Jill Biden:

Kvinnen som «sparker ut» Melania

Jill Biden ser ut til å bli USAs nye førstedame, og blir den mest utdannede førstedamen i landets historie.

NY FØRSTEDAME: Jill Biden (t.h) blir den mest kunnskapsrike førstedamen USA har hatt noen sinne hvis ektemannen nå stikker av med seieren. Det betyr også at Melania Trump er ferdig i rollen. Foto: Brendan Smialowski / AFP / Splash News / NTB
NY FØRSTEDAME: Jill Biden (t.h) blir den mest kunnskapsrike førstedamen USA har hatt noen sinne hvis ektemannen nå stikker av med seieren. Det betyr også at Melania Trump er ferdig i rollen. Foto: Brendan Smialowski / AFP / Splash News / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatering: Allerede fredag ettermiddag ble Joe Biden utpekt som vinner av presidentvalget i USA av både TV 2 og Dagbladets samarbeidspartner Decision Desk HQ, og lørdag ettermiddag fulgte en rekke store, internasjonale medier som CNN, AP og NBC etter. Imidlertid er resultatet foreløpig ikke offisielt, og president Donald Trump har kunngjort på Twitter at valget er langt fra over ennå.

Da Donald Trump (74) stilte til valg for første gang i 2016, ble familien hans noen av verdens mest omtalte personer. Kanskje var det særlig kvinnene i familien, og spesielt kona Melania, som fikk mye oppmerksomhet. Den framtidige førstedamen, som hadde modellfortid og giftet seg med Trump i ung alder, ble raskt en skandaleombrust kvinne.

Like mye skriverier har det ikke vært rundt Jill Biden (69), som nå ser ut til å bli amerikanernes nye førstedame. Den 69 år gamle tidligere læreren har vært gift med den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden (77) siden 1977.

Jill Biden er populær blant ektemannens tilhengere, og blir av mange sett på som noe av det beste som kunne ha skjedd ham.

REDNING: Jill Jacobs kom inn i livet til senator Joe Biden i ei tid der livet hans var særdeles vanskelig. Nå har de vært gift i godt over 40 år. Her fotografert sammen i 2008. Foto: AP Photo/Haraz N. Ghanbari, NTB
REDNING: Jill Jacobs kom inn i livet til senator Joe Biden i ei tid der livet hans var særdeles vanskelig. Nå har de vært gift i godt over 40 år. Her fotografert sammen i 2008. Foto: AP Photo/Haraz N. Ghanbari, NTB Vis mer

Ble redningen

Hun kom inn i livet hans i en av de mest krevende periodene presidenten har stått i noensinne.

En av de største sorgene han har måttet oppleve, kom som en konsekvens av en fatal ulykke i 1972. Bare et par uker etter at han hadde blitt valgt til senator i Delaware for første gang, fikk han en telefon han trolig aldri vil glemme.

Hans kone Neilia, som han giftet seg med i 1966, hadde tatt med de tre barna - Beau, Hunter og Naomi - på juleshopping i desember. På vei hjem fra turen ble bilen deres truffet av en bil i et kryss. To av fire kom aldri hjem igjen. Hans kone ble bare 30 år gammel, og dattera Naomi ble bare ett.

Den gang var Jill Biden ung student. Hun har uttalt at hun bare rakk å møte Neilia én gang, og at hun ønsket henne lykke til i forbindelse med det første senatorvalget.

PÅ ALVOR: Jill Biden tok rollen som stemor såpass alvorlig at hun takket nei til hele fire frierier fra Joe Biden før hun til slutt sa ja. Her er hun fotografert med ektemannen og stesønnene Hunter og Beau i 1988. Foto: AP Photo/Sen. Biden's office, NTB
PÅ ALVOR: Jill Biden tok rollen som stemor såpass alvorlig at hun takket nei til hele fire frierier fra Joe Biden før hun til slutt sa ja. Her er hun fotografert med ektemannen og stesønnene Hunter og Beau i 1988. Foto: AP Photo/Sen. Biden's office, NTB Vis mer

Lite visste den unge studenten, som den gang het Jacobs til etternavn, at hun skulle ta plassen til kvinnen hun hadde hilst på.

Tynget av enorm sorg, ble han sverget inn som senator ved siden av sykesenga til Beau på sykehuset tidlig i 1973 - bare en måneds tid etter den grufulle ulykken. De første åra uten kona og dattera var tøffe. Han arbeidet fulltid som senator, men reiste halvannen time hver vei, hver dag, for å være familiefar på kveldstid.

FORELSKET: Jill Biden har sjelden lagt skjul på at hun er forelsket i ektemannen. Her er de to fotografert sammen i 1987, da Biden kunngjorde at han ville stille som presidentkandidat. Først nå har han fått sjansen. Foto: AP Photo/George Widman, NTB
FORELSKET: Jill Biden har sjelden lagt skjul på at hun er forelsket i ektemannen. Her er de to fotografert sammen i 1987, da Biden kunngjorde at han ville stille som presidentkandidat. Først nå har han fått sjansen. Foto: AP Photo/George Widman, NTB Vis mer

Men selv om familie og politikk sto i fokus, klarte han i løpet av åra å finne kjærligheten på nytt. I 1977 giftet han seg med læreren Jill, som etter bryllupet tok hans etternavn.

Det var ikke helt uten kamp, derimot. Hele fem ganger måtte han fri før hun endelig sa ja.

- Jeg sa alltid «ikke ennå». På det tidspunktet hadde jeg jo forelsket meg i sønnene hans, og jeg følte at dette ekteskapet virkelig måtte fungere. Guttene hadde mistet moren sin, og jeg kunne ikke la dem miste enda en mor. Da måtte jeg være helt sikker, har hun uttalt til Vogue.

Jill Biden hadde for øvrig vært gift en gang før. Fra 1970 til 1975 var hun gift med Bill Stevenson. Det brutte ekteskapet var også en av grunnene til at hun ville at det skulle fungere skikkelig denne gangen.

ULYKKER: Joe Bidens liv har vært preget av tragiske tap i familien og profesjonell suksess. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Tydelig støtte

Paret flyttet sammen, og i 1981 fikk de sitt eneste felles barn sammen - dattera Ashley (39). Guttene fikk også en stemor. Tiden var imidlertid alt annet enn enkel for familien.

- Jeg forelsket meg i en mann og to små gutter som sto i vrakrestene av et umulig tap. De savnet en kone og en mor; ei datter og en søster. Jeg kunne aldri forestille meg at jeg som 26-åring skulle spørre meg selv om hvordan man lapper sammen en ødelagt familie, har Jill Biden tidligere uttalt, ifølge News.

- Joe fortalte alltid til guttene at «mamma sendte Jill til oss». Og hvordan kunne jeg krangle på det? Vi måtte finne ut av ting sammen, sa hun videre.

GODE VENNER: Da Barack Obama var president, var Joe Biden hans visepresident. Av den grunn ble Michelle Obama og Jill Biden veldig gode venner - et vennskap de fortsatt bevarer. Foto: REUTERS/Kamil Krzaczynski, NTB
GODE VENNER: Da Barack Obama var president, var Joe Biden hans visepresident. Av den grunn ble Michelle Obama og Jill Biden veldig gode venner - et vennskap de fortsatt bevarer. Foto: REUTERS/Kamil Krzaczynski, NTB Vis mer

I august talte Jill Biden etter at ektemannen formelt ble nominert som demokratenes kandidat. Da ga hun et unikt innblikk i hvordan forholdet mellom hun og politikeren hadde vært.

- Som så mange av dere sitter jeg igjen med spørsmålet: Hvordan holder jeg familien min trygg? sa den potensielle førstedamen.

- Ektemannen min vil bringe oss samme og gjøre oss hele, løfte oss framover denne vanskelige tiden og holde løftet til Amerika for oss alle, sa Jill Biden i talen.

IMPONERER: Barack Obama skulle bare hjelpe Joe Biden i valgkampen, når går denne videoen viralt av den tidligere presidenten. Foto: @barackobama/Instagram. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Blir historisk

I motsetning til å svartmale konkurrentene, var hun i talen opptatt av å tegne et menneskelig bilde av ektemannen. Han har nemlig gjennomgått mer sorg enn mange må takle.

- Da sønnen din Beau døde av kreft, lurte jeg på om du noensinne ville smile eller føle glede igjen. Det var sommer, men det var ikke noen varme igjen for meg.

Deretter berømmet hun ektemannen for hvordan han taklet tapet og fortsatte å jobbe etter at han døde av hjernesvulst i 2015.

OPPSIKT: Kjolen Melania Trump brukte da hun stemte under presidentvalget vekker oppsikt. Vis mer

- Fire dager etter Beaus begravelse så jeg Joe barbere seg og ta på dress. Jeg så ham stålsette seg i speilet, puste dypt, senke skuldrene og gå ut i en verden som ikke lenger hadde vår sønn. Han gikk tilbake på jobb. Det er den han er, sa Jill Biden.

Hun blir trolig en førstedame med fokus på kjærlighet og familieverdier. Hun har derimot uttalt at hun kommer til å fortsette i lærerjobben, som hun har ved Northern Virginia Community College. Her jobbet hun også mens ektemannen var visepresident for Barack Obama.

Jill Biden har to mastergrader, som hun tok mens hun lærte engelsk til ungdom ved et psykiatrisk sykehus. Senere tok hun også en doktorgrad ved universitetet i Delaware, som hun leverte inn i 2007.

Hun har vært professor i englesk ved Northern Virginia Community College siden 2009, og blir dermed den mest utdannede førstedamen i USAs historie.

LES OGSÅ: - Han lever sitt beste liv

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer