Paris Hilton:

Legger seg flat etter «selfie»-bløff

- Når jeg sier ting, så er det med glimt i øyet.

STORM: Forrige uke hevdet Paris Hilton at hun oppfant fenomenet selfie sammen med Britney Spears. Det stemmer altså ikke, noe hun i ettertid fikk krass kritikk for. Nå svarer Hilton på stormen. Her er hun og Britney sammen med Lindsay Lohan i 2007. Foto: All Over Press
STORM: Forrige uke hevdet Paris Hilton at hun oppfant fenomenet selfie sammen med Britney Spears. Det stemmer altså ikke, noe hun i ettertid fikk krass kritikk for. Nå svarer Hilton på stormen. Her er hun og Britney sammen med Lindsay Lohan i 2007. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Forrige uke skapte Paris Hilton (36) ramaskrik på sosiale medier, etter at TV-profilen gikk ut på Twitter og påsto at hun og Britney Spears (35) fant opp det populære fotofenomenet selfie for elleve år siden.

Det ble raskt tydelig at Hilton definitivt ikke er oppfinneren bak fenomenet. Noen skal nemlig ha tråkket stien for henne - for så lenge som 167 år siden. Påstanden ble dermed utgangspunkt for en Twitter-diskusjon uten like.

I kommentarfeltene gikk flere hardt i å hevde at det var andre kjendiser som oppfant selfien. Mange av kommentarene var imidlertid ment som humoristiske stikk til arvingen, i stedet for faktiske historieleksjoner.

- Glimt i øyet

Det gikk i tillegg så langt at den britiske kringkasteren BBC kastet seg inn i faktasjekken, hvor de sendte henne en kort oppsummering av selfiens historie - som begynte i nettopp 1839.

Onsdag gjestet Hilton talkshowet Today show, hvor oppstyret rundt selfie-påstanden naturligvis ble et tema i studio.

SELFIEN: Selv om hotellarving Paris Hilton søndag hevdet at hun fant opp «selfien», viser historien en litt annen sannhet. Video: Kongressbiblioteket, Twitter/Instagram @TheEllenShow, @LeahJCallen, @ParisHilton Vis mer

36-åringen legger seg flat, men understreker samtidig at man ikke skal ta alt hun sier for god fisk.

- Jeg mente ikke at jeg var oppfinneren av det. Når jeg sier ting, så er det med glimt i øyet. Jeg elsker å spøke med folk og å tulle. Men det var en av de første selfiene jeg tok, ja, sier Hilton i programmet.

- Vi var i Las Vegas på Playboy-klubben på Palms Hotel, også hadde vi kaninører på og tenkte bare: «La oss ta en selfie», fortsetter hun, uten å utdype saken videre.

Sto stille i et kvarter

For over 150 år siden var det å ta et fotografi litt av en prosess. Man kunne ikke bare knipse av sted og se det ferdige resultatet på en skjerm.

Skulle mennesker eller andre bevegelige ting fotograferes, måtte objektet sitte stille i samme positur i over et kvarter.

Akkurat dét fikk 30 år gamle Robert Cornelius fra Philadelphia erfare i 1839. Han tok et bilde av seg selv utenfor lampebutikken han eide i byen, og måtte stå stille i over 15 minutter for at bildet skulle bli så klart som mulig.

SELFIEDRONNING: Paris Hilton oppfant kanskje ikke konseptet selfie, men har gjennom karrieren sin tatt enormt mange bilder av seg selv. Her stiller hun opp på et bilde med en fan tidligere i november i Mexico. Foto: AP Photo, NTB scanpix
SELFIEDRONNING: Paris Hilton oppfant kanskje ikke konseptet selfie, men har gjennom karrieren sin tatt enormt mange bilder av seg selv. Her stiller hun opp på et bilde med en fan tidligere i november i Mexico. Foto: AP Photo, NTB scanpix Vis mer

Dette er historiens første dokumenterte selfie. Da 1900-tallet ankom ble det mye enklere å ta bilder av seg selv. Kameraene, som før hadde vært svære og tunge, kunne nå holdes av fotografen selv. Hertuginne Anastasia Nikolaevna av Russland tok i 1914 en selfie av seg selv i et speil og sendte det til en venninne.

«Jeg tok dette bildet av meg selv i speilet. Det var veldig vanskelig, for jeg skalv på hendene», skrev hun i brevet.

Oscar-selfie

Siden den gang ble det mer og mer vanlig å ta bilder av seg selv, om det så var i speil eller med kameralinsa rettet mot seg selv. På 1930-tallet tok Frank Sinatra et bilde av seg selv i speilet, som fortsatt er en bildetrend unge benytter seg av.

En annen kjent selfie står Beatles-medlem George Harrison for. I 1966 tok han et bilde av seg selv foran Taj Mahal i India, med en vidvinkellinse.

Ordet «selfie», som i dag er ordbokstiftet i flere land, ble første gang brukt skriftlig i 2002.

I seinere tid er Kim Kardashian definitivt en av dem som har satt ordet på kartet, ved å blant annet gi ut en bok bestående kun av bilder hun har tatt av seg selv. I 2014 satte også Ellen DeGeneres fart på Twitter med sin berømte Oscar-selfie, som ble delt videre over tre millioner ganger.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 03.03.2014 OSCAR-«SNAKKISEN»: Ellen DeGeneres benyttet sjansen til å ta en «selfie» sammen med flere av de aller største Hollywood-stjernene da hun var vert for fjorårets Oscar-utdeling. Video: Reuters Vis mer

LES OGSÅ: - Ashley Olsen har funnet kjærligheten igjen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer