SPENT: Sadie venter spent på resultatet etter at hun har sendt avsted asken til sin avdøde far, smykkedesigner Børre Olsen, for å forvandle karbonet i den til en ekte diamant. Foto: Privat, Svend Aage Madsen/ Se og Hør
SPENT: Sadie venter spent på resultatet etter at hun har sendt avsted asken til sin avdøde far, smykkedesigner Børre Olsen, for å forvandle karbonet i den til en ekte diamant. Foto: Privat, Svend Aage Madsen/ Se og Hør Vis mer

Børre Olsen:

Lager en diamant av sin døde pappa

Sadie var pappas diamant, og den som fikk henne til å glitre. Etter døden er det hans tur til å skinne - til evig tid.

Publisert

Smykkedesigner Børre Olsen døde i november i fjor, bare 53 år gammel. Da hadde han kjempet mot hjernekreft i under ett år.

Nå håper datteren Sadie Kathrin Olsen (18) at minnene om hennes far skal glitre videre til evig tid.

LES MER: Ukens Se og Hør er i salg nå!
LES MER: Ukens Se og Hør er i salg nå! Vis mer

Det skjer ved at hun får forvandlet asken etter sin døde far om til en minne-diamant.

- Tanken er å la diamanten bli en del av et smykke. På den måten vil jeg alltid bære pappa med meg, sier Sadie til Se og Hør.

Ville hjelpe andre

Børre Olsen var en av Norges mest populære designere. Hans spesielle smykker ble båret av kjendiser i både inn- og utland.

Livet hans tok en brutal vending da han i januar 2017 fikk konstatert hjernekreft etter å ha ramlet om på gulvet hjemme.

Etter denne hendelsen brukte han sine siste krefter på å hjelpe andre.

Gjennom prosjekt «Fuck Cancer» designet han smykker som ble solgt for å skaffe penger til forskning på hjernekreft. Modig delte han glimt fra sitt liv med de tusenvis som fulgte ham på sosiale medier.

Saken fortsetter nedenfor.

Et knust hjerte

Datteren Sadie bodde sammen med sin far det siste året. Hun var i gang med studier i Manchester i England da han ble syk. Tanken på å forlate ham, før sykdommen gjorde at han forlot henne, var ikke til å holde ut.

- Jeg hadde flyttet hjem en uke før pappa fikk kreftdiagnosen. Jeg har alltid sett på meg selv som en sterk jente, men vissheten om at pappa var alvorlig syk gjorde at jeg ble veldig lei meg. Det var som om noen hadde knust hjertet mitt, forteller Sadie.

Hun er svært takknemlig for at farens venner har tatt så godt vare på henne de siste månedene, før hun flyttet tilbake til England igjen.

Levde med håpet

18-åringen var til stede da Børre Olsen døde 12. november 2017, omgitt av sine nærmeste venner.

- Pappa levde med håpet til det siste, om at den neste strålebehandlingen ville gjøre det mulig for oss å reise på ferie. Vi skulle nyte solen og kose oss, sier Sadie.

Hun er glad hun fikk tatt et ordentlig farvel med faren sin før det var for sent.

- Jeg savnet ham fryktelig til å begynne med. Jeg tenker fremdeles på ham nesten hver eneste dag. Men det er også noe med at livet må gå videre ...

VERDIG FARVEL: Hundrevis av venner møtte frem for å ta et siste farvel med smykkedesigner Børre Olsen. Blant andre Marianne Antonsen sang under bisettelsen. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør
VERDIG FARVEL: Hundrevis av venner møtte frem for å ta et siste farvel med smykkedesigner Børre Olsen. Blant andre Marianne Antonsen sang under bisettelsen. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer

Verdig farvel

Under bisettelsen til Børre Olsen var Uranienborg kirke fullsatt av sørgende som ville ta et siste farvel med en god venn.

Avdøde selv var allerede kremert. Urnen med asken sto ved alteret, med et vakkert bilde laget av 8000 perler som bakteppe.

- Strengt tatt ønsket han ingen storslått seremoni. Men jeg visste jo at han elsket store show med ekstra overraskelser. Bisettelsen ble en fest han ville elsket, med venner som sang og opptrådte, sier Sadie.

BEGRAVELSE: Ingeborg Heldal beskriver Børre Olsen som et varmt menneske som ga de beste klemmene. Video: Nicolai Aagaard Vis mer

Børre plukket selv ut klærne han ville kremeres i, med skolissene knyttet på en spesiell måte. Hans siste ønske var å bli kremert før bisettelsen.

EN VARM KLEM: Trude Drevland trøstet Sadie med en god klem etter bisettelsen. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør
EN VARM KLEM: Trude Drevland trøstet Sadie med en god klem etter bisettelsen. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer

Blir til en diamant
Sadie Kathrin Olsen roser presten for morsomme og fine ord, og husker dagen som et godt minne.

- Det ble personlig, og det er absolutt ikke noe jeg ville gjort annerledes, sier Sadie, og titter bort på pappas venninne Pia Cyrén (49) fra Nittedal.

Hun driver begravelsesbyrået «Den siste reisen», og regnes som spesialist på annerledes begravelser.

- Jeg har kjent Børre siden vi var unge og vanket i samme miljø, forteller Pia.

Det koster opp til 180 000 kroner å lage en minne-diamant av kremasjonsaske. Prosessen tar et år, og utføres i USA. Så langt har 150 nordmenn blitt diamanter etter sin død.

FIN STØTTE: Sadie får en god klem av kjendisstylist Jan Thomas i farens bisettelse. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør
FIN STØTTE: Sadie får en god klem av kjendisstylist Jan Thomas i farens bisettelse. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer

Børre Olsen sovnet inn i trygg forvissning om at hans gode venner lovet ham å ta vare på Sadie, som er glad for alt hun har fått av hjelp og støtte.

Gjennom Facebook-tjenesten Spleis har de blant annet hjulpet 18-åringen med å samle inn pengene det koster å forvandle kremasjonsasken til en diamant.

- Pappa hadde ikke hatt ord hvis han hadde sett hvor generøse de er mot meg. Jeg er svært takknemlig, sier Sadie til Se og Hør.

Saken fortsetter under bildet.

EVIGE MINNER:
Pia Cyrén ble kjent
med Børre allerede i ungdommen. Hun driver begravelsesbyrået «Den siste reisen», og hjelper Sadie med å gjøre om farens aske til en minnediamant. Foto: Svend Aage Madsen/ Se og Hør
EVIGE MINNER: Pia Cyrén ble kjent med Børre allerede i ungdommen. Hun driver begravelsesbyrået «Den siste reisen», og hjelper Sadie med å gjøre om farens aske til en minnediamant. Foto: Svend Aage Madsen/ Se og Hør Vis mer

Vil bære faren som et smykke

Nå ser Sadie frem til dagen hun igjen kan holde sin far i hånden - i form av en glitrende edelsten.

- Jeg valgte en liten diamant. Pappa ville garantert valgt den største, og levd med at det ble dyrt, sier hun med et smil.

Pappa-diamanten skal etter planen legges inn i et nytt halssmykke.

- Jeg er ung. Nå slipper jeg dårlig samvittighet fordi jeg ikke er på graven hans med blomster. Tanken på å bære pappa med meg som et smykke virker langt hyggeligere enn å ha ham liggende i en grav jeg sjelden eller aldri har tid til å stelle, sier Sadie til Se og Hør.

LES OGSÅ: Havnet i smertemareritt på Bali

fakta: fra aske til diamant

  • - Minne-diamantene lages ved hjelp av karbon som trekkes ut av kremasjonsasken. En mengde på rundt 200 gram gir nok råmateriale til en diamant.
  • - Askerestene utsettes så for et ekstremt høyt trykk og en temperatur på nesten 1400 grader, for å etterligne naturens egen måte å lage diamanter på.
  • - Prosessen fra aske til diamant tar rundt ett år. Deretter slipes rå-diamanten til en glitrende diamant.
  • - Norsk lovgivning gjør at asken etter avdøde i utgangspunktet må sendes til Nederland, hvorfra asken blir sendt videre til firmaet LifeGem i Chicago, USA. Den ferdige diamanten blir så sendt tilbake til Norge. Her betales det toll etter gjeldende regler for edelstener.

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer