Hanna-Martine Slåttland Baller:

Levde i frykt for morens kjæreste

I barndommen satt ofte hun igjen på skolen, i redsel for hva som ventet hjemme.

BRUKTE DET VONDE TIL NOE GODT: Som influenser og blogger når Hanna-Martine ut til tusenvis av unge følgere. Sammen med moren Camilla ble de enige om å dele sine vonde erfaringer for å inspirere andre til å søke hjelp. Foto: Espen Solli / Se og Hør
BRUKTE DET VONDE TIL NOE GODT: Som influenser og blogger når Hanna-Martine ut til tusenvis av unge følgere. Sammen med moren Camilla ble de enige om å dele sine vonde erfaringer for å inspirere andre til å søke hjelp. Foto: Espen Solli / Se og Hør Vis mer
Publisert

På «Farmen kjendis»-gården har Hanna-Martine Slåttland Baller (20) markert seg som en engasjert og positiv deltager, som ikke er redd for å ta i et tak.

Melking, dyrestell og gårdsarbeid var helt nye utfordringer for 20-åringen, og milevis unna hennes hverdag som profilert videoblogger hjemme i Sarpsborg.

- Tiden på «Farmen» ga meg mange fine erfaringer. Jeg har blitt mer tålmodig og tilpasningsdyktig, og tåler mye mer enn jeg trodde, forteller Baller.

Tøft savn

Se og Hør møter Hanna-Martine hjemme hos moren Camilla Slåttland (44) i hjembyen Sarpsborg.

Mor og datter står hverandre svært nær, og 20-åringen ønsket morens råd før hun takket ja til å delta i konkurransen.

MPONERER TIL GÅRDS: I «Farmen kjendis» imponerer 20-årin-gen med sine fysiske ferdigheter og positive innstilling. Her sammen med Vidar Villa og Erik Alfred Tesaker. Foto: Morten Eik / Se og Hør
MPONERER TIL GÅRDS: I «Farmen kjendis» imponerer 20-årin-gen med sine fysiske ferdigheter og positive innstilling. Her sammen med Vidar Villa og Erik Alfred Tesaker. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer

- Det var en flott mulighet, men hun måtte også tenke over at det ville medføre større eksponering, forteller Camilla.

- Det verste for meg var å være borte fra venner og familie, men de støttet meg heldigvis hele veien, sier Hanna.

Hun var bare 13 år gammel da hun begynte å blogge. Moren så på det som en kreativ hobby, og hadde ingen anelse om at datteren i fremtiden skulle bli en av landets mest populære influensere.

- Hun var veldig engasjert i bloggingen, men det hadde også en bakside i form av stygge kommentarer og tilbakemeldinger. Jeg skjønte at det var viktig å følge godt med, forteller Camilla.

STØTTER HVERANDRE: Mor og datter deler et tett bånd og kan snakke sammen om alt. Foto: Espen Solli / Se og Hør
STØTTER HVERANDRE: Mor og datter deler et tett bånd og kan snakke sammen om alt. Foto: Espen Solli / Se og Hør Vis mer

Levde i frykt

Det gikk ikke lang tid før bloggen vokste seg stor. Hanna-Martine fikk raskt mange følgere, og delte alt fra sminketips til hverdagsliv.

Men ungjenta hadde mer på hjertet. Hun ønsket å være et forbilde, og dele det hun hadde erfart - på godt og vondt.

KLIKKER: Da Tommy Sharif skulle forklare hvor redd han ble da han så at Gunilla Persson skulle være med på «Farmen kjendis», skjedde dette. Vis mer

I en svært emosjonell video fortalte tenåringsjenta åpenhjertig om årene hun levde i frykt for morens voldelige kjæreste, som plaget familien med sine voldsomme raseriutbrudd.

-Jeg var redd for å ta mat om kvelden, redd for å miste noe i bakken, redd for å si noe feil eller gjøre noe dumt. Jeg var redd hele tiden. Ingen i huset vårt var trygge, forteller Hanna-Martine alvorlig til Se og Hør.

UTADVENDT OG OMSORGSFULL: Som barn var Hanna-Martine en blid, utadvendt og omsorgsfull jente, og vokste opp med tette bånd til den nærmeste familien hjemme i Sarpsborg. Foto: Privat
UTADVENDT OG OMSORGSFULL: Som barn var Hanna-Martine en blid, utadvendt og omsorgsfull jente, og vokste opp med tette bånd til den nærmeste familien hjemme i Sarpsborg. Foto: Privat Vis mer

Voldsomme raseriutbrudd

Foreldrene skilte seg da Hanna-Martine gikk på barneskolen, og moren fikk etter hvert ny kjæreste.

Frem til da hadde den blide og utadvendte jenta levd en ubekymret tilværelse med tett familiebånd og mye kjærlighet fra foreldre, besteforeldre og søsken. Den nye mannens inntog i deres liv, ble starten på noen tøffe år for Camilla og søskenflokken på tre.

TØFF PERIODE: Camilla, Hanna og søsknene Sigurd og Nora smiler til kameraet under en feriereise. Det ingen visste var at familiens hverdag i denne perioden egentlig var preget av frykt og usikkerhet. Foto: Privat
TØFF PERIODE: Camilla, Hanna og søsknene Sigurd og Nora smiler til kameraet under en feriereise. Det ingen visste var at familiens hverdag i denne perioden egentlig var preget av frykt og usikkerhet. Foto: Privat Vis mer

- Raseriutbruddene hans kunne bli forårsaket av de minste ting. Danset vi på rommet og hørte på musikk, kunne han eksplodere, minnes Hanna.

- Alt handlet om kontroll, skyter Camilla inn.

Tiet om terroren

Fortvilelsen Hanna kjente vokste seg stadig større. Hun fryktet for sitt eget liv, og for hva som kunne skje med moren. Likevel bar hun byrden alene.

- Ofte satt jeg igjen på skolen, for der var det rolig og trygt. Samtidig var jeg redd for å være borte, dersom noe skulle skje. Jeg fant på unnskyldninger, og følte ikke at det var rom for å åpne hjertet mitt for noen, forteller «Farmen kjendis»-stjernen.

Morens daværende kjæreste var ikke fysisk voldelig mot Hanna-Martine, men hun ble utsatt for psykisk vold. En gang slo han hull i veggen utenfor rommet hennes.

Det verste var likevel å se hvordan moren led. Tenåringen følte på trangen til å beskytte mamma, og la seg gjerne mellom i krangler for å ta den verste støyten.

-Jeg husker at jeg tenkte at jeg ville angripe ham, men jeg visste at jeg ikke hadde noe å komme med, forteller bloggeren åpenhjertig.

FULL TENNING: Etter at Triana var innblandet i en hesteulykke inne på «Farmen Kjendis», oppstod det munnhoggeri mellom to av deltakerne inne på gården. Video: TV 2/Rød Løper Vis mer

Tøff avgjørelse

Et minne har brent seg fast i hukommelsen. Mor og datter satt ute på verandaen, og så solen gå ned.

- Jeg sa til mamma at jeg visste om alt som foregikk, og sa «nå må vi komme oss vekk». Og du svarte «Ja, jeg vet det», forteller Hanna og sender moren et kjærlig blikk.

Camilla ønsket selvsagt det beste for barna sine, men situasjonen var vanskelig å komme seg ut av. En dag fant hun likevel indre krefter, og i all hast flyttet hun ut med barna.

MYE KJÆRLIGHET: Til tross for tøffe tak har Hanna og moren Camilla også delt mange fine stunder sammen, og fikk seg en god latter da de tok en kikk i fotoalbumet. Foto: Espen Solli / Se og Hør
MYE KJÆRLIGHET: Til tross for tøffe tak har Hanna og moren Camilla også delt mange fine stunder sammen, og fikk seg en god latter da de tok en kikk i fotoalbumet. Foto: Espen Solli / Se og Hør Vis mer

Etter bruddet ble ekskjæresten anmeldt og tiltalt. 16 år gamle Hanna vitnet under rettssaken.

- Folk snakker om å tilgi, men det har jeg gjort så mange ganger. Nå er jeg sint, og nå skal det ut. Du vet hvem du er, og jeg håper at jeg aldri ser deg igjen, fortalte hun i blogg-videoen som ble vist under rettssaken.

Dommens dag

Mannen som hadde forårsaket dem all smerten ble til slutt dømt for grov mishandling. Dommen lød på litt over to års fengselsstraff.

- Rettssaken rippet opp i gamle sår, men gjorde også at vi fikk bearbeidet alt som hadde skjedd. Det var fint å bli trodd, forteller Camilla.

I etterkant slet hun med dårlig samvittighet overfor barna, men åpenhet, mye kjærlighet og gode samtaler leget gamle sår, og brakte familien tettere sammen.

I dag er de mer sammensveiset enn noen gang, og valgte å bruke sine vonde erfaringer til noe positivt.

Moren støttet datteren fullt ut i ønske om å dele sin historie med sine følgere, for å kunne hjelpe andre som sliter.

- Da jeg plutselig snakket om det, kom det som et sjokk på mange rundt oss. Det var deilig og befriende. Jeg hadde aldri sett for meg å få så mange reaksjoner fra unge som har vært i lignende situasjoner. Dersom min historie har hjulpet ett menneske, er det verdt det, sier Hanna-Martine, og det karakteristiske smilet er tilbake.

Hva er vold?

Som et forbilde for mange unge, ønsker Hanna-Martine å være åpen og ærlig. Hun har fått spørsmål fra flere som er usikre på hvor grensen for vold går, og til dem har hun en klar beskjed;

- Aksepter dine egne følelser. Hvis du merker at noe ikke er greit, så er det heller ikke det.

Camilla kunne ikke vært mer stolt av datterens engasjement.

- Ingen av oss har valgt noen offerrolle. Det gikk bra med oss, selv om det har tatt lang tid å bearbeide alt som skjedde. At Hanna bruker sin stemme til å hjelpe andre, er jeg veldig stolt av, sier moren og gir datteren en god klem.

FØRSTE UT: Det blir et tårevått farvel når første deltager i «Farmen Kjendis» må forlate gården. Video: TV 2/ Rød Løper Vis mer

Takknemlig

For Hanna var det tøft å være borte fra de nærmeste under TV-innspillingen. Heldigvis knyttet hun nye, sterke bånd inne på «Farmen kjendis»-gården, og kom ut flere vennskap rikere.

- Det var flere der inne som hadde erfart at livet byr på mer enn bare solskinnsdager. Bak kamera hadde vi mange dype samtaler. Jeg fikk nye venner, og er veldig takknemlig for opplevelsen.

Se og Hør har vært i kontakt med morens eks-kjæreste. Han har sonet ferdig dommen og ønsker ikke å kommentere denne saken.

LES OGSÅ: - Det sårer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer