Lena Horne er død

Var den aller første afro-amerikanske kvinne som fikk kontrakt med stort filmselskap.

DØDE: Filmstjernen og Lena Horne døde søndag, 92 år gammel. Dette bildet er tatt i 1943. Foto: All Over Press
DØDE: Filmstjernen og Lena Horne døde søndag, 92 år gammel. Dette bildet er tatt i 1943. Foto: All Over Press Vis mer
SEHER.NO: Hun ble sett på som en kvinne som brøt rase-barrierene med måten hun representerte de afro-amerikanske kvinnene på 1940-tallet. Søndag døde filmstjernen Lena Horne ved New York Presbyterian Hospital. Hun ble 92 år gammel.

Horne ble sett på som en av de aller vakreste kvinnene i verden, og ble først lagt merke til i Hollywood i 1942. Ifølge Washington Post var hun den aller første afro-amerikanske kvinnen som skrev under på en filmkontrakt med et av de største studioene i verden. I kontrakten stod det spesifikt at hun aldri skulle spille hushjelp.

- Det folk har en tendens til å ikke forstå i dag, er det Lena Horne gjorde for å forvandle synet på afro-armerikanske kvinner i Hollywood, sier filmhistoriker Donald Bogle ifølge avisen.

Stjernen gjorde seg kjent gjennom en rekke musikal-filmer, og spilte i filmer med andre stjerner som Gene Kelly, Lucille Ball, Mickey Rooney og Red Skelton. Men hun fikk ikke være med på dialoger i filmene, og måtte kun synge.

Grunnen til det var at det skulle være enkelt å klippe vekk hennes scener, om filmen skulle sendes til sørstatene, der rasismen var utbredt. Derfor fikk Horne aldri noen av de aller viktigste rollene i disse filmene.

- Mississippi ville ha filmene sine uten meg, sa Horne den gang.

Men i sine to største filmer, «Cabin In The Sky» og «Stormy Weather», der det kun var afro-amerikanere på rollelisten hadde hun hovedrollen. Tittelsangen til «Stormy Weather» ble også en stor hit for Horne.

Blant nåtidens Hollywood-stjerner, har Halle Berry tidligere uttalt at hun ser på Horne som et av sine forbilder.

Bli fan av Seher.no på Facebook her.

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.


LES OGSÅ: Døde etter 50 år i samme rolle