«Med Monsen på villspor»

Lege raser over helikopterbruk

Barnelege Per Helge Måseide reagerer kraftig på at luftambulanse ble brukt for å hente Gjert Ingebrigtsen under en episode av «Med Monsen på villspor».

HENTET: Under lørdagens episode av «Med Monsen på villspor» ble Gjert Ingebrigtsen hentet av luftambulanse på grunn av store smerter i leggen og høydeskrekk. Det får lege Per Helge Måseide til å reagere. Foto: Marius Arnesen / NRK
HENTET: Under lørdagens episode av «Med Monsen på villspor» ble Gjert Ingebrigtsen hentet av luftambulanse på grunn av store smerter i leggen og høydeskrekk. Det får lege Per Helge Måseide til å reagere. Foto: Marius Arnesen / NRK Vis mer
Publisert

Under sist lørdags episode av «Med Monsen på villspor» var Gjert Ingebrigtsen gjest, og ble med Monsen på tur i nærheten av Jostedalsbreen. Men Ingebrigtsen har høydeskrekk og pådro seg under turen sterke smerter i anklene.

- En kombinasjon av ankler og en ekstrem høydeskrekk gjør at jeg sier stopp her, sa Ingebrigtsen i episoden.

Hendelsen førte til at Ingebrigtsen ble hentet med luftambulanse, og det får lege Per Helge Måseide til å reagere på Twitter.

NRK svarer på kritikken lenger ned i saken.

- Misbruk

Måseide er barnelege ved Drammen Sykehus, og har vært rekvirent av luftambulanse og redningshelikopter. Han mener det at Gjert Ingebrigtsen ble hentet av luftambulanse er et misbruk av Statens Luftambulansetjeneste.

- Ingebrigtsens dårlige sko og høydeskrekk kunne vært avdekket før turen. Arr. (arrangør) burde hatt beredskap for dette, skriver Måseide på Twitter.

Han mener det burde vært leid et privat helikopter for å frakte Ingebrigtsen ned fra fjellet.

SNAKKER UT: Lars Monsen åpner seg om alkoholforbruket i denne ukas Lindmo. Video: NRK Vis mer

- Det verken Monsen, Ingebrigtsen, produksjonsselskapet eller NRK synes å reflektere over er konsekvensene av å formidle at man kan ringe medisinsk nødtelefon 113 uten å være alvorlig syk eller å ha en tilstand som vil forverres, skriver Måseide og nevner smerter og hypotermi som eksempler.

- Så langt unna du kan komme

- Ingebrigtsens blå tå og høydeskrekk er så langt unna barnelegers rekvirering av kritisk syke som du kan komme. Men gjort er gjort. Betal til et godt formål og hev egen-beredskapen neste gang, sier Måseide.

Han påpeker at han ikke mener å legge skylda over på Gjert Ingebrigtsen, men at manglende research og planlegging er poenget. Han poengterer også at folk ikke må nøle med å tilkalle hjelp om de skulle komme i en tilsvarende situasjon, men han anbefaler da å ringe legevakt på 116 117, og ikke nødtelefonen 113.

Dagbladet har vært i kontakt med Måseide, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere, ut over Twitter-meldingene.

PUPPESTUNT: To kvinner fra USA la ut en video på Instagram hvor de hadde malt sine halvnakne kropper i det ukrainske og det russiske flagget. Video: Instagram Vis mer

- Den beste avgjørelsen

Under episoden forteller Lars Monsen at han mente det var nødvendig å ringe etter luftambulanse.

- Det var et nødstilfelle. Det var pur skrekk i øynene hans. Det var ikke snakk om at han skulle ned den lia der, sier Monsen i episoden.

NRK har blitt forelagt kritikken fra Måseide. Redaksjonssjef for NRK Underholdning, Eirik Ingstad, sier det ble gjort en vurdering av situasjonen av sikkerhetsteamet bak programmet, som resulterte i at de tok kontakt med 113.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 09.05.2014 Rørt Lars Monsen takker samboeren Trine Rein for Gullruten-pris. Vis mer

- Nødsentralen AMK besluttet at den beste avgjørelsen var å benytte luftambulansen. Det er ikke slik at det er opp til en selv å bli hentet av helikopter, dette er en vurdering som gjøres av AMK, sier Ingstad til Dagbladet.

- Ikke aktuelt

Ingstad sier det ikke var aktuelt å bruke annen evakueringsmetode enn å bruke luftambulanse.

- Etter AMKs vurdering av situasjonen - ut ifra alvorlighet, vær og terreng - resulterte i at de sendte et helikopter, var det ikke aktuelt å bruke noen annen evakueringsmetode, sier Ingstad.

Han sier videre at sikkerheten på turene er høyt prioritert, og at det ikke medførte noen kostnad for NRK å få assistanse fra luftambulansen.

- AMK bestemte at nødssituasjonen skulle løses med helikopter fra luftambulansen, og det medfører ikke noen direkte kostnader for den som mottar assistanse.

LES OGSÅ: Skaffet seg hjelp mot sykdommen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer