LÅNER UT JULELÅTEN: For første gang har det gitt mening for artisten Maria Mena å låne ut den kjente julelåten til en kampanje - til Kreftforeningen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LÅNER UT JULELÅTEN: For første gang har det gitt mening for artisten Maria Mena å låne ut den kjente julelåten til en kampanje - til Kreftforeningen. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Maria Mena:

Låner ut julelåten for første gang

Maria Mena lånte ut den populære julesangen til et formål som ga mening for artisten selv.

(Se og Hør): Det er ofte en enkelt ting som skal til for å få julestemningen frem i de fleste av oss. For noen er det kanskje juledekorerte gater, en spesifikk julefilm, nysnø, duften av julebakst, en julesang, eller kombinasjonen av slike små, men for mange betydningsfulle elementer.

KJENT JULELÅT: Maria Menas låt «Home for Christmas» fra 2006 har blitt et symbol på julen for mange nordmenn. I 2016 ga hun også ut låten på norsk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KJENT JULELÅT: Maria Menas låt «Home for Christmas» fra 2006 har blitt et symbol på julen for mange nordmenn. I 2016 ga hun også ut låten på norsk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

For stadig flere nordmenn har et sikkert tegn på at julen nærmer seg, vært Maria Menas låt «Home for Christmas». Så populær har låten blitt siden hun ga den ut i 2006, at da Maria tok utfordringen om en spontankonsert på trikken, var det et fåtall som ikke kunne teksten og lot seg rive med.

Artisten har gjentatte ganger fått forespørsler om bruk av sangen i kampanjer til veldedige formål eller egne utgivelser, men Maria har ikke ønsket at sangen skal knyttes til noe spesifikt. I år ga det for første gang mening å låne ut sangen. Det var til Kreftforeningen.

- Kreft berører oss alle

«Dette er en av de sterkeste videoene jeg har sett på lenge! Takk for alt det viktige arbeidet dere gjør!» skriver Maria i sitt innlegg på Facebook.

- Som artist er man på mange måter produktet sitt, forklarer hun til Se og Hør.

- Derfor er det naturlig å tenke nøye gjennom slike valg, da jeg ikke har ønsket å knytte låten og meg selv til noe spesifikt. Og skal jeg gjøre det, så skal det føles riktig. Det var nettopp det denne kampanjen gjorde - den føltes så riktig.

I Kreftforeningens video kan man se hvordan den kreftrammede Tones familie flytter «hjemme» til sykehuset, da Tone ikke har anledning til å komme hjem til jul. I videoen hører man den norske versjonen av låten fra 2016, «Jula hjemme», oversatt av dikter og musiker Trygve Skaug.

Det er liten tvil om at sangen passer budskapet, men nettopp hvorfor sangen treffer så mange, er artisten selv usikker på. For Mena selv får låten ny betydning når hun hører andres tolkninger.

- Alle vil jo hjem

At den kan bety noe forskjellig for alle, har nettopp vært forklaringen på at hun ikke har ønsket å knytte sangen til et spesifikt budskap. «Den skal få tilhøre oss ALLE», skriver hun i innlegget.

- Den handler om noe så enkelt som det å dra hjem. Alle vil jo hjem, enten hjemmet er bygda eller byen man kommer fra, eller om det er mennesker. For meg er hjem nettopp menneskene, familie og venner. Det er dit man vil når man er sliten, forklarer Maria til Se og Hør.

Som så mange av oss har Maria også vært berørt av sykdommen.

- Kreft er en sykdom som berører oss alle, enten det er familie, venner eller bekjente, forklarer hun.

Kreftforeningens ønske om å bruke låten, sammen med åpenbaringen artisten fikk av responsen på trikken, har gjort at artisten ønsker å dra rundt for å spille nettopp denne låten på mindre arrangementer rundt om i landet i juletiden.

- Om jeg rekker det før jul i år, vet jeg ikke. Men dette er noe jeg vil ta med meg videre, avslutter hun.

LES OGSÅ: - Etter å ha drukket hver dag i flere måneder sa kroppen stopp