Linda Tripp:

Kvinnen bak Lewinsky-skandalen er død

Linda Tripp ble 70 år.

DØD: Linda Tripp gikk bort onsdag etter en tids sykdom. Foto: NTB Scanpix
DØD: Linda Tripp gikk bort onsdag etter en tids sykdom. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Linda Tripp, som tok opp samtalene med Monica Lewinsky om Bill Clinton, er død, 70 år gammel.

Tripp har den siste tida vært alvorlig syk, og kjempet for livet tirsdag kveld, skriver New York Post.

«Mammaen min forlater verden. Jeg vet ikke hvordan jeg skal overleve denne smerten. Vær så snill og be for en smertefri prosess for den sterkeste kvinnen jeg noen gang kommer til å kjenne», skrev dattera, Allison Tripp Foley, på Facebook i går.

Onsdag ettermiddag bekreftet svigersønnen at 70-åringen hadde gått bort.

VED MORAS SIDE: Dattera Allison var ved moras side da hun sovnet inn. Her var Linda Tripp med dattera og sønnen Ryan i 1998. Foto: NTB Scanpix
VED MORAS SIDE: Dattera Allison var ved moras side da hun sovnet inn. Her var Linda Tripp med dattera og sønnen Ryan i 1998. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tok opp samtalen

For over 22 år siden, 17. januar 1998, sprakk det som endte opp med å bli en av verdens største utroskapsskandaler.

Dette markerer også dagen da Monica Lewinsky gikk fra å være en ukjent praktikant i Det hvite hus til å bli verdenskjent over natta.

Hun var kun 22 år gammel da hun fikk en praksisplass ved verdens mest berømte adresse i 1995, og ble dermed kjent med daværende president Bill Clinton, som da var 51 år gammel. Det tok ikke lang tid før de to innledet en affære.

Året etter ble Lewinsky flyttet over til Pentagon, fordi administrasjonen mente at hun tilbrakte for mye tid sammen med Clinton. Der ble hun kjent med kollegaen Linda Tripp, som ble den første på arbeidsplassen Lewinsky delte hemmeligheten sin med.

På det tidspunktet hadde affæren for lengst utviklet seg til stormforelskelse for Lewinsky, og Clinton hadde nylig avsluttet forholdet deres fordi han fant ut at hun hadde fortalt moren sin om dem.

I mellomtida hadde Linda Tripp rukket å ta en rekke opptak av telefonsamtalene hun hadde med Lewinsky om Clinton-affæren.

Disse sendte hun til etterforsker Kenneth Starr. Det var da helvete brøt løs for både Lewinsky og Clinton.

Vis mer

- Første offer for nettmobbing

16. januar 1998 ble Monica Lewinsky lokket til et hotell i New York av Linda Tripp, på oppdrag for Starr. Ifølge Vogue ble hun der truet med 27 års fengselsstraff dersom hun nektet for affæren med Clinton.

Det var imidlertid først dagen etter, 17. januar, affæren ble kjent for verden, da nettstedet Drudge Report avslørte forholdet.

Det tok ikke lang tid før den da 24 år gamle Lewinsky mottok en rekke hatkommentarer for å ha hatt et seksuelt forhold med en gift mann.

- Jeg ble verdens første offer for nettmobbing. Takket være det lille nettstedet Drudge Report gikk jeg over natta fra å være en helt privat og anonym person til å bli ydmyket over hele verden, har Lewinsky uttalt.

- Livet mitt ble ødelagt

Bill Clinton, som i dag er 73 år, forsøkte lenge å dekke over skandalen, men i august samme året innrømmet han omsider forholdet, etter at en blodprøve viste DNA-samsvar med sædceller i en flekk på Lewinskys kjole.

Clinton ble stilt for riksrett for å ha løyet om affæren, men ble ikke avsatt. Kona, Hillary Clinton, valgte også å stå ved hans side.

INGEN LYKKELIG SLUTT: Monica Lewinsky ble i 1998 verdenskjent for sitt forhold med den daværende presidenten Bill Clinton. Her avbildet i 1996. Foto: NTB Scanpix
INGEN LYKKELIG SLUTT: Monica Lewinsky ble i 1998 verdenskjent for sitt forhold med den daværende presidenten Bill Clinton. Her avbildet i 1996. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Lewinskys egen forklaring til juryen, hadde hun og Clinton samleie ni ganger, og hun mottok en rekke gaver fra presidenten. Den svært detaljrike rapporten til etterforsker Kenneth Starr ble lagt på nettet og ble over natten lesestoff over hele kloden.

- Jeg var nok den første personen i verden som fikk mitt liv ødelagt over hele verden på grunn av internettet. Det tar et helt liv å bygge et rykte, men det tar sekunder å bryte det ned, har Lewinsky uttalt, ifølge People.

LES OGSÅ: - Trodde aldri jeg skulle dele dette

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer