Bella Hadid:

Legger seg flat etter bildebråket

- Jeg kommer til å være mer ansvarlig fremover.

TRÅDTE FEIL: Modell Bella Hadid tråkket bokstavelig talt feil denne uka, da hun la ut et bilde av skoen sin i retning noen fly på rullebanen. Det tolket fansen som noe helt annet enn Hadids egen intensjon. Foto: NTB scanpix
TRÅDTE FEIL: Modell Bella Hadid tråkket bokstavelig talt feil denne uka, da hun la ut et bilde av skoen sin i retning noen fly på rullebanen. Det tolket fansen som noe helt annet enn Hadids egen intensjon. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det er lett å trå feil i en verden full av ulike mennesker, kulturer og religioner. Akkurat det fikk den internasjonale toppmodellen Bella Hadid (22) erfare denne uka. Hun er en av de mest kjente og best betalte modellene i hele verden, og er å se på catwalken for Versace, Chanel, Prada og Calvin Klein flere ganger i året.

I tillegg får hun være med og fronte de store motehusenes kampanjer, og har nylig vært Diors ansikt utad. Som følge av all eksponeringen har Hadid elleville 24,7 millioner følgere på Instagram, en plattform hun jevnlig publiserer bilder på.

To innlegg kunne hun derimot ha vært foruten, innrømmer hun nå. Modellen har nemlig klart å skape oppstandelse blant fansen i emiratene, som følge av to uheldige poster på sin Instagram Story.

Bråk med fansen

CNN og Dazed er blant mediene som omtaler saken, som førte til protester blant modellens arabiske fans.

Det første bildet 22-åringen delte var en skjermdump av en kommentar i The New York Times, som omhandlet massakren i Sudan. Over hundre mennesker ble drept i hovedstaden Khartoum, og over 500 ble skadd. I tillegg ble flere av demonstrantene, som ble angrepet, voldtatt.

Saken fortsetter nedenfor.

VERDENSKJENT: Bella Hadid er en av verdens mest omtalte modeller, og har over 24 millioner følgere på Instagram. Mange følger derfor naturlig nok med på det hun legger ut, og det er ikke alltid hun treffer blink. Bildet ble tatt i forbindelse med en motevisning for Versace i juni. Foto: NTB scanpix
VERDENSKJENT: Bella Hadid er en av verdens mest omtalte modeller, og har over 24 millioner følgere på Instagram. Mange følger derfor naturlig nok med på det hun legger ut, og det er ikke alltid hun treffer blink. Bildet ble tatt i forbindelse med en motevisning for Versace i juni. Foto: NTB scanpix Vis mer

Meningsinnholdet avisa publiserte tok for seg påstanden om at Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater støtter opprørshæren i Sudan med økonomiske midler.

Det er ikke kjent hvorfor Hadid bestemte seg for å dele skjermdumpen, men den ble raskt slettet uten at spesielt mange fikk det med seg. Det var hendelsene som fant sted den påfølgende dagen som virkelig fikk fansen til å se rødt.

Saken fortsetter nedenfor.

KRITISERT: Bella Hadid la ut dette bilde på Instagram, noe flere reagerte sterkt på. Enkelte mente nemlig at Hadid viste sålen sin til fly eid av arabiske selskap, noe som i visse kulturer er en klar fornærmelse. Foto: Instagram
KRITISERT: Bella Hadid la ut dette bilde på Instagram, noe flere reagerte sterkt på. Enkelte mente nemlig at Hadid viste sålen sin til fly eid av arabiske selskap, noe som i visse kulturer er en klar fornærmelse. Foto: Instagram Vis mer

Fra en flyplass la modellen ut et bilde av skoen sin, som pekte mot noen parkerte fly på rullebanen. Disse flyene var fra både Saudi-Arabia og emiratene, noe hun nå hevder var helt tilfeldig. «Anotha one» skrev hun på bildet, som om hun prøvde å signalisere at hun skulle ut på nok en flytur.

Fansen i de ovennevnte landene tolket det derimot ikke slik. I arabiske kulturer er det, ifølge The Telegraph, svært fornærmende å vise skosålen sin mot noen. Siden jord blir sett på som møkkete, kan det tolkes som en fornærmelse at noen retter sålen mot deg, eller i dette tilfellet - mot to nasjoners fly.

Saken fortsetter nedenfor.

La seg flat

Også dette bildet ble, på sikt, slettet. En storm av tilbakemeldinger mot modellen dukket opp på Twitter, der flere blant annet reagerte med å kaste Dior-produkter i søpla. Andre redigerte en sko over ansiktet hennes, som en motreaksjon på skosåle-bildet. Mens andre igjen kalte henne rasist, og emneknaggen #BellaHadidIsRacist ble populær.

Det tok derimot ikke spesielt lang tid før Bella bestemte seg for å svare på all kritikken. Modellen, som er halvt palestinsk og halvt nederlandsk, bruker sin egen kulturarv når hun legger seg flat etter bildebråket.

«Jeg publiserer dette for å klargjøre ting som har vært tungt å være på … Jeg kommer aldri til å bruke min plattform til å spre hat mot noen, spesielt ikke mennesker med den samme flotte bakgrunnen som jeg selv har», skriver hun i innlegget, og fortsetter:

«Jeg elsker og bryr meg stort om den muslimske og arabiske siden av min familie, så vel som mine brødre og søstre rundt om i verden».

Meldingen ble publisert på både engelsk og arabisk, slik at den kunne nå ut til flest mulig. Hun forklarer videre at bildet aldri var ment som noe politisk stikk, og at hun respekterer flyselskapene som tilfeldigvis havnet i bakgrunnen på skosålebildet.

«Jeg kommer til å være mer ansvarlig framover, spesielt når det gjelder mitt miljø i Midtøsten. Takk for tida. Jeg elsker dere alle», avslutter hun.

Saken fortsetter nedenfor.

MODELLSØSTRE: Både Gigi og Bella Hadid er noen av verdens mest ettertraktede modeller. Her hånd i hånd på et event i New York i april. Foto: NTB Scanpix
MODELLSØSTRE: Både Gigi og Bella Hadid er noen av verdens mest ettertraktede modeller. Her hånd i hånd på et event i New York i april. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hendt før

Begge av Bella Hadids søsken, Gigi og Anwar, jobber også som modeller. Gigi Hadid har hatt spesielt stor suksess, og gikk ned catwalker verden over før søstera slo gjennom i bransjen. Det har ikke alltid gått like knirkefritt for seg.

Gigi vet derfor alt om situasjonen søstera nå er i, for hun har selv opplevd noe liknende. I 2017 prydet hun nemlig forsida av den arabiske utgaven til Vogue, som på dette tidspunktet var en ny publikasjon.

Flere hevdet derimot at det var et dumt trekk av magasinet, og at de heller burde ha hatt ei arabisk dame på forsida, i stedet for en amerikansk.

Enkelte i bransjen har også reagert negativt på den nå kontroversielle debututgaven av arabiske Vogue. Til Observer, gjenfortalt av The Guardian, sa Fariha Róisín, en muslimsk skribent og kulturekspert, at dette blir feil.

- Jeg setter pris på hennes slektstre, men hun har aldri snakket om bakgrunnen sin og navigerer seg på mange måter gjennom verden som en hvit kvinne. Det er problematisk når hun vil vise seg fram som dette, sa Róisín den gang.

Saken fortsetter nedenfor.

Gigi bestemte seg derimot for å forsvare avgjørelsen etter alt bråket.

«(...) som et motesamfunn er det fint at vi kan feire og dele forskjellige kulturer med verden. I og med at jeg er halvt fra Palestina, betyr det alt for meg å kunne være på den første forsida av Vogue Arabia, og jeg håper at magasinet vil vise en annen side av industriens ønske om aksept (...)», skrev modellen på Instagram.

Arabiske Vogues første redaktør, den inngifte prinsessa Deena Aljuhani Abdulaziz, forsvarte også magasinforsiden.

- Det finnes ikke noe bedre ansikt enn Gigis til å kjøre i gang Vogue Arabia med. Hun er en modell som definerer morgendagens dynamiske generasjon, har hun uttalt ifølge The Guardian.

Kendall Jenner og Gigi Hadid gikk på catwalken for Victoria Secret, og ble filmet på gaten på vei til etterfesten av pressen. Også klipp fra catwalken der man ser modellene. Vis mer

LES OGSÅ: Her er Channing Tatum i Norge

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer