Lars Grønnerød er død

Dømt i Orderud-saken. Ble 61 år gammel.

DØD: Lars Grønnerød døde torsdag, bare 61 år gammel. Foto: NTB Scanpix
DØD: Lars Grønnerød døde torsdag, bare 61 år gammel. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av de fire som ble dømt i Orderud-saken, Lars Grønnerød (61), er død.

- Det er forferdelig trist. Jeg har hatt jevnlig kontakt med Lars på telefon og sosiale medier helt fram til nå. Han var en kjernekar. Jeg har likt ham utrolig godt, helt siden vi traff hverandre, sier advokat Steinar Wiik Sørvik, som var Grønnerøds forsvarer under Orderud-rettssaken, til Dagbladet.

- Han var en real fyr med fin humor og et stort hjerte, sier advokaten.

Se og Hør har vært i kontakt med Grønnerøds familie om denne saken.

- Familien bekrefter at Lars er gått bort. Familien er i dyp sorg. Dette er et privat anliggende, og familien håper på forståelse for at man ikke ønsker offentlig oppmerksomhet rundt dette, sier familien i en uttalelse til Se og Hør

I 2002 ble Grønnerød dømt til 18 års fengsel for medvirkning til drap på Kristian Orderud (80), Marie Orderud (84) og Anne Orderud Paust (47).

I samme sak ble Per Orderud (65) dømt til 21 års fengsel, Veronica Orderud (47) dømt til 21 års fengsel og Kristin Kirkemo (46) dømt til 16 års fengsel for medvirkning til drapene.

Ingen av de fire har noen gang erkjent straffskyld for det de er dømt for.

DØMT: I 2002 ble Lars Grønnerød dømt til 18 års fengsel i Eidsivating lagmannsrett. Foto: Privat
DØMT: I 2002 ble Lars Grønnerød dømt til 18 års fengsel i Eidsivating lagmannsrett. Foto: Privat Vis mer

Innrømmet våpenlevering

Lars Grønnerød ble utpekt som den som sørget for våpen i forbindelse med trippeldrapet på Orderud gård. Da dommen i tingretten var klar, la den til grunn at han hadde hatt en begrenset rolle.

Lagmannsretten var på sin side nådeløs mot Grønnerød, selv om dommen slo fast at han hadde hatt en passiv rolle i drapene.

«Natt til 3. april reiste Lars Grønnerød til Orderud gård for å overlevere revolveren sin til Per Kristian og Veronica Orderud», het det blant annet i dommen fra Eidsivating lagmannsrett, som også lyder:

«Lars Grønnerød har, på samme måte som Kristin Kirkemo Haukeland, hatt en begrenset rolle, og også han er blitt trukket inn i planleggingen av de grufulle drapene etter påtrykk fra ekteparet».

Grønnerød innrømmet i sin tid at det hadde vært en våpenoverlevering, men nektet for at han hadde noe som helst kjennskap til at det var planlagt drap - en forklaring han holdt fast på helt til sin død.

Bodde på Frogner

Lars Grønnerød vokste opp på Eiksmarka på Østerås i Bærum sammen med sin bror. Han var aktiv innen idrett, og utdannet seg innen kjøpmannfaget.

Da han var i 20-åra flyttet han til Frogner i Oslo. Her bodde han i leiligheten hvor ett av Orderud-sakens mest sentrale bevis ble funnet - et våpenmagasin.

Det skal også ha vært her han møtte Kristin Kirkemo, som seinere ble hans kjæreste. Forholdet skal ha tatt slutt kort tid før trippeldrapet skjedde.

Slapp ut i 2013

Trippeldrapet fant sted i kårboligen på Orderud-gård i Sørum i 1999, men fremdeles er det ingen som har blitt dømt for å ha begått selve drapshandlingene.

I 2013 var Grønnerød en fri mann etter å ha sonet ferdig straffen sin. Siden har han levd et tilbaketrukket liv. Hans forsvarer under trippeldrapssaken, Steinar Wiik Sørvik, fortalte til NRK i 2018 at Grønnerød ikke ønsket oppmerksomhet.

I likhet med Orderud-paret, begjærte han saken gjenåpnet i 2006. I 2010 fikk han imidlertid avslag fordi Gjenopptakelseskommisjonen mente at det ikke framkom nye eller avgjørende bevis som ville ha endret utfallet i en ny straffesak.

Sommeren 2018 søkte Per og Veronica Orderud på ny om gjenopptakelse av saken. Den samme høsten ble dokumentaren «Gåten Orderud» sendt på NRK, som genererte flere tips til politiet, men politiet har likevel ikke besluttet å gå videre med saken.

Denne saken ble først publisert på Dagbladet.

LES OGSÅ: Risikerer 40 år i fengsel

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer