Christine Koht:

Lå i koma i en uke

Christine Koht deler en oppdatering om helsetilstanden.

OPPDATERING: Det har vært stille fra Christine Koht den siste måneden. Nå deler hun en oppdatering på Facebook. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
OPPDATERING: Det har vært stille fra Christine Koht den siste måneden. Nå deler hun en oppdatering på Facebook. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I januar ble det kjent at Christine Koht (52) var alvorlig kreftsyk. Siden den gang har komikeren oppdatert fansen om helsetilstanden sin gjennom podkasten «Koht vil Leve» sammen med journalist Joachim Førsund, og gjennom åtte episoder fikk lytterne høre om både opp- og nedturer som følge av behandlingene.

5. juni ble den siste episoden sluppet, og siden da har oppdateringene til Koht i hovedsak kommet gjennom Facebook.

Har ligget i koma

Torsdag kveld deler komikeren et innlegg der hun skriver at hun fortsatt er innlagt på Rikshospitalet, der hun på infeksjonsavdelingen blir behandlet for fem ulike infeksjoner og virus i lungene.

- Nå har det gått over en måned siden dere hørte fra meg, og jeg takker dere igjen for all kjærligheten dere sender. Dere skal vite at det hjelper, skriver 52-åringen, før hun gir en ny oppdatering:

- (...) Dette er bivirkninger av store doser kortison. Og uten kortison hadde jeg dødd av leverbetennelse, skriver hun.

Samtidig avslører Koht at hun nylig lå ei uke i koma på intensiven, men at hun ikke gir seg - og at hun er i gang med små treningsturer da hun må lære seg å gå.

- Jeg er bjørnesterk. Jeg vil leve, skriver hun til et bilde av seg selv og moren som er ute og går i gangene på Rikshospitalet.

Kortisonbehandling

Som Christine Koht nevner, får hun store doser kortison. Dette er noe hun har snakket om også tidligere. Etter at podkastens siste episode ble sluppet i begynnelsen av juni, publiserte Aftenposten et større intervju med Koht, der hun blant annet snakket om kreftbehandlingens synlige bivirkninger.

Tre kurer med immunterapi førte tidligere i år til at immunforsvaret hennes angrep levra, og derfor måtte komikeren behandles med store mengder kortison. Dette har ført til ytre forandringer, og en konsekvens av dette har i Kohts tilfelle vært at hun har fått det som kalles «måneansikt».

I Kohts forrige Facebook-innlegg, som ble delt for en måned siden, skrev Koht at kortisonet også gjør at hun blir sulten.

- Jeg blir så vanvittig sulten av kortison, men kan ikke spise noe i dag fordi jeg har åpne sår i halsen, skrev 52-åringen da.

Hun var åpen om at hun frykter døden, og innrømmet at til tross for at hun kjemper - er det vanskelig å ikke tenke på det verst tenkelige utfallet.

- Jeg har så forferdelig lyst til å leve!

- Redd for døden

I den siste podkast-episoden innrømmet 52-åringen at hun ved tre anledninger på sitt dårligste, har hatt lyst til å dø. Det var imidlertid aldri en vedvarende tanke.

- Jeg har hatt innmari mye angst i livet mitt (Koht har bipolar lidelse, journ.anm.), og jeg tenker at det faktisk er en fordel å være bipolar i denne prosessen. Når man tåler så kraftig angst, vil man også kjempe og stå på, fortalte hun den gang.

- Slutten av denne podkasten er så åpen. Jeg er veldig redd og lei meg, men også veldig optimistisk. Slutten er litt bipolar, hvis du skjønner hva jeg mener. Det er ingen slutt, avsluttet hun.

Siden den siste episoden ble sluppet har Koht operert bort små svulster i svelget, og planen er at hun skal opp på beina, bli i bedre form og gå til jevnlige kontroller.

LES OGSÅ: - Hun får ikke forlate huset alene

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer