Frank Løke:

Lar seg ikke skremme av dødsbildene: - Jeg skal nå Mount Everest

Tidligere håndballspiller og realitydeltaker Frank Løke er fast bestemt på å nå drømmen om verdens høyeste fjell.

I HIMALAYA: Frank Løke kom nylig hjem fra et tre ukers opphold i Himalaya. Han er fast bestemt på å bestige fjellet. Foto: Privat
I HIMALAYA: Frank Løke kom nylig hjem fra et tre ukers opphold i Himalaya. Han er fast bestemt på å bestige fjellet. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste uka har verden fått se flere rystende bilder fra folkehavet på Mount Everest, og Dagbladet har i flere saker omtalt dødsfallene som de siste dagene har funnet sted på veien mot verdens høyeste fjell.

På ei uke har hele elleve mennesker gått bort, dødsfall som i hovedsak knyttes til enorme og timelange køer på vei opp til toppen. I «dødskøen» risikerer nemlig klatrerne å få høydesyke og å fryse i hjel.

En som nylig har vært i området, er den tidligere håndballspilleren og realitydeltakeren Frank Løke (39).

Han har vært i Himalaya for å ta et høydesertifikat, med mål om nettopp å bestige toppen av fjellet. Dødsfallene som har skjedd den siste tida, skremmer ikke «Actionfrank» fra å nå drømmen om Mount Everest.

I FIN FORM: Frank Løke forklarer at han taklet oppholdet bra, både fysisk og mentalt. Foto: Privat
I FIN FORM: Frank Løke forklarer at han taklet oppholdet bra, både fysisk og mentalt. Foto: Privat Vis mer

Måtte utsette toppen

Til Se og Hør forklarer Løke at han for omtrent to uker siden kom tilbake fra et tre uker langt opphold i Himalaya. Sammen med flere andre gikk turen til Everest Base Camp, som ligger 5360 moh., hvor han også møtte nordmennene som tidligere i mai nådde toppen av fjellet.

Hadde Løke fått det som han ville, hadde han selv vært på den 8848 meter høye fjelltoppen i denne perioden.

Det skal ha vært den høye summen av over 400 000 kroner som måtte skaffes på to dager mens han selv oppholdt seg i fjellet, som gjorde at drømmen om Mount Everest måtte utsettes inntil videre. I tillegg måtte han bli tre uker lenger borte fra arbeid, da sherpaene på dette tidspunktet ikke hadde lagt løypa klar og satt opp tauene, forteller Løke. Det ble for omfattende på kort varsel.

- Mamma og pappa vurderte hvorvidt de skulle hjelpe meg midlertidig, spesielt mamma. Men jeg tror hun konkluderte med at hun ikke ville føle seg skyldig dersom noe skjedde med meg, at hun hadde betalt for min dødsdom.

Han hadde også ringt søsteren, håndballspiller Heidi Løke (36).

- Hun trodde jeg hadde ringt for å låne pengene. Hadde hun tatt telefonen der jeg ringte fra fjellet, hadde hun lånt meg dem, forteller 39-åringen til Se og Hør.

Saken fortsetter nedenfor.

BRAKK STAVEN: Frank Løkes forsøk på å ta revansj over «Farmen»-kollega Martine Ek Hagen gikk ikke helt etter planen. Foto: Goodwill / Birkebeinerrennet Vis mer

Flystyrt og jordskjelv

Så spørsmål om ikke de siste dagenes bilder fra Mount Everest har gjort noe med lysten til å bestige fjellet, er Løke klinkende klar.

- Det er selvfølgelig fryktelig trist. Men man vet det er mange faremomenter med å gjennomføre denne turen, og jeg skal uansett til toppen i mai 2020 og gleder meg som pokker til det. Jeg tror jeg ble avhengig på de tre ukene jeg var der, og jeg ble så gira på å nå den toppen vi så i det fjerne.

Mens Løke var i Himalaya var det både en flystyrt på den lokale flyplassen, som mange av de reisende til Mount Everest benytter seg av, i tillegg til et jordskjelv på 4,2 på Richters skala den dagen han skulle reise hjem. Nesten 300 mennesker har i tillegg mistet livet på verdens høyeste fjell, siden det for første gang ble besteget i 1953.

Mount Everest blir omtalt som en evig gravplass fordi kroppene blir liggende. De fleste ligger ved «dødssona» – de siste 400 meterne mot toppen.

Fjellguiden Adrian Ballinger uttalte nylig til CNN at det er de røffe værforholdene som har ført til køene i fjellet de siste dagene. Han mener at dødsfallene også kommer fordi gruppene mangler erfaring, og la til at folk offisielt dør av utmattelse, noe som betyr at de går tom for oksygen etter å ha tilbrakt lang tid i høyden.

- Man har alle muligheter til å forhindre disse dødsfallene. Og de kommer av manglende dømmekraft i en sesong der været skaper utfordringer, uttalte Ballinger.

Saken fortsetter nedenfor.

PÅ BASECAMP: Frank Løke gikk i denne omgang til basceamp, som ligger på 5300 moh. Foto: Privat
PÅ BASECAMP: Frank Løke gikk i denne omgang til basceamp, som ligger på 5300 moh. Foto: Privat Vis mer

Løke mener han fikk vist at han har gode forutsetninger for å nå toppen, både fysisk og mentalt. At ikke alle har dette, mener han er noe av problemet man har sett den siste uka. Også han tror dødsfallene kan komme til å få konsekvenser for hvordan turgruppene opererer i framtida.

- Problemet er at man kan betale seg til toppen. Folk har betalt et sted mellom 400 000 og 700 000 kroner for å bestige fjellet, avhengig av hvilket selskap de bruker, og helt uavhengig av fysiske forutsetninger. Og så ligger de alle på Base Camp og venter de samme dagene, inntil værutsiktene blir gode for mange nok dager.

Totalt har 41 grupper med til sammen 378 klatrere fra hele verden fått tillatelse til å bestige gigantfjellet under årets klatresesong i april og mai.

- Dette får sikkert konsekvenser til neste år, legger Løke til.

Saken fortsetter nedenfor.

«DØDSKØ»: 41 grupper med til sammen 378 klatrere fra hele verden har fått tillatelse til å bestige verdens høyeste fjell i år. Dette har resultert i enorme køer, som dette bildet fra onsdag viser, og for noen har det endt med døden. Foto: Project Possible / AFP / NTB Scanpix
«DØDSKØ»: 41 grupper med til sammen 378 klatrere fra hele verden har fått tillatelse til å bestige verdens høyeste fjell i år. Dette har resultert i enorme køer, som dette bildet fra onsdag viser, og for noen har det endt med døden. Foto: Project Possible / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Fryktløs

Selv om en fysisk god form er en fordel, er det ingen garanti for at kroppen takler belastningen. Løke innrømmer at hans egen fryktløshet kan være hans største svakhet med en slik tur.

- Denne gangen gikk jeg med en som var fysisk svakere enn meg, noe jeg tror var bra. Og jeg fikk også testet kroppen underveis, hvor jeg blant annet løp meg en tur. Men at jeg ikke frykter noe, kan være mitt største problem med en slik tur.

Han er likevel sikker på at han har familiens støtte når han først har bestemt seg for å gjennomføre turen.

- Familien min vet hvor hard jeg er, og når de vet at dette er noe jeg vil gjøre uansett, støtter de meg og gjør alt for at jeg skal stille best mulig forberedt. Og når det først er sånn, fleiper mamma om at jeg skal være den første «løken» til å nå toppen.

Saken fortsetter nedenfor.

AKTUELL MED JULELÅT: I musikkvideoen til låten «Jul hos ActionFrank», har Frank Løke blant annet fått hjelp av flere realitystjerner. Produsert av: Ole Jørgen Troøyen og Jon Even Kruger Skogen Vis mer

LES OGSÅ: Hyllet på bursdagen - men ikke av eksen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer