- JEG ER KJEMPELEI MEG: Lene Alexandra Øien beklager seg på bloggen etter hun kalte diagnosen Ulcerøs Kolitt for en livsstilssykdom.  Foto: Hennng Jensen, Se og Hør
- JEG ER KJEMPELEI MEG: Lene Alexandra Øien beklager seg på bloggen etter hun kalte diagnosen Ulcerøs Kolitt for en livsstilssykdom. Foto: Hennng Jensen, Se og Hør Vis mer

Lene Alexandra legger seg flat etter kritikkstorm

- Jeg har mye å lære, sier hun etter det kontroversielle blogginnlegget.

Publisert

SEOGHØR.NO: Blogger og personlig trener Lene Alexandra Øien (34) delte nylig et åpenhjertig innlegg på bloggen sin der hun fortalte om sin fortid med en svært usunn livsstil. 

I blogginnlegget med tittelen «Jeg våknet og dro noen linjer amfetamin...», skrev den kjente livsstilsrådgiveren blant annet om sin fortid med dopmisbruk og sin tidligere jobb som stripper.

«Ingen utdanning, stripper, dopmisbruker, min tyngste vekt ever på 65 kg, spiseforstyrrelser, depresjoner, sosial angst, selvmordstanker, livsstilssykdommen ulcerøs kolitt, skammet meg, hadde dårlig samvittighet og klarte ikke glede meg på andres vegne», skrev hun om et bilde fra hun var 23 år gammel på LeneAlexandra.com. 

34-åringen har fått mye positiv tilbakemelding om sin åpenhet i kommentarfeltet til blogginnlegget, men det er imidlertid én formulering i innlegget som ikke har falt i god jord hos alle.

Kritikken går på at Øien kaller diagnosen Ulcerøs Kolitt for en «livsstilssykdom», noe som gjør at flere har gått hardt ut mot bloggeren.

Sykdommen har blitt bedre kjent etter at NRK-profilen Carina Olset fortalte åpent om hvordan hun har taklet utfordringene den har gitt henne i jobben som sportsreporter.

Saken fortsetter under bildet.

ØNSKET Å FORTELLE SIN HISTORIE: Carina Olset åpnet seg i fjor om sine utfordringer med tarmsykdommen Ulcerøs Kolitt.  Foto: NTB scanpix
ØNSKET Å FORTELLE SIN HISTORIE: Carina Olset åpnet seg i fjor om sine utfordringer med tarmsykdommen Ulcerøs Kolitt. Foto: NTB scanpix Vis mer

Reagerte på feil-info

Ifølge helsenettstedet NHI.no defineres livsstilssykdommer for en betegnelse på sykdommer eller lidelser et menneske kan få som resultat av egen, selvvalgt livsstil.

Det samme nettstedet beskriver også Ulcerøs Kolitt som en kronisk betennelsessykdom som fører til at tykktarmen tømmer seg oftere og forårsaker diaré, der arvelige faktorer trolig spiller en rolle. 

Ved langvarig forløp, eller ved svært alvorlig tarmbetennelse, kan man være nødt til å fjerne tykktarmen.  

Blogger Marte Hegstad er blant flere som har reagert på Lene Alexandras betegnelse på diagnosen, og skrev innlegget «Kjære Lene Alexandra, er du klar over at du sprer grov feil-info?» på bloggen sin, martehegstad.weebly.com.

REAGERTE: Blogger Marte Hegstad blogger åpent og ærlig om sin hverdag med Ulcerøs Kolitt. Hun valgte å skrive et kritisk innlegg på bloggen rettet til Lene Alexandras feil-info. 
 Foto: Privat
REAGERTE: Blogger Marte Hegstad blogger åpent og ærlig om sin hverdag med Ulcerøs Kolitt. Hun valgte å skrive et kritisk innlegg på bloggen rettet til Lene Alexandras feil-info. Foto: Privat Vis mer

Hegstad er selv diagnostisert med Ulcerøs Kolitt, noe som går kraftig utover hverdagen hennes. Hun opplever mellom fem til ti sykehusinnleggelser i året. I tillegg er hun blant dem som har opplevd kraftig betennelse og går med en pose på magen. 

- Jeg hadde blitt knust

Til Seoghør.no forteller Marte hvorfor hun synes det er skummelt at en så profilert blogger som Lene Alexandra kaller en sykdom, som kan være både alvorlig og livstruende, for en «livsstilssykdom». 

- Hadde jeg, den gang jeg var 18 år og måtte fjerne store deler av tarmsystemet og få en pose på magen, fått høre at det var livsstilen min som hadde skyld i dette, ville jeg vært knust. Ikke nok med at jeg var fullstendig utslitt fysisk sett, skulle jeg da begynt å anklage meg selv for å ha påført meg denne sykdommen?, sier hun. 

Lene Alexandra har de seneste årene endret livsstilen kraftig, og er svært opptatt av trening og kosthold. Til daglig jobber hun som personlig trener. 

Hegstad forklarer at det er unge og ny-diagnostiserte barn og ungdom hun bekymrer seg for, og nettopp hva de kan tenke når de leser bloggen til Lene Alexandra.

- Vi som ikke er like «flink» som Lene Alexandra, kan vi bare ha det så godt? Å leve så sunt som mulig er selvsagt alfa og omega for å legge til rette for ei god helse, men det går verken an å spise av seg eller trene av seg Ulcerøs Kolitt, slår hun fast. 

La seg flat

Etter Lene Alexandra mottok kritikk for sin betegnelse for sykdommen, har hun fjernet ordet «livsstilssykdom» i blogginnlegget samt skrevet et nytt blogginnlegg der hun beklager seg.

STOLT: I januar stakk Lene Alexandra av med både gull- og sølvmedalje i bikini-fitness konkurransen «Ironman Naturally» i Los Angeles. Foto: Henriette Høigilt
STOLT: I januar stakk Lene Alexandra av med både gull- og sølvmedalje i bikini-fitness konkurransen «Ironman Naturally» i Los Angeles. Foto: Henriette Høigilt Vis mer

«Jeg er SÅ lei meg for at jeg skrev feil i det ene innlegget mitt angående Ulcerøs Kolitt. Forstod at mange av dere reagerte på dette. Jeg legger meg selvfølgelig flat og beklager på det sterkeste at jeg skrev det er en livsstilssykdom. Det var vondt for meg å lese hvor mye mange av dere sliter med dette og jeg beklager på det høyeste. Og tuuusen takk for at dere sa ifra og informerer meg om dette. Dette er helt klart noe jeg bør sette meg mer inn i. Jeg har mye å lære», skrev hun på bloggen sin mandag. 

Seoghør.no har vært i kontakt med Lene Alexandras manager, Marte Schei i ANTI, som forteller at Lene Alexandra ikke ønsker å kommentere saken ytterligere. 

Oppfordrer Lene Alexandra til å skrive mer om sykdommen

Marte Hegstad synes imidlertid at det er fint at Lene Alexandra beklaget seg etter all kritikken. 

- Etter at Lene Alexandra gikk ut og unnskyldte seg offentlig på bloggen sin, har jeg fått mange tilbakemeldinger på at dette står det respekt av, og det stiller jeg meg selvsagt bak, forteller Hegstad, men oppfordrer også den tidligere reality-stjernen til å skrive mer om sykdommen sin:

- Mange stiller spørsmålstegn til troverdigheten til Lene Alexandra; de stiller seg undrende til at hun kan såpass lite om en diagnose som det skal endel til for å bli «tildelt». Vi oppfordrer Lene Alexandra til å skrive et blogginnlegg hvor hun forteller om sykdommen sin og linker til noen gode infosider. Når en har såpass stor «makt», er det fint å bruke den til å spre nyttig info, forteller Marte. 

Jan Gunnar Hatlebakk, overlege ved Haukeland universitetssykehus, forteller at Ulcerøs Kolitt definitivt er en organisk sykdom.

- Ulcerøs Kolitt er ikke stressbetinget eller betinget i dårlig livsstil – mange av pasientene våre har helt super livsstil og et godt kosthold som de har tilpasset sykdommen. Derimot kan stress og kostholdssprekk gjøre at symptomene av denne organiske sykdommen oppleves verre enn ellers, sier han til Seoghør.no. 

Ærlig om sykdommen

I fjor åpnet NRK Sportens Carina Olset (34) seg om at hun også lider av diagnosen Ulcerøs Kolitt.

Under et foredrag i anledning den årlige IBD-dagen, som setter fokus på alvorlige fordøyelsesykdommer, fortalte NRK-profilen åpenhjertig om hvordan sykdommen påvirker livet hennes, også i jobbsammenheng.

Mens spillerne fra Norge og Nederland gjorde seg klare til å yte sitt beste i 2 x 45 minutter i april i fjor, gjorde Carina i buksa under nasjonalsangen. Bare minutter senere var hun på plass i ruta– som om ingenting hadde skjedd.

– Etterpå gikk jeg rett på toalettet og gjorde det jeg måtte gjøre. Jeg følte at jeg mestret situasjonen, fortalte Carina til Se og Hør.

STOR ENDRING: Lene Alexandra Øien skrev åpenhjertig om sin usunne fortid på bloggen. Bildet til venstre er tatt i 2004, mens bildet til høyre er fra i fjor.  Foto: NTB scanpix
STOR ENDRING: Lene Alexandra Øien skrev åpenhjertig om sin usunne fortid på bloggen. Bildet til venstre er tatt i 2004, mens bildet til høyre er fra i fjor. Foto: NTB scanpix Vis mer

Dette er Ulcerøs Kolitt:

 

Kilde: http://nhi.no/foreldre-og-barn/ungdom/sykdommer/ulceros-kolitt-2241.html

LES OGSÅ: - Jeg våknet og dro noen linjer amfetamin 

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer