Michael Sheen:

Kvittet seg med medaljen fra dronningen

Skuespilleren fikk i 2009 æresmedalje fra dronning Elizabeth. Nå forteller han at han har gitt den tilbake.

UT MOT KONGEHUSET: Michael Sheen ønsker endring i det britiske kongehuset. Foto: Rick Hardcastle/REX/NTB
UT MOT KONGEHUSET: Michael Sheen ønsker endring i det britiske kongehuset. Foto: Rick Hardcastle/REX/NTB Vis mer
Publisert

Den walisiske skuespilleren Michael Sheen (51) har en imponerende karriere å se tilbake på.

I tillegg til å ha gjort det stort på Broadway, har han også en lang rekke film- og tv-roller bak seg, seinest for seersuksessene «Prodigal Son» og «Good Omens».

At Sheen har gjort en strålende karriere er det liten tvil om, men det toppet seg kanskje da dronning Elizabeth (94) inkluderte ham i den britiske imperieorden for sin fremragende innsats for det britiske samveldet - for hans skuespillerprestasjoner.

Sheen fikk da tittelen offiser, og med det også en fortjenestemedalje.

FIKK MEDALJE: Michael Sheen, her med datteren Lily i 2009, etter å ha mottatt fortjenestemedaljen Foto: Rex/NTB
FIKK MEDALJE: Michael Sheen, her med datteren Lily i 2009, etter å ha mottatt fortjenestemedaljen Foto: Rex/NTB Vis mer

Trosset tronen

Årlig er det 36 personer innenfor kultur og media som blir tildelt offiserstittel.

Nå viser det seg imidlertid at han har levert tilbake medaljen. Det forteller han selv i et intervju med The Guardian. Der avslører han nemlig at han kvittet seg med medaljen tilbake i 2017 - i all stillhet.

Sheen forklarer at det bunnet ut i at han skulle holde et foredrag for foreningen til avdøde Raymond Williams, som var en framtredende, walisisk samfunnskritiker.

TRAILER: I en såkalt «mockumentary» ved navn «Death to 2020» får vi se Samuel L. Jackson i rollen som reporter, «Friends»-stjerne Lisa Kudrow som konservativ talsperson og Tracy Ullman i rollen som ingen ringere enn dronning Elizabeth. Video: Netflix Vis mer

I den forbindelse leste skuespilleren seg opp, blant annet på Wales' forhold til England.

- I undersøkelsene mine, for å holde det foredraget, lærte jeg mye om walisisk historie. Da jeg hadde skrevet ferdig foredraget.. Jeg husker at jeg satt der og tenkte at jeg hadde et valg - enten ikke å holde foredraget eller å gi tilbake offisersordenen, sier han.

Ønsker endring i kongehuset

Valget falt på sistnevnte. Sheen forteller at årsaken var at han ønsker at kongefamilien gir opp den lange tradisjonen om å gi arvtakeren til tronen tittelen; prins av Wales.

Han understreker imidlertid at han i 2009 følte seg «utrolig beæret» over å få utmerkelsen.

- Jeg ville ikke være respektløs, men jeg innså at jeg ville vært en hykler hvis jeg sa det jeg skulle si under foredraget om forholdet mellom Wales og den britiske staten, forklarer han.

KRISEMØTE: Dronning Elizabeth samler flere familiemedlemmer for å finne ut av hvordan de skal løse «Megxit»-saken. Vis mer

Som kjent er det dronning Elizabeths etterfølger, prins Charles (72) som innehar tittelen prins av Wales. Han mister tittelen når han inntar tronen. Tradisjon tro vil da prins William som overta tittelen.

- Det ville vært en veldig meningsfull og kraftig gest dersom tittelen ikke blir brukt på samme måte som før, mener Sheen.

51-åringen er ikke alene om å ha gitt tilbake medaljen. Flere kjente navn har enten nektet å ta den imot, eller levert den tilbake. Blant dem er musikere John Lennon og David Bowie.

Wales ligger sørvest i Storbritannia og har en befolkning på tre millioner.

LES OGSÅ: - En skygge av prinsen jeg kjente

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer