ETTERFORSKES: 13. februar skulle skuespiller og pilotentusiast, Harrison Ford, lande på John Wayne-flyplassen i Orange County i California. I stedet for å lande på rullebanen, gikk han for taksebanen. Ford etterforskes nå for regelbruddet, som kunne endt i katastrofe. Video: John Wayne airport / CNN Vis mer

Harrison Ford feillandet fly:

Legger seg flat etter «idiottabbe»

Nye detaljer om feillandingen til Harrison Ford er kommet fram.

I februar vekket «Indiana Jones» og «Star Wars»-stjerna Harrison Ford (74) oppsikt internasjonalt. Den meritterte skuespilleren og piloten var i det som fort kunne ha blitt en katastrofal flyulykke, da han i stedet for å lande på instruert bane satte kursen mot avgangsbanen.

Der suste han over en American Airlines Boeing 737 med 110 passasjerer ombord, og ifølge flere medier var det bare flaks at ikke liv gikk tapt.

Hendelsen, som fant sted på John Wayne-flyplassen i Orange County, sørget for at en etterforskning ble iverksatt av luftfartsmyndighetene.

Nå, bare en knapp måned etter hendelsen, kommer det fram hva Ford sa til flytårnet og hvorfor han agerte som han gjorde. Skuespilleren ble nemlig distrahert.

- Idiot

Det er avisa The Los Angeles Times som omtaler saken. De har fått tilgang på korrespondansen mellom Ford og flytårnet på California-flyplassen.

Der kommer det fram at skuespilleren, som fløy et Aviat Husky-fly, hadde fått tillatelse til å lande på rullebane 20L, men han valgte heller å lande på avgangsbanen.

- Jeg ble distrahert av flyet som bevegde seg da jeg fløy mot rullebanen, og vingevirvlingen (en slags turbulens, journ. anm.) fra et Airbus-fly som landet, sa han til tårnet.

Saken fortsetter under bildet.

FEILLANDET: Harrison Fords fly, det gule, fløy like over et stort passasjerfly før han landet på avgangsbanen på John Wayne-flyplassen. Foto: NTB scanpix
FEILLANDET: Harrison Fords fly, det gule, fløy like over et stort passasjerfly før han landet på avgangsbanen på John Wayne-flyplassen. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg er han idioten som landet på avgangsbanen, fortalte han også.

Det kommer fram i klippene avisa har fått tilgang på, at det hele var en misforståelse fra Fords side. Den ansatte i flytårnet prøvde å forsikre skuespilleren om at det ikke var så farlig, siden alt hadde gått bra.

- Det er en «big deal» for meg, fortalte 74-åringen.

Om Ford blir funnet skyldig i å ha feillandet av luftfartsmyndighetene, kan pilotsertifikatet hans bli inndratt.

Ikke første gang

På tross av at Ford er en rutinert pilot, er ikke hendelsen i februar første gang det har gått galt for stjerna.

6. mars 2015 ble Ford skadd da han krasjet flyet sitt på en golfbane i California. Den gang avslørte lydloggen at Ford rapporterte om en feil på den ene motoren, og ba om å få returnere til landingsstripa.

Saken fortsetter under bildet.

PÅ BANEN: Harrison Ford krasjet våren 2015 på en golfbane. Foto: NTB scanpix, AP
PÅ BANEN: Harrison Ford krasjet våren 2015 på en golfbane. Foto: NTB scanpix, AP Vis mer

En ansatt ved golfanlegget skildret den gang hva han ble vitne til, til NBC.

- Det var blod over hele ansiktet hans. To veldig flinke doktorer tok vare på ham. Jeg hjalp til med å få et teppe under hofta hans.S

Skuespilleren har også blitt skadet på jobben.

Ford kunne ha omkommet i en dør-ulykke, skrev Dagbladet 26. juli i fjor, den gang under innspillingen av «Star Wars: The Force Awakens».

Da skuespilleren besøkte settet sammen med regissør J. J. Abrams skal en hydraulisk dør med «kraften til en liten bil» ha klemt Ford, som sørget for at han falt i bakken mens han fortsatt var fastklemt.

Ford slapp unna med et brukket bein etter hendelsen, men påtalemyndighetene mener at det kunne gått mye verre.

«Påtalemyndighetene mener at kraften i døra kunne ha drept ham», skrev Variety.

Denne gang har Ford, og alle de 110 passasjerene, kommet seg uskadd fra hendelsen.

LES OGSÅ: Trosser legens råd: - Jeg ønsker et barn til