Kate og William i Norge:

Lenge leve monarkiet, så lenge de kongelige gjør som Kate

Majones og gåselever er fett det altså, men jeg holder heller med en kongelig som spiser på McDonalds.

HEIA: Det er liksom et eller annet med hertugparet av Cambridge som bare fungerer sykt bra. Her er paret på besøk i Sverige tidligere denne uka. Foto: NTB scanpix
HEIA: Det er liksom et eller annet med hertugparet av Cambridge som bare fungerer sykt bra. Her er paret på besøk i Sverige tidligere denne uka. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KOMMENTAR: I dag får vi besøk langveisfra, når selveste prins William og hertuginne Kate tar turen til Oslo. Hertugparet kommer rett fra sjarmoffensiv hos svenskene, og nå skal de få se hvordan vi har det her i gården.

Jeg er ingen rojalist, men jeg har en fascinasjon for kongelige som faktisk oppfører seg som normale mennesker. Kall det gjerne en beundring for blåblodige som ikke går med nesa i sky, men som er i ett med folket. Da Diana dukket opp på tampen av 1970-tallet, viste hun med brask og bram at det var mulig.

Majones og gåselever er sikkert fett det altså, misforstå meg rett, men at prinsessen av Wales tok med prinsesønnene på «Mc'ern», topper det aller meste.

Hun forlot oss dessverre for over 20 år siden, men Catherine Middleton har vist seg å bli en verdig arvtaker. Både når det kommer til sine egne barn, sin interaksjon med folket og sin rolle som fremtidig dronning.

Middleton, i dag simpelthen kjent som Kate, var en ganske så alminnelig jente før hun møtte han som blir konge av England når bestemora og faren tar kvelden. Hun kommer fra den øvre middelklassen, og hadde det ikke akkurat vanskelig under verken oppveksten eller i voksenlivet.

Hennes 36 år på jorda har gått med til privatskoler og utenlandsopphold, ting som enkelt kunne ha lagt til rette for at hun ble snobbete. Oppstoppernesa er nesten et gitt faktum når man klarer seg økonomisk på gamle familiefond og har kongelige røtter.

HÆLLENDUSSAN: William kunne giftet seg med et fjernt familiemedlem, men gikk for Catherine. Det kan han umulig angre på. Foto: Reuters / NTB scanpix
HÆLLENDUSSAN: William kunne giftet seg med et fjernt familiemedlem, men gikk for Catherine. Det kan han umulig angre på. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Kontrasten til den hun faktisk er, er derimot stor. Det var kanskje derfor den lysluggede prinsen falt for dama. Kate er rett og slett ekstraordinært vanlig. Til hertuginne å være, altså. Mens flere kvinner, og for så vidt menn, i det britiske monarkiet skal ha oppført seg frekt mot alt fra servitører til sjåfører, er ikke den snerpete karakteristikken å finne i den kommende dronningen.

SJARMERENDE: Kate strålte under sitt besøk i Sverige. Foto: NTB scanpix
SJARMERENDE: Kate strålte under sitt besøk i Sverige. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kate er moderne, fresh og ung, i likhet med sin forløper. Diana ble i løpet av sitt altfor korte liv en av verdens mest populære kvinner, og britene trykket yndlingen til sitt bryst. Da hun døde, vendte folket dronning Elizabeth ryggen fordi hun isolerte seg i Skottland og nektet å flagge på halv stang ved Buckingham Palace. Det er det mange som fortsatt ikke har tilgitt henne.

Diana reiste rundt, bidro og hjalp til der det trengtes - med et lunt smil på lur og pressen på slep. Det er slikt man får helgenstatus av. Og det betydde mye for mange. Det beviste hennes tragiske bortgang som 36-åring - like gammel som svigerdattera er i dag.

Hertuginnen har gått i samme spor. Kate-effekten er blitt et begrep, og det hersker ingen tvil om at den virker. Blendahvite tenner, nyfrisert hår og Christian Louboutin-sko er kanskje ikke det mest folkelige man kan gå for, men det funker. Det samme gjør Philip Treacy-hattene. Du vet, de gigantiske bløtkakene kronprinsesse Mette-Marit og alle andre kongelige har lagt sin elsk på.

YES: Altså, Kate har på seg en død fugl. Likevel klarer hun å vise seg fram som en folkelig side hele tida. Foto: NTB scanpix
YES: Altså, Kate har på seg en død fugl. Likevel klarer hun å vise seg fram som en folkelig side hele tida. Foto: NTB scanpix Vis mer

Du finner ikke nabodama kledd sånn på butikken, men hadde du egentlig brydd deg om hun var så «fasjonabel» - så lenge hun smilte, tok seg tid til å prate med deg og genuint lyttet når du åpnet kjeften? Nei. Der har du den; Kate-effekten.

Snakk med folk når du møter dem og bruk pressen smart, så du blir fort en prinsesse av folket. Som svigermor, så svigerdatter.

HER ER HAN: Her viser Kate og William deres nyfødte sønn, prins George, eksklusivt utenfor St. Mary's sykehus i London. Video: Reuters. Vis mer

Torsdag lander det britiske hertugparet på Gardermoen. Hvorfor de fortsetter sjarmturen helt opp til oss i kalde Norge, med konstant drittvær i februar, er for meg en gåte. Programmet er tettpakket, men ikke bare med offisielle oppdrag og kjedelige formaliteter.

De skal blant annet besøke Hartvig Nissen, dramaskolen som har utdannet noen av landets fremste komikere og musikere, og som fungerte som kulisser for suksesserien «Skam». Smart trekk det, all den tid TV-suksessen har spredd seg fra Norge og godt rundt i verden.

De skal selvfølgelig også ta turen oppom Holmenkollen og ta en tur i Slottsparken. Om de blir lei snittene på Slottet eller på Skaugum, kan det kanskje hende de dropper innom Williams favoritt McDonalds eller en av Oslos hippe burgersjapper. Rekker de ikke det, bor det en liten drøm i meg om å se et sykkelbud opp mot slottet, med burgere til hele selskapet.

Diana var nemlig opptatt av at sønnene skulle bli så folkelige som mulig. De fikk møte svakerestilte og syke, spiste fastfood og fikk se verden fra andre perspektiver enn forgjengerne deres gjorde under oppveksten.

JA TAKK: Diana ble røvet fra oss i en tunnel i Paris i 1997. Hun kan ikke erstattes, men hertuginne Kate er en mer enn verdig og kvalifisert arvtaker. Foto: NTB scanpix
JA TAKK: Diana ble røvet fra oss i en tunnel i Paris i 1997. Hun kan ikke erstattes, men hertuginne Kate er en mer enn verdig og kvalifisert arvtaker. Foto: NTB scanpix Vis mer

Man kan jo ikke late som at man ikke er prins eller hertuginne, men man kan velge å være ydmyk rundt det. For se selv: Når den norske kongefamilien møter folket, er det sjelden med håndtrykk med tilfeldige eller nærkontakt bak sperringene. Her blir hver minste lille blomsterbukett sjekket av bombehunder. Når Kate og William entrer samme arena, klapper og klemmer de på alle, de småprater og stiller smilende opp på selfies. Sikkerhetsvaktene holder sikkert pusten, men det har ikke mye å si for hertugparet. De er seg selv.

Man behøver nemlig ikke traske rundt inne i en formasjon av bevæpnede sikkerhetsvakter eller gå med nesa så høyt til værs at den nærmest fungerer som lynavleder. Det har Kate og William for lengst skjønt. De har i tillegg valgt å være åpne om personlige vansker, som ekstrem svangerskapskvalme, et problem som for de aller fleste trolig ville blitt holdt høyst privat. Det bringer dem nærmere folket.

To vinkende, britiske monarker er utvilsomt det vi får se i Norge, når de lyser opp vintermørket i Slottsparken. Den gravide hertuginnen stiller opp, uansett hva. Da hun gikk glipp av prins Georges første skoledag på grunn av kvalme, rant sympatibegeret nærmest over i sosiale medier.

Så jeg gleder meg til å ta turen til Slottsplassen, sammen med mange andre, for å få et glimt av paret.

Om jeg får sneket inn en selfie og en hilsen uten av PST legger meg i bakken, er enden på visa i hvert fall god. Lenge leve monarkiet, så lenge medlemmene gjør like god figur som de to herlighetene fra London.

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer