Kate Moss:

Legger seg flat etter ni år

Angrer på uttalelsen fra 2009.

SNUR: Kate Moss sjokkerte en hel verden for ni år siden, da hun kom med et famøst sitat om spising. Nå går hun tilbake på det. Foto: NTB scanpix
SNUR: Kate Moss sjokkerte en hel verden for ni år siden, da hun kom med et famøst sitat om spising. Nå går hun tilbake på det. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Kate Moss (44) assosieres til flere ting. Hun har hatt en av motebransjens største karrierer siden debuten på slutten av 1980-tallet, og anses som en av verdens første supermodeller. Hun knyttes også til sitt rusforbruk, tidligere ville festliv og sine berømte ekskjærester.

En annen ting mange kanskje husker Moss godt for, er hennes sitat om at man bør kutte ut mat. I 2009 liret hun av seg overfor Womans Wear Daily at «ingenting smaker så godt som tynnhet føles», og overskriftene var straks mangfoldige og kritiske mot superstjernen.

Hun ble anklaget for å oppfordre til spiseforstyrrelser, blant annet. Sitatet skal, ifølge BBC, ha blitt brukt som inspirasjon på flere nettsider og fora omhandlende blant annet anoreksi. Det har Moss selv forstått i ettertid.

Nå, ni år etter at sitatet ble kritisert nord og ned, legger Moss seg flat. Det gjør hun i et intervju med NBC.

- Riktig

Det hele startet da hun i et intervju ble spurt om hun hadde noe motto hun levde etter. Nevnte setning var en av tingene hun nevnte, men det var ikke ment så seriøst som mange tok det.

- Vennen min pleide å si det. Du vet, vi bodde alle sammen, og vi strakk oss mot kjeksen da noen sa: «Ingenting smaker så godt som …». Det var vårt lille mantra, sier hun i det nye intervjuet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

BBC, som siterer intervjuet, skriver at Moss åpenlyst blir ukomfortabel av å prate om skandaleutsagnet nå. Psykologer mente den gang at hun oppfordret til en usunn livsstil, og mange i motebransjen pekte mot at dette var grunnen til at mange unge modeller fikk rykte på seg for å bare spise bomull.

Modell Katie Green lanserte noen måneder etter at sitatet ble kjent «Say No To Size Zero»-kampanjen, og ga Moss skyld for at mange modeller lider av eksempelvis anoreksi.

De siste årene har man derimot sett store endringer innad i bransjen. Flere land har lagt ned forbud mot å bruke modeller med usunne BMI-verdier, og innførselen av flere pluss size-vennlige merker og modeller - deriblant den anerkjente Ashley Graham - har skjedd gradvis på kort tid.

Saken fortsetter nedenfor.

ANGRER: Kate Moss mener det er bra at motebransjen har forandret seg siden hennes storhetstid, og siden hun kom med sit famøse utsagn i 2009. Her er hun fotografert i september i år. Foto: NTB scanpix
ANGRER: Kate Moss mener det er bra at motebransjen har forandret seg siden hennes storhetstid, og siden hun kom med sit famøse utsagn i 2009. Her er hun fotografert i september i år. Foto: NTB scanpix Vis mer

Dessuten har bransjen også fått tilsnakk for å ikke fremme nok modeller av forskjellige etnisiteter, størrelser og kjønnsidentiteter.

Moss hyller forandringen i bransjen hun selv har store meritter i.

- Det er så mye mer mangfold nå. Jeg synes det er riktig, sier hun i intervjuet, og fortsetter:

- Det er mange forskjellige størrelser, farger og høyder. Hvordan kan man være én størrelse og representere alle disse menneskene?, spør hun.

Ikon-status

På sin storhetstid var Moss kjent for sin «heroin chic»-stil, en trend fra midten av 1990-tallet som seksualiserte blek hud, synlige bein og mørke sirkler under øynene. Det var i store kampanjer for Calvin Klein at hun ble et verdenskjent navn.

Det har hun gjentatte ganger fått kritikk for, gjerne i kombinasjon med hennes utagerende livsstil. Gjentatte ganger har hun blant annet blitt fotografert med tunge rusmidler.

DEN GANG DA: Det var denne looken Kate Moss ble verdenskjent for da hun tok motebransjen med storm på 1990-tallet. Foto: NTB scanpix
DEN GANG DA: Det var denne looken Kate Moss ble verdenskjent for da hun tok motebransjen med storm på 1990-tallet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Supermodellen har ett barn, datteren Lila Grace Moss-Hack, sammen med redaktør Jefferson Hack. Av andre nevneverdige forhold hun har vært i kan Libertines-vokalist Pete Doherty, skuespiller Johnny Depp og The Kills-gitarist Jamie Hince nevnes.

Moss har gjentatte ganger blitt utpekt som en av verdens best betalte modeller, og hun er fortsatt svært aktiv i bransjen. I 2012 ble det blant annet kjent at hun hadde tjent i underkant av ti millioner dollar det foregående året, ifølge Forbes.

LES OGSÅ: Nakenbilder på avveie

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer