«Farmen» 2018:

- Lå i senga og gråt hver dag

«Farmen»-Irenes ukjente mareritt.

NÅDDE BUNNEN: For tre år siden var «Farmen»-deltakeren Irene Halle (35) så langt nede at hun var usikker på om hun kunne gå tilbake til jobb. Trening ble en del av redningen. Foto: Ole Martin Wold
NÅDDE BUNNEN: For tre år siden var «Farmen»-deltakeren Irene Halle (35) så langt nede at hun var usikker på om hun kunne gå tilbake til jobb. Trening ble en del av redningen. Foto: Ole Martin Wold Vis mer

STJØRDAL (Se og Hør): - Jeg ble liggende rett ut i sju måneder, og klarte ikke engang lage mat til ungen min, forteller Irene Halle (35) til Se og Hør.

Med sitt frittalende vesen og klokkeklare meninger har trønderkvinnen markert seg som en tydelig figur i høstens «Farmen». Hun er sjelden den som lar seg pille på nesa, og virker å ha stålkontroll på alt fra konfrontasjoner og ubehagelige situasjoner til tunge arbeidsoppgaver og tvekamper (hun har allerede danket ut to deltakere).

TV-AKTUELL: Irene Halle (35) har seilt opp som en markant skikkelse i årets «Farmen». Foto. Alex Iversen / TV 2
TV-AKTUELL: Irene Halle (35) har seilt opp som en markant skikkelse i årets «Farmen». Foto. Alex Iversen / TV 2 Vis mer

Det kan med andre ord være vanskelig å se for seg at Halle, for knappe tre år siden, måtte få profesjonell hjelp til å bygge opp livet på nytt.

- Vanskelig å forstå

- Problemet med å framstå som tilsynelatende ressurssterk og flink til å snakke for seg, er at det kan være vanskeligere å oppfatte og forstå at man er syk. Det gjelder både en selv og folk rundt deg, tror Halle.

STORE KONTRASTER: I dag har Irene Halle kommet seg gjennom den vanskelige perioden, og er tilbake i toppform. I bakgrunnen skimtes Stjørdal og Trondheim lufthavn. Foto: Ole Martin Wold
STORE KONTRASTER: I dag har Irene Halle kommet seg gjennom den vanskelige perioden, og er tilbake i toppform. I bakgrunnen skimtes Stjørdal og Trondheim lufthavn. Foto: Ole Martin Wold Vis mer

Når Se og Hør møter 35-åringen hjemme i Stjørdal en tidlig ettermiddag i november, er det lite som minner om den tunge perioden tv-profilen forteller om. Foruten å ha hodet delvis hengende igjen i «Farmen»-universet, på godt og vondt, er Halle i godt humør. Snart er hun på vei til treningssenteret, en aktivitet hun sverger til flere ganger i uka.

- Jeg var faktisk i mitt livs beste form før «Farmen», og gikk inn med masse energi. Når du ser meg på tv nå, på den åttende uka, begynner jeg derimot å bli fryktelig sliten, sier hun.

Ingenting kan riktignok sammenliknes med 2015. Selv skjønte ikke Halle hva som galt da kroppen først gikk i vranglås.

Trodde livet var over

- Faren min var veldig syk det året, og lå for døden. Hverdagen min besto av å være på sykehuset og på jobb, og slik var livet mitt i flere måneder. Jeg glemte alt som het trening og mat, og klarte ikke være sosial, forteller 35-åringen, og fortsetter:

- Jeg raste ned i vekt, og etter hvert begynte alt å svikte. Hodepinen var konstant, jeg fikk vonde stikkinger gjennom hele kroppen og badet i svette hver eneste natt. Øresus, hard hjertebank og 160 i puls. Det var helt jævlig.

««Jeg var så langt nede at jeg var usikker på om jeg noensinne kunne gå tilbake til jobb»» Irene Halle (35)

Selv var hun overbevist om at hun hadde kreft eller annen livstruende sykdom.

DØDSANGST: Irene Halle synes det er vanskelig å tenke tilbake på månedene hun ikke kom seg opp av senga. Foto: Ole Martin Wold
DØDSANGST: Irene Halle synes det er vanskelig å tenke tilbake på månedene hun ikke kom seg opp av senga. Foto: Ole Martin Wold Vis mer

- Testene hos legen viste bare at jeg hadde vitaminmangel, men selv var jeg sikker på å dø flere ganger. Til slutt gikk jeg rett i veggen, jeg lå i senga og gråt hver dag, sier hun.

Det viste seg at Halle var utbrent, og hadde blødende magesår.

Fikk hjelp

- På det tidspunktet var jeg så langt nede at jeg var usikker på om jeg noensinne kunne gå tilbake til jobb. Etter å ha fått profesjonell hjelp fra et team som hjalp meg opp på beina igjen, begynte det heldigvis å gå riktig vei, sier hun.

Halle understreker dog at veien var lang.

- Det tok veldig lang tid, men jeg kom meg opp, litt og litt. Menneskene som hjalp meg var kjempeflinke. Jeg ble tvunget til å komme meg ut av døra og bli med på aktiviteter, for eksempel. Alt ble også bedre når jeg begynte å spise igjen, erkjenner «Farmen»-profilen, som mistet 15 kilo gjennom den tøffe perioden.

- Venninnene mine trodde jeg hadde fått en spiseforstyrrelse, og det hadde jeg kanskje også. Men det var nok først og fremst en reaksjon på stress og fortvilelse, legger Halle til.

Trening som terapi

For å få opp matlysten igjen, begynte Halle å trene. Mye.

- Det reddet meg. I dag er jeg helt avhengig av fysisk aktivitet, både for å føle meg bra og spise nok mat. Jeg kan fortsatt føle meg sliten av og til, men det hjelper alltid med trening, forteller 35-åringen, som erkjenner at hun har vært mindre å se på sitt lokale treningssenter etter «Farmen»-innspillingen.

- Jeg mistet veldig mange kilo i muskelmasse der inne, og det tar tid å bygge seg opp igjen. Jeg har selvfølgelig et mål om å komme tilbake der jeg var, og kommer til å klare det. Det tar bare litt tid, humrer hun.

SVERGER TIL TRENING: Irene Halle har et mål om å trene fire til fem ganger i uka. Foto: Ole Martin Wold
SVERGER TIL TRENING: Irene Halle har et mål om å trene fire til fem ganger i uka. Foto: Ole Martin Wold Vis mer

35-åringens far, som blant annet har slitt med kreftsykdom, ble etter hvert i bedre form. Etter «Farmen»-oppholdet er han riktignok blitt dårligere igjen, det samme har mora. På tross av omstendighetene er ikke Halle, som er adoptert fra Sør-Korea, redd for å gå på en ny smell.

- Jeg er mye mer forberedt nå, og føler meg samtidig sterkere - både psykisk og fysisk. Når det er sagt har jeg fått en enorm respekt for det å være utbrent, og vet hvor lite som skal til. Det er ikke til å spøke med, sier hun.

LES OGSÅ: Vill «Farmen»-fest fikk konsekvenser

SOM TO DRÅPER VANN: Nikolai og Markus Aspen (23) er eneggede tvillinger, og blir stadig forvekslet med hverandre. Likheten har bydd på noen ekstra utfordringer etter at førstnevnte dukket opp på «Farmen». Reporter: Miriam Bakkejord. Video: Helén Skogstad Vis mer