LEI SEG: Riksteatrets sjef Ellen Horn mener det er trist at debatten rundt aktiv dødshjelp er begynt til og med før Wenche Foss er blitt gravlagt. Her fra lystenningen ved statuen av Wenche Foss utenfor Nationaltheatret mandag kveld. Foto: SCANPIX
LEI SEG: Riksteatrets sjef Ellen Horn mener det er trist at debatten rundt aktiv dødshjelp er begynt til og med før Wenche Foss er blitt gravlagt. Her fra lystenningen ved statuen av Wenche Foss utenfor Nationaltheatret mandag kveld. Foto: SCANPIX Vis mer

- Lei meg for at dette er blitt misforstått

Ellen Horn ønsker å klargjøre uttalelsen om Wenche Foss og aktiv dødshjelp.

Publisert
Se video fra pressekonferansen på Nationaltheatret nederst i saken!

SEHER.NO: Etter at skuespillerdivaen Wenche Foss (93) hadde sovnet stille inn mandag formiddag ble det holdt en pressekonferanse på Nationaltheatret. Skuespiller og teatersjef for Riksteatret, Ellen Horn (60), ble der spurt om hun kunne si noe om Wenche Foss' engasjement for aktiv dødshjelp.

Horns svar resulterte i flere saker, blant annet hos TV 2, VG og Seher.no der den avdøde skuespilleren blir fremstilt som en ivrig forkjemper for aktiv dødshjelp, også kalt eutanasi eller legeassistert selvmord, som er ulovlig i Norge.

Denne fremstillingen er stikk i strid med Foss' uttalelser mot aktiv dødshjelp fra februar i fjor. Ellen Horn ønsker nå å rette opp i misforståelsen av Foss' holdning til dødshjelp, som altså er kommet i kjølvannet av Horns uttalelser.

- Jeg hadde nettopp fått beskjed om at Wenche var død og kom midt inn i en pressekonferanse. Jeg var ikke helt klar over hva journalistene hadde snakket om før jeg kom, og jeg ble overrasket over at spørsmål om aktiv dødshjelp var ett av de første som kom, forklarer hun til Seher.no.

Horn understreker videre at hun ikke har noen grunn til å tro at Foss hadde skiftet standpunkt om aktiv dødshjelp mot slutten, en praksis hun altså var klart i mot i fjor vinter. Horn påpeker også at de to aldri hadde noen filosofisk eller dypere samtale om aktiv dødshjelp, og at deres siste møte bare var veldig nært og privat.

- Jeg er lei meg for at dette nå er blitt fremstilt helt feil og blåst veldig opp. Jeg angret litt på ordleggingen min etterpå, da det hele ble hausset sånn opp, sier hun til Seher.no.

Wenche Foss var derimot engasjert i det at gamle har rett til en verdig død - at man ikke forlenger livet unødig når det likevel går mot slutten. Dette kalles passiv dødshjelp, eller begrensing av livsforlengende behandling, en fullt akseptert og lovlig praksis i Norge.

- Jeg hadde ingen grunn til å tro at hun mente aktiv dødshjelp i den forstand. Det var mer snakk om hvor mye mat og smertestillende man skal bli proppet med når man vet at livet uansett er slutt, forteller Horn til Seher.no.

Det var nettopp dette Foss selv var opptatt av på det siste. Ellen Horn mener dette er et veldig personlig tema, men hun forteller at 93-åringen altså var i mot unødig livsforlengende behandling.

- Dette var et hjertesukk fra hennes side, fra en aldrende og døende kvinne. Hun var utålmodig og klar til å gå videre, understreker Horn.

Denne beskrivelsen stemmer overens med noe Wenche Foss sa til sin venn og lege Stein Husebø da livet hennes nærmet seg slutten.

- Hun spurte om hva hun kunne bidra til selv. Hun sa: Jeg har forstått at aktiv dødshjelp er forbudt i Norge, men jeg har forstått på deg at hvis jeg drikker og spiser litt mindre går det fortere, har Husebø sagt til VG.

Husebø, som i fjor ble tildelt Livsvernprisen sammen med sin kone Bettina, er selv i mot aktiv dødshjelp og kjemper heller for å verne om og sikre eldre og syke menneskers verdighet.

Når teatersjefen og den tidligere kulturministeren nå har begynt å få dødsfallet, pressekonferansen og sine upresise uttalelser litt på avstand, innser hun at måten hun uttrykte seg på kunne være mulig å misforstå for den oppmøtte pressen.

- Det er lett å blande sammen og misforstå når det gjelder disse begrepene om aktiv og passiv dødshjelp. Det jeg mente var at hun var engasjert i retten til en verdig død, uten å skulle få injesert noen giftsprøyte! Men jeg innser at jeg burde ha presisert dette tydeligere.

- Særlig med tanke på at man snakker på vegne av noen som ikke lenger kan snakke eller forklare seg selv, og som selv var så engasjert og veltalende i livet, sier hun til Seher.no.

Wenche Foss blir stedt til hvile fra Oslo Domkirke mandag neste uke. Det er tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett som skal forrette begravelsen.


Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: Ga Wenche den siste champagnen

Se innslaget med Ellen Horn om Wenche Foss og den siste tiden her:[obj:media:9538]


Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer