«Ex on the beach» Norge:

Lege slakter «Ex on the Beach»

Bekymret for deltakernes interesser og programmets unge seerskare.

SAKENS KJERNE: Diskusjonene som oppsto i «Ex on the beach»-villaen etter at Daniel Aakre Pedersen og Marielle Kvernaas Efford gikk til sengs sammen, får en lege til å reagere. Han mener TVNorge bør være forsiktige med hva slags holdninger de serverer sin unge seerskare. Foto: TVNorge
SAKENS KJERNE: Diskusjonene som oppsto i «Ex on the beach»-villaen etter at Daniel Aakre Pedersen og Marielle Kvernaas Efford gikk til sengs sammen, får en lege til å reagere. Han mener TVNorge bør være forsiktige med hva slags holdninger de serverer sin unge seerskare. Foto: TVNorge Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den norske versjonen av realitysåpen «Ex on the beach», for øvrig døpt «Paradise Hotel på steroider» av Dagbladets anmelder, har på ingen måte forbigått i stillhet.

Allerede etter de første ukene har skandaleserien rukket å skape en rekke kontroversielle overskrifter, der deltakeren Daniel Aakre Pedersen (26) seinest sørget for å sikre programmet medieoppmerksomhet.

26-åringen gikk tirsdag hardt ut mot måten han er framstilt i programmet, etter at en uoppklart sexhistorie møtte reaksjoner fra publikum.

- Handler om mye mer

Diskusjonen i tv-ruta gikk på hvorvidt Pedersen og en av hans kvinnelige meddeltakere - 20 år gamle Marielle Kvernaas Efford - hadde hatt samleie etter en fuktig kveld i tv-villaen. Partene sto, og står fortsatt på hver sin side av frontlinjen, der særlig Pedersen har sett seg nødt til å oppklare uttalelsen «det var ikke sex-sex, bare penetrering».

Sex eller ei, lege Nils Petter Sørung, som har spesialisert seg innenfor opplysning om seksuell og psykisk helse, synes situasjonen - og TVNorges framstilling av den - er problematisk.

- Jeg håper alle reagerer på dette, på en eller annen måte. Det handler om så utrolig mye mer enn akkurat hva som blir sagt. Det handler om holdninger, samvittighet, evnen til å reflektere over seg selv og egne handlinger, hvordan vi tenker om oss selv, og hvordan vi respekterer hverandre, forteller han til Se og Hør.

Selv driver Sørung blant annet opplysningstjenesten Doktor Nils på sosiale medier. Legen forteller at han hører utallige oppfatninger om hva som kan kalles sex.

Saken fortsetter nedenfor.

EX ON THE BEACH: Vera (88), Leif (92) og Torill (72) så den første episoden av den skandaleomsuste TV-serien «Ex on the beach». Lite visste de at det for det meste skulle handle om nakenhet, utskjelling og alkohol. Se den eldre gardes reaksjoner på det mye omdiskuterte skandaleprogrammet. Reporter: Julie Solberg. Video: Malene Storrusten. Klipp: Emilie Rydning / Malene Storrusten. Vis mer

Stiller TVNorge til ansvar

- Det har ingen egentlig klar avgrensning, og vi har forskjellige forestillinger om hvor noe starter og slutter. Problemet i denne serien er at det virker som et forsøk på å bagatellisere en eller annen seksuell handling, kanskje for å komme bedre ut av det samvittighetsmessig, sier Sørung.

SKEPTISK: Lege Nils Petter Sørung er bekymret for deltakerne i realityserien. Foto: Who Dares
SKEPTISK: Lege Nils Petter Sørung er bekymret for deltakerne i realityserien. Foto: Who Dares Vis mer

Legen mener ansvaret ligger hos tv-kanalen, som ikke tenker på hvordan enkelte av deltakernes holdninger, og måten de blir gitt tv-tid, kan være med å påvirke programmets unge seerskare.

- Jeg synes selv at slike realityshow verken fremmer utviklingen av sosial intelligens eller kultur, og tror det er ordentlig viktig at vi snakker åpent med ungdommer om hva de selv faktisk tenker om slike serier.

- Hva legger du i det?

- Jeg vil høre hva de tenker om seg selv og om hverandre, og på hvilken måte de opplever at dette påvirker deres eget syn på sex, kropp og følelser, sier Sørung.

Saken fortsetter nedenfor.

FAN: Bård Ylvisåker (36) går sjelden på tv-premierer, men klarte ikke si nei til «Ex on the Beach». Det betyr på ingen måte at komikeren er fristet til å melde seg på selv. Reporter: Miriam Bakkejord. Video: Julie Solberg / Dagbladet Vis mer

Uenig

Legen uttrykker samtidig bekymring for deltakerne, som han mener blir lokket inn i programmer der de i utgangspunktet har en underliggende sårbarhet med behov for oppmerksomhet.

- Eller så har de ikke tatt inn over seg langtidskonsekvensene, og kanskje tenker at all PR er god PR. Det er jo opplagt at de som produserer slike show ikke har som mål å ivareta deltakernes interesser, eller å fremme gode verdier inn i samfunnet vårt, sier han.

Mediesjef i Discovery, Hanne McBride, har følgende å si om Sørungs påstander:

- Vi er ikke ukjent med at mange, uten kjennskap til fakta eller dialog med oss, mener mye om hvordan vi både rekrutterer deltakere og følger dem opp. Påstandene om vårt formål og om at deltakerne lokkes, får stå for Sørungs regning, sier mediesjefen, og fortsetter:

- Når du melder deg på et realityprogram i 2018, har du gode forutsetninger for å vite hva du går til. Deltakerne er godt informert om hvordan både innspilling og videre prosess forløper. Vi har tett kontakt med dem underveis, både fra produksjonens side, fra kanal, og de har også tilgang på psykolog, skulle de trenge det.

- Speiler vår egen kultur

Videre påpeker McBride at programmet verken har mål om å gi tv-seerne et seksualundervisningsopplegg, eller komme med en moraliserende pekefinger.

- Men programmet eksisterer jo ikke i et vakuum og uten kontekst. Samfunnet er konteksten, og det at diskusjonene foregår både i programmet, i det offentlige rom og rundt nettbrett på pike- og gutterom landet over, gjør det i høyeste grad relevant.

Mediesjefen synes Sørung undervurderer den yngre målgruppen.

- «Ex on the Beach» Norge er et underholdningsprogram, et tv-format som speiler en kultur som lever i beste velgående. Programmet åpner helt klart døra for mange interessante diskusjoner med ungdommer, både rundt middagsbordet med mine tenåringer hjemme hos meg, og hos dem som jobber med tematikken, sier McBride.

Den første episoden av «Ex on the beach» sørget for øvrig for strømmerekord hos TVNorges nettplattform, med 188 000 seere på under to døgn.

LES OGSÅ: Ble brått kastet ut av «Ex on the Beach»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer