Lagde brudekjole av dopapir

Noen klesdesignere tenker litt annerledes enn andre...

SER DU HVA KJOLEN ER LAGET AV?: Dette er designer Augusto Manzanares bidrag til den årlige toalettpapirbrudekjole-konkurransen i New York. Manzanares er blant årets ti finalister, og vinneren avgjøres senere denne uka. Foto: Augusto Manzanares/ Privat
SER DU HVA KJOLEN ER LAGET AV?: Dette er designer Augusto Manzanares bidrag til den årlige toalettpapirbrudekjole-konkurransen i New York. Manzanares er blant årets ti finalister, og vinneren avgjøres senere denne uka. Foto: Augusto Manzanares/ Privat Vis mer

(Seoghør.no): Sommeren er høysesong for bryllup, og mange bruder er ute etter å finne den såkalte perfekte brudekjolen.

Brudekjoler er typisk laget av delikate, glamorøse stoffer som silkeorganza, sateng og blonder, men hvert år utfordres denne standarden i USA.

For 13. år på rad arrangeres The Toilet Paper Wedding Dress Contest på den andre siden av Atlanterhavet, en konkurranse der poenget er å lage den vakreste brudekjolen - av nettopp dopapir.

- Vi ser etter kreasjoner som ser ut som ekte brudekjoler og som kan knive med couture-design, sier Laura Gawne, en av dem som startet konkurransen, til New York Post.

I PAPIR: Flere modeller står klare i brudekjoler laget av toalettpapir på 2015-årgangen av den spesielle designkonkurransen. Foto: Brendan McDermid/ Reuters/ NTB scanpix
I PAPIR: Flere modeller står klare i brudekjoler laget av toalettpapir på 2015-årgangen av den spesielle designkonkurransen. Foto: Brendan McDermid/ Reuters/ NTB scanpix Vis mer

Mer enn dopapir

Blant årets deltakere er designeren Augusto Manzanares (33). Han er opprinnelig fra Peru, men er basert på Manhattan i motemetropolen New York.

I helga kunne New York Post melde om at Manzanares er plukket ut til å delta i årets finale, som går av stabelen på Loft 29 på Manhattan torsdag. Sammen med kun ni andre finalister - av totalt 1517 deltakere - skal han knive om seieren i den originale designkonkurransen.

I et intervju med Dagbladet forteller Manzanares hvordan han har gått fram for å lage brudekjolen som har sikret ham en finaleplass.

KREATIVT: I 2014 lagde designer Frank Cazares roser av dopapir på bidraget sitt i konkurransen. Foto: Adrees Latif/ Reuters/ NTB scanpix
KREATIVT: I 2014 lagde designer Frank Cazares roser av dopapir på bidraget sitt i konkurransen. Foto: Adrees Latif/ Reuters/ NTB scanpix Vis mer

- Det vanskeligste med å lage en brudekjole av toalettpapir, er å finne hvilke teknikker som er best egnet for å få toalettpapiret til å fungere som stoff, sier designeren.

Heldigvis trenger han ikke å klare seg med kun en mengde dopapirruller og to tomme, dog kreative hender. Teip, lim, nål og sytråd er nemlig tillatte hjelpemidler. Disse verktøyene gjør det til en enklere jobb å få det skjøre papiret til å likne et ordentlig, vevet stoff.

- For å unngå at toalettpapiret ryker, legger jeg det i flere lag og bruker teip for å gjøre det sterkt nok, forklarer Manzanares.

Designeren forteller at han brukte tre uker på å lage kjolen, som ser ut som en ettersittende, intrikat blondekjole med et brodert havfrueslep nederst.

Saken fortsetter under bildene.

PRAKTISK?: Hvis brudeparet feller noen tårer under vielsen, er kanskje en brudekjole av papir grei å ha for hånden. Foto: Augusto Manzanares/ Privat
PRAKTISK?: Hvis brudeparet feller noen tårer under vielsen, er kanskje en brudekjole av papir grei å ha for hånden. Foto: Augusto Manzanares/ Privat Vis mer
DETALJERT: Designeren har åpenbart gjort seg svært flid med brudekjolen, som ser ut som om den er brodert og heklet. Foto: Augusto Manzanares/ Privat
DETALJERT: Designeren har åpenbart gjort seg svært flid med brudekjolen, som ser ut som om den er brodert og heklet. Foto: Augusto Manzanares/ Privat Vis mer

Kan gifte seg i papirkjolen

Dette er andre gang den peruanske designeren deltar i konkurransen, og også andre gang han er blant de ti finalistene. Selv om brudekjolen i toalettpapir er laget i anledning konkurransen, mener han at den fint kunne blitt brukt i et faktisk bryllup også.

- Jeg tror kjolen er temmelig sterk og fleksibel, så ja, jeg tror absolutt man kan bruke den i et bryllup, forsikrer han.

Når Manzanares beskriver hva slags klesdesign han jobber med til vanlig, blir det lettere å forstå hvorfor han lykkes med dopapir-designen også:

- Spesialiteten min er å lage sjokkerende ting, i ett eksemplar, som blander konvensjonelle og ukonvensjonelle materialer. Det finnes ingen grenser, ganske enkelt, sier han, og legger til:

- Jeg tror mitt kall som designer er å lage morsom mote, jeg vil at folk skal bli begeistret av det og føle seg frie til å uttrykke seg selv når de bruker det jeg designer.

Ifølge designerens Instagram-profil, har han tidligere laget kreasjoner for popstjerner som Jennifer Lopez og Demi Lovato.

Saken fortsetter nedenfor.

Fretex og Swarovski-krystaller

Selv om en kjole av dopapir havner høyt opp på listen over uvanlige brudekjoler, finner det flere eksempler på at brudepar har tenkt utenfor boksen om den store dagen.

Da programleder og designer Jenny Skavlan (31) giftet seg med Thomas Gullestad (36) i 2014, var brudekjolen hennes pyntet med blomster fra en Fretex-kjole. Og «Sy om»-profilen svingte også synål og symaskin selv, og gjorde plagget til en personlig kreasjon.

Også da Victoria Swarovski (23) giftet seg med ektemannen Werner Mürz (40) tidligere i sommer, var kjolen av det helt spesielle slaget. Brudekjolen til Swarovski-arvingen var nemlig pyntet med 500 000 - en halv million - Swarovski-krystaller.

I tillegg til den krystallbesatte kjolen, bar 23-åringen et slep på hele fem meter - som også var pyntet med juveler. I tillegg bar hun et slør på åtte meter.

Det var designeren Michael Conco som sto bak verket, og etter det nettstedet Wedded Wonderland erfarer, veier kjolen 46 kilo til sammen. Ifølge The Sun skal verdien på kjolen ligge på rundt 800 000 pund, noe som tilsvarer over åtte millioner norske kroner.

LES OGSÅ: Samlet kjendiser til hemmelig bryllup i Italia