SANG MED HJELP: Lene Marlin og bandet Lovebug brukte playback under Topp 20 konserten. Foto: Seher.no
SANG MED HJELP: Lene Marlin og bandet Lovebug brukte playback under Topp 20 konserten. Foto: Seher.noVis mer

Lene presset til playback

Kun et fåtall av artistene på VG-lista Topp 20-turneen får oppfylt ønsket om å synge uten maskinhjelp.

SEHER.NO: Artister som Alejandro Fuentes, Lene Marlin og Lene Alexandra Øien fikk helt eller delvis hjelp av båndopptageren under forrige ukes konsert på Rådhusplassen i Oslo.


Lene Marlins manager Jan Erik Haugland Unit Management bekrefter at de ikke hadde noe særlig valg når det gjaldt playback under hennes opptreden med bandet Lovebugs.


- Lovebugs er et knallbra liveband og vil helst spille uten playback. Men arrangørene er opptatt blant annet av å sikre best mulig TV-lyd og da må man bruke playback.


Han mener tidspresset for å få alle artistene på og av scenen til riktig tid også er med på øke bruken av musikk på boks.


Kun store band som Turboneger og Big Bang, samt de utenlandske stjernene som Natasha Beddingfield, Mel C og The Ark fikk synge ut med den stemmen de har.


- Noen band har en naturlig "live-pakke", som kan være unntaket fra playback-regelen. Men det er nok logisk å tenke seg at de store artistene kan sette foten ned hvis de vil, sier vokalist Alexander Stenerud i bandet Zuma - som selv spilte med playback på Topp 20-showet i 2002.


Han tror de fleste helst vil synge uten hjelp, men at enkelte artister etter hvert blir så proffe på å bruke playback, at de baserer opptredenen sin på det


Topp 20-showet skal nå på turnè rundt om i Norge, med den første konserten i Stavanger 27. juni.


Stenerud tror imidlertid ikke artistenes miming vil stoppe folk fra å komme.


- Playback har vært brukt siden 60-tallet. Så lenge lyden er stor nok og det visuelle i orden, tror jeg både fansen og arrangører av slike show blåser i at artistene ikke alltid synger selv, sier han.


Men selv om bruken av båndhjelp kan få alle artister til å lyde som en drøm, har popstjernen Ashlee Simpson og flere andre bittert fått erfare at det kan bli et mareritt.


 - At båndet ryker under en konsert er alle artisters store skrekk. Jeg har selv opplevd at musikken begynte å hakke på en konsert. Synger man live unngår man det, samtidig som det gir en tøffere linje ut mot publikum, sier Stenererud.


Seher.no har gjort flere forsøk på å få en kommentar fra arrangørene av VG-lista Topp 20-showet uten å lykkes.


LES OGSÅ: Carolas Bocelli-bløff!