Anja Johansens fødsel:

Lagt i narkose og hasteoperert

Forteller åpent om komplikasjonene rundt fødselen.

HASTET TIL OPERASJONSBORDET: Anja Johansen og Lavrans Solli har begge vært åpne om komplikasjonene under det første svangerskapet til Johansen. Nå forteller bloggeren om den dramatiske fødselen før jul, da parets andre datter kom til verden. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
HASTET TIL OPERASJONSBORDET: Anja Johansen og Lavrans Solli har begge vært åpne om komplikasjonene under det første svangerskapet til Johansen. Nå forteller bloggeren om den dramatiske fødselen før jul, da parets andre datter kom til verden. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert

I desember ble blogger Anja Johansen (31) og tidligere svømmer Lavrans Solli (26) foreldre for andre gang.

Det profilerte paret, som fra før har datteren Frøya (4), kunne den gang røpe at de hadde fått nok en datter, ved navn Maud.

Gleden over familieforøkelsen var naturligvis stor. Likevel forklarte Johansen til Se og Hør at hun opplevde å bli rammet av en hissig nyrebekkenbetennelse.

Nå, tre måneder senere, viser det seg at det langt ifra var eneste komplikasjon i forbindelse med svangerskapet og fødselen.

- Minuttene etter fødsel ble ikke helt den starten vi hadde sett for oss, sier Johansen til Se og Hør.

- Stoppet fødselen

For 31-åringen ble innlagt på sykehus flere ganger under sitt andre svangerskap - i en tidsperiode fra september til november.

Først på grunn av rier og fordi livmorhalsen hadde begynt å åpne seg. Frøya ble som kjent født to og en halv måned før termin, og nå var historien i ferd med å gjenta seg.

- Jeg var akkurat like langt på vei som sist. Heldigvis klarte legene å stoppe fødselen ved hjelp av medisiner.

Til gjengjeld fikk Johansen beskjed om å være sengeliggende resten av svangerskapet.

Utfordringene stoppet imidlertid ikke med livmorhalssvikt. Noen uker inn i sykehusoppholdet ble 31-åringen rammet av nyrebekkenbetennelse. For Johansens del resulterte det i høy feber, sterke ryggsmerter, kvalme og oppkast.

HØY FEBER: I løpet av svangerskapet ble Anja Johansen innlagt på sykehuset flere ganger. Tross de mange utfordringene, fikk paret en velskapt og sunn datter. Foto: Privat
HØY FEBER: I løpet av svangerskapet ble Anja Johansen innlagt på sykehuset flere ganger. Tross de mange utfordringene, fikk paret en velskapt og sunn datter. Foto: Privat Vis mer

- Konstant smerte

Selv om hun ble behandlet, skulle ikke oppløpet bli enkelt. Termindato var 24. desember, men grunnet omstendighetene, ville legene sette i gang fødsel 14. desember. Tre dager før det skulle skje, havnet 31-åringen på sykehuset igjen.

- Jeg dro frivillig inn på Bærum sykehus fordi jeg tisset blod og hadde vondt i hele ryggen. Det var en konstant smerte. De fulgte meg tett, og tok prøver, men ingen kunne forstå hvor smertene kom fra, sier hun.

- Jeg ble lagt inn, og etter mye om og men tok de vannet mitt. Da begynte riene å komme. Først fikk jeg lystgass, så epidural. Sistnevnte bedøvet hele kroppen - bortsett fra smerten i ryggen.

Samboeren kastet opp

Johansen forklarer at hun grunnet forrige innleggelse, hadde en mistanke om at det nok en gang kunne være nyrebekkenbetennelse som forårsaket smerten og ubehaget.

Det kommer vi straks tilbake til. For selve fødselen var over på en halvtime - og alt sto bra til med den lille jenta. I forkant hadde barnefar derimot en litt uheldig opplevelse.

- Lavrans satt i hjørnet og var ofte borte hos meg for å passe på. Han holdt rundt meg, før han plutselig forsvant. Selv i et smertehelvete, måtte jeg smile litt. Han var blitt veldig dårlig og løp ut for å kaste opp. Da var det bare å stole på seg selv og fortsette alene.

BLE FORELDRE IGJEN: Lavrans og Anja har vært et par siden 2013. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
BLE FORELDRE IGJEN: Lavrans og Anja har vært et par siden 2013. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Var det litt for sterke inntrykk?

- Han mener han hadde spist noe dårlig ribbe dagen i forveien, men det får den som vil gjøre seg opp en mening om, sier hun og ler.

- Slet med å puste

Gleden over å møte sitt nye familiemedlem, visket ut alle uheldigheter underveis.

- Å møte Maud var en euforisk følelse. Virkelig en stor, stor glede. Da Frøya ble født, ble hun jo umiddelbart fraktet til intensivavdelingen. Med bakgrunn i den erfaringen, var det utrolig spesielt, sier bloggeren.

For Johansen var kampen likevel ikke over.

- Etter fødselen gikk jeg inn på badet for å ta meg en dusj, men så begynte hele kroppen å riste. Det føltes som om jeg skulle kollapse. Lavrans kommer inn, og jeg blir lagt i sykesenga. Så forklarte jeg sykepleierne at jeg ikke klarte å reise meg. Jeg klarte heller ikke å strekke ut beina, og slet med å puste.

Se dette innlegget på Instagram

💎

Et innlegg delt av ANJA HERMANRUD JOHANSEN (@anjahjohansen)

Johansen fikk ytterligere medisiner, og etter hvert morfin. Etter en CT-undersøkelse, ble det konstatert nyreinfeksjon, nyrestein og blodpropp. Hun ble lagt i narkose og fraktet til operasjonsbordet.

- De fikk ut nyresteinen, og da jeg kom til meg selv igjen, var store deler av smerten borte. I forkant trodde jeg at jeg sang på siste verset.

Går på medisiner

Til tross for en skremmende opplevelse, understreker Anja Johansen at det hele endte godt.

- Vi fikk senere beskjed om at det ikke var uvanlig å få blodpropp når man er gravid, spesielt i tilfeller som mitt, der man er sengeliggende i nesten ni måneder.

Ifølge NHI er risikoen for blodpropp fire ganger høyere hos en gravid, sammenliknet med en ikke-gravid kvinne. Tilstanden har varierende alvorlighetsgrad, og i Johansens tilfelle blir den behandlet med blodfortynnende medisiner.

- De går jeg fortsatt på. Jeg overdriver hvis jeg sier at jeg er i mitt livs form, men med tanke på alt som skjedde, så er alt bedre enn helsetilstanden den gang. Jeg går fortsatt på medisiner, men det er ikke for alltid. Så er jeg på regelmessig kontroll.

- Hva sitter du selv igjen med etter denne opplevelsen?

- Jeg tror jeg har en enormt høy smerteterskel. For min del handlet det bare om å komme gjennom det, enten det skulle ta to timer eller ti. Da vi fikk Frøya, fikk vi beskjed om at den tidlige fødselen trolig bunnet i flere og eventuelt en stor urinveisinfeksjon. I ettertid har vi skjønt at jeg har en «åpen» livmorhals. Den forstår rett og slett ikke oppgaven sin.

Lavrans Solli intervjues om modellkarrieren og om kjæresten som er gravid og fremtiden som pappa. Vis mer

- Med disse erfaringene i bakhodet, hvordan ser dere på et eventuelt tredje svangerskap?

- Som jeg sa til Lavrans, så vil vi antakelig aldri få en «normal» fødsel. Hvis vi bestemmer oss for et tredje barn, så blir det «bomull» i forhold til sist, tror jeg. Jeg føler meg enda tryggere nå, nettopp fordi jeg har tilegnet meg flere erfaringer og mer kunnskap om hva som kan skje.

LES OGSÅ: - Nå er vi inne i en skikkelig pappa-periode

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer