USA-valget:

- Kvinner må ikke ta abort

Norske Janne (58) er senator i USA. Hun har møtt Trump, er mot abort og vil ikke at homofile skal få gifte seg.

SENATOR: Norske Janne Myrdal er senator i USA. Foto: Privat
SENATOR: Norske Janne Myrdal er senator i USA. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg forstår ikke menneskene som bare kan legge troen sin fra seg i politikken. At de tar den av, som en jakke de henger på stolen. For meg er det helt umulig.

Janne Myrdal (58) kommer fra en familie på Rjukan, liker å drikke øl på en brygge i solen og stemte på Gro Harlem Brundtland da hun ble myndig. Mange av verdiene fra oppveksten i Norge bærer hun fortsatt med seg, men det er lite som speiler oppveksten i hennes nye hverdag.

Myrdal har nemlig bosatt seg på en gård i Nord-Dakota, er republikaner - og ble i 2016 valgt som senator i den amerikanske delstaten. Hun er mot abort, vil ikke at homofile skal gifte seg, fnyser av Joe Biden og er sterkt personlig kristen.

VALGKAMP: Den 3. november skal amerikanerne bestemme seg for om de vil ha fire nye år med Trump eller en periode med Joe Biden. I Nord-Dakota kan man også stemme på norske Janne Myrdal, som senator. Foto: Privat
VALGKAMP: Den 3. november skal amerikanerne bestemme seg for om de vil ha fire nye år med Trump eller en periode med Joe Biden. I Nord-Dakota kan man også stemme på norske Janne Myrdal, som senator. Foto: Privat Vis mer

Opp gjennom årene har flere norske medier skrevet om kvinnen, som den 3. november går til valg for sin andre periode som delstatssenator.

Når Se og Hør slår på tråden, byr Myrdal på humor, latter og nestekjærlighet, og er ikke så hard i fremtoningen som mange av hennes republikanske kolleger. Det er helt bevisst.

- Jeg ønsker å føre en positiv kampanje, og går aldri negativt ut. Jeg tror man vinner mye på å fokusere på det fine, fremfor å komme seg opp ved å dra andre ned. Han demokraten som stiller mot meg nå, fokuserer på det negative. Det tror jeg han kommer til å tape på, forklarer hun.

Den store kjærligheten

Sett bort fra et par amerikanske r-er, er det lite i senatorens talemåte som tilsier at hun har bodd i USA siden 1980-tallet. Etter videregående bestemte hun seg for å ta et år i utlandet. Hun var allerede den gang personlig kristen, og ville ut og misjonere. I tillegg hadde hun et engasjement for flyktninger, som hun endte med å jobbe med i Texas.

- Der jobbet jeg med mange flyktninger som kom fra Sentral-Amerika. Jeg likte det såpass godt at det ene året ble til 12 år. Mor og far ble litt bekymret, for jeg ble jo bare værende i statene, sier hun.

KONSERVATIV: Janne Myrdal er kristen, konservativ og stolt av det. Hun forstår ikke hvordan man ikke kan blande politikk og religion. Foto: Roch Tweten
KONSERVATIV: Janne Myrdal er kristen, konservativ og stolt av det. Hun forstår ikke hvordan man ikke kan blande politikk og religion. Foto: Roch Tweten Vis mer

Mens hun drev med humanitært arbeid i Texas, skulle hennes livs store kjærlighet brått dukke opp. Bonden Mark fra Nord-Dakota traff hun helt tilfeldig. Han var noen år eldre enn henne, men det spilte ingen rolle.

De klaffet på det meste, og giftet seg i Solum kirke i Skien i 1994. Sammen har de fått tre barn, som alle er oppvokst på familiegården de nå driver i Nord-Dakota.

- Jeg ble plutselig gårdsdame, og det skulle vise seg at jeg likte det godt. Da vi flyttet sammen, var Marks mor viseguvernør i staten. Hun var godt likt, og hadde mye innvirkning på lokalsamfunnet, sier hun, og fortsetter:

- Det var vel sånn jeg endte i politikken. Jeg har alltid vært veldig engasjert i abortsaken og menneskehandel, og fikk plutselig en mulighet til å gjøre det som politiker. Jeg jobbet på et senter for unge, gravide kvinner da et sete i senatet plutselig åpnet seg, og så min sjanse, sier hun.

VEKKER OPPSIKT: De siste dagene har ivrige Twitter-brukere vært overbevist om at USAs president Donald Trump har leid inn en stand-in for Melania Trump. Video: AP Vis mer

- Ble veldig sjokkert

Myrdal sier at flere i lokalsamfunnet begynte å peke på henne som en mulig kandidat, fordi de husket henne fra enkelte saker. Hun hadde snakket offentlig om sine «pro life»-holdninger, og hadde sammen med en rekke andre vært med på å få en tidligere senator kastet - fordi «han ikke likte sannheten så godt».

Etter å ha diskutert med ektemannen, bestemte hun seg for å stille til valg. Det skulle vise seg å være en god avgjørelse.

- Vi drev med valgkamp i elleve måneder, og sto på skikkelig hardt. Vi slo en godt kjent politiker her, og vant med 64 prosent av stemmene. Det hadde jeg ikke sett for meg, og jeg ble veldig sjokkert, sier hun.

SPENNENDE: I november kan Myrdal få sin andre periode som senator, noe hun i disse dager driver valgkamp for. Foto: Privat
SPENNENDE: I november kan Myrdal få sin andre periode som senator, noe hun i disse dager driver valgkamp for. Foto: Privat Vis mer

Mange av kampsakene hennes er grunnet i troen, noe hun mener er viktig for mange av velgerne. Konservative holdninger til abort har blant annet sørget for stemmer fra folk som tradisjonelt har vært demokrater, mener hun.

- Og så tror jeg folk liker meg fordi jeg ikke er en vanlig politiker. Jeg fokuserer på nestekjærlighet, driver en gård og er familiekjær, mener hun.

DEBATT: Denne videoen av førstedame Melania Trump (50) og ektemannen blir hyppig delt på Twitter. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Trump er en artig skrue

Dette var i 2016, året da Donald Trump også stilte til valg for første gang. Myrdal var ikke begeistret i starten, og ville heller ha Ted Cruz inn i Det hvite hus. Slik ble det, som kjent, ikke.

- Da Trump offisielt ble kandidaten vår, måtte jeg jo stemme på han. Samtidig begynte jeg å få sansen for ham. Han er jo en artig skrue, og sier ting akkurat som han mener det, sier hun, og fortsetter:

- Jeg var også veldig fan av visepresidentkandidaten hans, Mike Pence. Det som gjør Trump til en bra president, er at han ikke er politiker. Han er en pragmatiker, som har fått til masse for amerikanske arbeidsplasser. Før covid, i hvert fall.

TAP ELLER SEIER: Donald Trump har ved flere anledninger unngått å svare på om han vil søre for en fredfull overføring av makt dersom han taper valget mot Joe Biden. Vil han nekta å gå av? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Derfor liker hun ham

Sommeren 2016, mens Myrdal og Trump drev hver sin valgkamp, fikk hun møte den kommende presidenten. Hun tok ham i hånden, og ønsket ham lykke til.

Den norske kvinnen håper på fire nye år med Trump. Hun mener han har gjort mye for å verne ytringsfriheten, at han har gjort mye bra med abortsaken og at det er flott at han er såpass positiv til våpen.

- Trump skyter fra hofta, og ombestemmer seg ofte. Det synes jeg er forfriskende.

Hun tror ikke Biden blir sittende hele perioden dersom han vinner, og at den liberale visepresident Kamala Harris dermed overtar. Hun tror akkurat det skremmer en rekke konservative demokrater fra å stemme på Biden, og mener det kan være til republikanernes fordel.

LYSLUGG: Donald Trump har ikke kuttet ned på selvbruningen, men sveisen har fått et nytt uttrykk. Flere mener nemlig at presidenten har bleket, eller latt være å farge, lokkene sine. Reporter: Celina Morken Vis mer

Hun forstår at den amerikanske presidenten til stadighet vekker oppsikt, og beskriver ham som en «entertainer». Samtidig mener hun at han er bra for USA og innbyggerne. På spørsmål om hva «vi hjemme i Norge» ikke skjønner med presidenten, svarer hun følgende:

- Man kan ikke sammenlikne USA og Norge. Delstatene er jo nesten som egne land, og en president skal jo helst få seg så mange som mulig fra disse. Da må man treffe bredt, noe Trump har vist seg å gjøre. Han er der for arbeiderklassen, og har vært viktige for flere viktige næringer, mener hun.

Kontrast

Hvordan blir en nordmann fra Rjukan, som er oppvokst i en Arbeiderparti-familie, en kristenkonservativ republikaner i den amerikanske Midtvesten? Svaret er sammensatt, mener hun.

- Jeg stemte jo på Gro da jeg fylte 18. Når jeg ser tilbake på det i dag, ville jeg nok ikke gjort det igjen. Det norske arbeiderpartiet står for mange saker jeg ikke støtter, sier hun.

Det er særlig abortsaken hun brenner for. Hun mener alt liv er en gave fra gud, og at man heller burde sette inn tiltak for å hjelpe gravide kvinner som ikke vil beholde barnet.

RALLY: På nattens valgmøte i Florida kom president Donald Trump med nye utsagn som sjokkerer. Reporter: Trym Mogen. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- I flere år jobbet jeg blant prostituerte, som så å si brukte abort som prevensjon. Jeg synes det var forferdelig å se. Det høres veldig hardt ut, men kvinner må ikke ta abort. Hvis vi som samfunn sier at det er greit å ta et uskyldig liv, så skjønner jeg ikke hvordan vi kan snakke åpent om andre verdier, sier hun, og fortsetter:

- Adopsjon, bedre tiltak, sentre for gravide kvinner … Det er så mye vi kan gjøre for å hjelpe, som ikke innebærer abort. Det er en av mine store kjerneverdier, forklarer hun.

Hun mener også at et ekteskap bare skal bestå av en mann og en kvinne. Hun vil dermed ikke at homofile skal få gifte seg i kirken.

- Hva folk gjør på soverommet sitt interesserer meg ikke. Jeg sier som svigermor: lukk døren, så går det fint. Hvis to personer av samme kjønn vil bo sammen, må de gjerne det. Men den homosaken blir dyttet ned i halsen på oss kristne, og det liker jeg ikke, sier hun.

Myrdal er for øvrig ikke veldig begeistret for at staten blander seg inn i ekteskap i utgangspunktet. Hun mener man lover seg til hverandre foran gud, ikke staten.

KRITIKK: USAs førstedame Melania Trump har flere ganger fått kritikk for klesvalgene sine. Her er verstingene! Video: Rød Løper Vis mer

Hun vokste opp i velferdsstaten Norge, og hadde frem til hun flyttet rett på gratis helsebehandling om hun skulle ha blitt syk. Sånn er det ikke der hun bor nå, og det er hun strålende fornøyd med.

- Jeg protesterte faktisk mot Obama-care i sin tid. I Norge betaler man for helsetjenester gjennom skatt. Her betaler man for det gjennom forsikring, noe jeg synes er rett og rimelig, sier hun, og fortsetter:

- Man hører jo ofte historier om folk som blir nektet behandling eller som får skyhøye sykehusregninger fordi de ikke var forsikret. Men det er ikke sant. Det hender bare noen i ny og ne. Systemet fungerer godt, hevder hun.

Dette savner hun

Selv om hun elsker sitt nye land og er med på å bestemme politikken som skal føres der, legger hun ikke skjul på at hun savner Norge. Det er fire år siden hun var her sist.

- Vi skulle egentlig ha reist i sommer, men slik ble det ikke. Jeg har familie og venner i Norge, og det er klart jeg savner dem. Jeg håper på å kunne reise når verden åpner igjen, sier hun.

- Det er litt for lenge å være borte i fire år. Jeg savner sjøen, en kald Ringnes på bryggen og melkesjokolade. Det får man ikke her ute på prærien, flirer hun.

UREDELIG SPILL: Under sin takketale var Brad Pitt tydelig på hva han mener om den politiske situasjonen i USA. Video: AP/ABC Vis mer

Norske tradisjoner har hun derimot ikke gitt slipp på. I Nord-Dakota er det dessuten mange norskamerikanere, som blant annet har tatt vare på tradisjoner som rosemaling og norske eventyr. I tillegg passer hun på å fortelle barna hvor de kommer fra.

- Eldstemann har faktisk studert historie, og vet veldig mye om hvordan det var for oss i Telemark under krigen. Tungtvann kan de mye om, alle sammen, forklarer Myrdal.

Selv om hun savner hjemlandet, kommer hun trolig til å bo og jobbe i Nord-Dakota frem til sin død. Det er hun strålende fornøyd med, særlig fordi hun liker det politiske klimaet nå. Det klimaet er hun selv med på å skape.

Nå skal amerikanerne til urnene igjen, for å stemme på om de ønsker Biden eller Trump i Det hvite hus. I Nord-Dakota kan man i tillegg stemme Myrdal inn i en ny periode som senator.

IMPONERER: Barack Obama skulle bare hjelpe Joe Biden i valgkampen, når går denne videoen viralt av den tidligere presidenten. Foto: @barackobama/Instagram. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Jeg går jo inn for en ny periode, ja. Det er ganske surrealistisk å se sitt eget navn på stemmeseddelen under Trump, men det er en ære. Jeg representerer hele distriktet, og forsøker så godt jeg kan å høre på folket jeg er tillitsvalgt for, sier hun, og avslutter:

- Gud ga oss to ører og én munn. Det er det jo en grunn til.

LES OGSÅ: «Kan alltids finne en ny kone»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer