- La ikke vekt på å ta hensyn til meg

Cato Zahl Pedersen mener handicapet ble tatt lite hensyn til under innspillingen av «71 grader nord».

VRIENT: Cato Zahl Pedersen innrømmer at det var litt vrient å konkurrere på samme nivå som de andre deltagerne i «71 grader nord». Toppidrettsutøveren klarte seg likevel veldig bra, med litt hjelp fra sine med-deltagere.   Foto: TVNorge
VRIENT: Cato Zahl Pedersen innrømmer at det var litt vrient å konkurrere på samme nivå som de andre deltagerne i «71 grader nord». Toppidrettsutøveren klarte seg likevel veldig bra, med litt hjelp fra sine med-deltagere. Foto: TVNorge Vis mer
SEHER.NO:  Kjendisutgaven av «71 grader nord» er godt i gang på TVNorge, og blant stjernene som fortsatt er med i kampen om tittelen «Norges tøffeste kjendis», er tidligere Paralympics-vinner Cato Zahl Pedersen (51).

Toppidrettsutøveren, som har tatt hele 13 gull og ett sølv i Paralympics, mistet armene da han som 14-åring var involvert i en ulykke hvor han fikk 17.000 volt gjennom kroppen.

Mangelen på armer har imidlertid ikke hindret han i å nå sine mål, og i tillegg til de mange Paralympics-prestasjonene, har han blant annet gått over Sydpolen og klatret deler av Mount Everest.

I disse dager er han altså å se på TVNorge. Men tross hans mange bragder, avslører 51-åringen overfor Seher.no at det var utfordrende å være den eneste med handicap i «71 grader nord». Særlig i forbindelse med øvelser som skyting og roing, hvor det å ha kroker til hender ikke er spesielt praktisk.
 
Og selv om Cato fikk bedre tid til å forberede seg enn de andre under duellene, ble det ikke tatt spesielt store hensyn til han, med unntak av hjelpen han fikk fra de andre deltagerne.

- Verden er urettferdig! Man kan ikke tilpasse alt for alle, og jeg sa frivillig ja til å bli med på noe jeg ikke visste hvordan ville bli. Arrangørene la ikke sånn veldig vekt på å ta hensyn til meg, men jeg fikk ekstra tid på å forberede meg på visse oppgaver, sånn som med skytingen. Jeg fikk muligheten til å forberede meg mest mulig, men det var det, sier han til Seher.no.

I motsetning til komiker Tommy Steine (40), som sa at han ikke hadde hatt noen ambisjoner om å vinne da han røk ut av programmet for to uker siden, hadde Cato mål om å gjøre det bra under innspillingen.

Og selv om han hadde en klar ulempe i forhold til de andre, var han innstilt på å gi alt.
 
- Jeg følte at jo flere dager som gikk, jo større sjanse hadde jeg. Så lenge man ikke taper, eller er upopulær og blir valgt til duell, går det bra. Det å være i midten hjelper. Jeg er heldigvis ganske allsidig. Det tøffeste er at en blir kastet ut i ting man ikke er forberedt på. Jeg liker å ha kontroll og få forberedt meg, fordi jeg har flere hindringer enn andre, sier han.
 
Da Steine røk ut sa han også at han trodde hans fysikk og vekt hadde en del å si for at han ikke klarte å hamle opp med de andre. Cato på sin side tror det er litt mer tilfeldig hvem som ryker ut når.

- Det var tilfeldigheter som gjorde at Tommy røk ut. Hadde han klart den konkurransen hadde han sikkert vært med lenger, men det er nok enklere å ikke har armer, hvertfall sånn rent fysisk. Det settes opp så mange forskjellige øvelser, og mange av de har man egentlig forutsetningene for å klare, men gjør det ikke likevel, sier han.

Bli fan av Seher.no på Facebook!

Se kjendisversjonen av «71 grader nord» på TVNorge mandager klokka 20.30. Se Seher.nos tv-guide her.

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vårtipstelefon 93076767 eller send sms/mms medkodeord SEHERTIPS til 1901. 

LES OGSÅ:
- Hadde vært urettferdig om feiten skulle vinne