.

Nå er han regnet som en av verdens største svindlere av FBI, og risikerer 20 år i fengsel, ifølge BBC.

37-åringen startet karrieren sin i Oworonshoki, et fattig strøk i Nigerias største by Lagos. Der jobbet han på marked med moren, mens faren jobbet som taxisjåfør.

Men hvordan går man egentlig fra å være en gutt fra trange kår i Nigeria, til å bli milliardær i Dubai? Han fant ifølge politiet sitt fotfeste i verden som en «Yahoo boy».

Yahoo-gutter fikk navnet sitt fra den første gratis e-post-tjenesten i Nigeria - Yahoo. Svindlerne begynte med å stjele identiteter, noe som seinere utviklet seg til datingsvindel.

DØMT: Den spanske YouTube-stjernen Kanghua Ren ble dømt til fengsel etter å ha servert en uhyggelig kjeksvariant til en hjemløs mann på gaten. Video: Youtube/ReSet Vis mer

«Faen»

Som mange andre Yahoo-gutter skal Abbas ha utvidet sin kriminelle horisont, og i 2014 endte han opp med flere av «kollegene» sine i Kuala Lumpur i Malaysia.

I 2017 gikk imidlertid ferden videre til Dubai, der innbyggere ofte velter seg i overdådig luksus. Da eskalerte også Instagram-innleggene og kriminaliteten i takt med den dyre livsstilen.

I februar 2019 forsøkte 37-åringen å hvitvaske 13 millioner euro, 132,7 millioner norske kroner, som ble stjålet av nordkoreanske hackere fra Bank of Valletta, ifølge BBC, som har fått innsyn i ferske rettsdokumenter.

Det skal ha oppstått fullstendig kaos blant bankens kunder. Banken klarte imidlertid å få tilbake rundt ti millioner euro etter at svindelen ble oppdaget.

DØMT: Felicity Huffman ble dømt i universitetsskandalen. Dagbladets USA-korrespondent Vegard Kristiansen Kvaale forklarte saken. Video: NTB og Dagbladet Vis mer

«Faen», skrev Abbas i en tekstmelding FBI har fått tak i til en av svindelkollegene sine.

«Det neste er om noen uker; gir deg beskjed når det er klart. Veldig synd de oppdaget det, ellers ville det vært en fin utbetaling», var svaret han fikk fra kollegaen.

Forsøkte å svindle fotballklubb

Noen måneder senere, i mai 2019, fikk 37-åringen i oppgave å opprette en bankkonto i Mexico.

Kontoen skulle motta 100 millioner pund, tilsvarende drøyt 1,1 milliarder kroner, fra en fotballklubb i Premier League, samt 200 millioner pund fra et britisk firma. Verken klubben eller firmaet er navngitt i rettsdokumentene.

Svindelen skulle skje via direktørsvindel. Kort fortalt fungerer det ved å fange opp betalinger via falske e-poster som ser ut til å komme fra en adresse som likner den egentlige leverandørens. Bare en bokstav eller et tall vil være annerledes i avsenderadressen, ifølge Nettvett.

Svindelen falt i grus etter at britiske banker nektet å utbetale penger til en meksikansk konto.

«Bror, jeg kan ikke sende fra Storbritannia til Mexico. De finner det ut hele tiden», skrev Abbas i en tekstmelding.

TAR AV: «Onlyfans», en plattform der brukere tjener penger på dristige bilder og videoer, har blitt levebrødet til tusenvis av mennesker. Vi har snakket med ekteparet Amanda Bredén og Max Schact, som ligger helt i toppsjiktet på «Onlyfans» i Skandinavia. Reporter: Celina Morken. Video: Rød Løper / SVT Vis mer

Svindel

I dag er 37-åringen i politiets varetekt i USA. Han skal imidlertid ha rukket et siste svindelforsøk før han ble arrestert.

I juni i fjor stjal han identiteten til en bankmann fra New York for å lure offeret sitt - en forretningsmann fra Qatar som ønsket å låne 15 millioner dollar, tilsvarende 128 millioner kroner, for å bygge en skole i De arabiske gulfstater.

Mellom desember 2019 og februar 2020 klarte Abbas og en gjeng med mellomledd fra Kenya, Nigeria og USA å svindle offeret for mer enn én million dollar. Noe av pengene ble hvitvasket ved å kjøpe en klokke verdt 230 000 dollar.

Truet med juling

Kort tid etter truet imidlertid et av medlemmene i gjengen å avsløre svindelen fordi han var misfornøyd med utbetalingen han fikk. Det fikk Abbas til å rase.

«Jeg vil at han skal gå gjennom ordentlig juling. Jeg vil bruke penger på å sende denne fyren i fengsel, la han forsvinne lenge», skrev han i en tekstmelding til den nigerianske politimannen Abba Kyari, ifølge BBC.

Kyari gjorde som han fikk beskjed om, og er nå ettersøkt i USA for svindel, hvitvasking og identitetstyveri.

LUKSUSFELLEN: Christoffer Myrdal hadde tatt penger fra sin samboer uten å spørre, og klarte ikke være ærlig selv om han ble konfrontert av bestefar. Video: TV3 / Luksusfellen Vis mer

Ifølge rettsdokumenter har Abbas sagt seg skyldig i hvitvasking. I dokumentene står det også at Abbas' kriminalitet har kostet ofrene nesten 24 millioner dollar. Noen hevder imidlertid beløpet er langt høyere.

Instagram-profilen «Hushpuppi» er fremdeles aktiv, til tross for at 37-åringen kan risikere å tilbringe de neste 20 årene av livet i et amerikansk fengsel.

LES OGSÅ: - Kjemper en tapende kamp

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer