«Camp kulinaris»:

Lege advarer mot dette

Håvard Lilleheie holdt tilbake et nys. Det fikk konsekvenser.

GÅR GALT: Det gikk ikke helt som det skulle da Håvard Lilleheie prøvde å kvele et nys under «Camp Kulinaris». Video: Viaplay Vis mer
Publisert

I en av de nyligste episodene av «Camp kulinaris» blir seerne vitne til at komiker Håvard Lilleheie (49) står overfor en utfordring. Han må nyse, men føler ikke at det passer seg. Lilleheie bestemmer seg derfor for å holde igjen nysen, men det viser seg å få konsekvenser.

Han mister nemlig stemmen og ender opp med et sår i halsen.

I programmet ser man at Lilleheie får både kortison og Ibux av meddeltaker Linda Johansen (54) i håp om at smerten skal forsvinne og stemmen returnere.

  • Se videoen øverst i saken!
FULL FYR: Håvard Lilleheie skulle tøffe seg litt ekstra foran mesterkokken Kjartan Skjelde i «Camp Kulinaris», men det gikk ikke helt etter planen. Reporter: Kine Falch. Video: Viaplay / Rød Løper Vis mer

Mistet stemmen og fikk sår

Når Se og Hør slår på tråden forteller Lilleheie mer om hva som skjedde i kulissene. Komikeren forklarer innledningsvis at seansene med TV-kokken Kjartan Skjelde (45) oppleves som litt «hellige» når man er med i programmet, og at det føles som om mye står på spill.

Han ønsket med andre ord ikke å være den som forstyrret.

- Jeg kan ha et sånt skikkelig manne-nys. Et sånt ubehagelig, irriterende manne-nys som er høyt, tar mye plass og som er noe man ikke i det hele tatt ønsker å se i en corona-tid, forklarer Lilleheie til Se og Hør.

«CAMP KULINARIS»: Dette er kjendisene som skal få prøve seg på kjøkkenet til TV-kokken Kjartan Skjelde. Video/Reporter: Celina Morken/Kine Falch Vis mer

Deltakerne i realityprogrammet ble testet jevnlig for corona, men Lilleheie mener likevel det er noe ubehagelig med å nyse foran alle under en pandemi.

- Jeg holdt det inne og det kom to stykker, også ble det på en eller annen måte, jeg forstår ikke hvordan, et sår i halsen, forklarer han videre.

Ifølge Lilleheie mistet han stemmen i bare noen dager, mens såret i halsen hadde han derimot i flere måneder etter innspillingen.

GLAD: Grunde Myhrer har ikke vært å se i tv-ruten siden «Camp Kulinaris» for to år siden, men denne våren er han tilbake med mange baller i luften. Og hvordan går det med Grunde på privaten? Vi har spurt. Vis mer

- Det er ikke sunt å holde inne et nys sånn, men det var skammen rett og slett som tok meg der, innrømmer han.

Nå som Lilleheie vet hvor galt det kan gå innrømmer han at han ikke ville gjort det samme igjen:

- Da hadde jeg nok tenkt at til og med Kjartan må tåle et nys. Da hadde jeg nok bare kastet opp albuen og latt det stå til.

- Nå som jeg vet det jeg vet må lærdommen jeg kan gi til det norske folk være at må du nyse må du bare la nysen komme, hvis ikke kan det gi helsemessige utfordringer, legger han til.

STORMER UT: Det gikk hett for seg på kjøkkenet da Maria Moen og Fetisha Williams føyk i tottene på hverandre på «Camp Kulinaris». Vis mer

Advarer

Se og Hør har vært i kontakt med lege og ektemannen til Katarina Flatland (32), Harald Meling Dobloug (32).

Han advarer andre mot å gjøre det samme som Lilleheie.

- Poenget med nysing er at kroppen vil kvitte seg med fremmedlegemer som bakterier og virus. Derfor bør nys egentlig ikke undertrykkes, uansett hvor lite keen du er på å risikere snørr og sprut, forteller Dobloug til Se og Hør om Lilleheies nyse-hendelse.

Dobloug forteller videre at et nys som undertrykkes etter at det har bygget seg opp, gir et voldsomt økt trykk i luftveiene - noe som igjen gir risiko for skade.

- Menn er faktisk mer utsatt for skader i forbindelse med å holde tilbake nys. Det kan tenkes at dette er fordi de har større lunger og kraftigere muskulatur slik at nysene ofte kommer med større kraft, sier Dobloug, og legger til at presset i luftveiene øker med 20 ganger ved nysing.

BESVIMTE: Terje Schrøder følte seg dårlig og måtte dra på sykehuset under deltakelsen i «Camp kulinaris». Video: Viaplay Vis mer

- Kan få magesyre i luftveiene

- Da Håvard undertrykket nyset, ga dette en enorm trykkbelastning på luftveiene og på stemmebåndene, sier Dobloug, og følger opp:

- Dette har nok gitt en skade/irritasjon av stemmebåndene og luftveiene for øvrig. I tillegg kan man faktisk få magesyre i luftveiene når man undertrykker nys, fordi trykket som oppstår kan føre magesyre opp i luftveiene. Resultatet av dette er en irritasjon av luftveier og stemmebånd, som gir smerter og heshet.

SKADE: Victoria Tolaas fikk kjenne det under innspillingen av «Fangene på fortet», og måtte bytte øvelse etter å ha skadet seg. Video: Rød Løper/Viaplay Vis mer

Dobloug kan også fortelle at tilstanden i de fleste tilfeller vil gå over av seg selv, men at en betennelse går raskere over ved bruk av Ibux og kortison, som også var noe Lilleheie benyttet seg av.

- Ibux er et reseptfritt legemiddel som passer ypperlig til denne type skader, men kortisontabletter er et reseptbelagt legemiddel med mange potensielle bivirkninger som bare bør brukes i samråd med lege, påpeker Dobloug, og legger til:

- Dersom man opplever smerter i luftveiene etter å ha undertrykket et nys, og disse smertene ikke gir seg raskt, vil jeg anbefale at man oppsøker lege.

LES OGSÅ: Derfor vant hun «ingenting»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer