Marthe Kveli Valeberg:

Kuttskade endte i smertehelvete

House of MagMaLou-gründeren sliter med ekstreme smerter etter en ulykke i februar 2020.

ULYKKE: Et møte med et knust glass ble starten på et smertehelvete for 42 år gamle Marthe Kveli Valeberg. Foto: Privat
ULYKKE: Et møte med et knust glass ble starten på et smertehelvete for 42 år gamle Marthe Kveli Valeberg. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En lørdagskveld i februar 2020 hadde gründer Marthe Kveli Valeberg (42) invitert gode venner og naboer til en rolig middag hjemme. Stemningen var upåklagelig, og etter hvert skulle de spille brettspill.

Tidligere på kvelden hadde de knust et glass - slik man så ofte gjør i hyggelig lag. 42-åringen skuffet glasset til side på bordet, og lot det være med det.

Tydelig engasjert i spillet begynte Kveli Valeberg å gestikulere og veive med hendene, og det er da ulykken inntreffer.

- Stetten fra det knuste glasset sto igjen på bordet, og midt i forklaringen av et kort klarte jeg å veive hånden og stemple håndleddet inn i stetten, forklarer hun til Se og Hør.

Senere skal hun få påvist både komplekst regionalt smertesyndrom (CRPS) og allodyni, nervesykdommer som gir ekstreme smerter.

OPERASJONSDAGEN: - Hånden så ut som en fotball i mange måneder, sier 42-åringen til Se og Hør. Foto: Privat
OPERASJONSDAGEN: - Hånden så ut som en fotball i mange måneder, sier 42-åringen til Se og Hør. Foto: Privat Vis mer

Hovednerve kuttet av

Kveli Valeberg fikk et dypt kutt på håndleddet, rett ved hovedpulsåren. Kuttet på seks millimeter blødde litt, men ikke voldsomt. Middagsgjestene mente at hun burde dra til legevakten, men hun sa nei på grunn av sjokket - og gikk heller og la seg.

Da hun våknet dagen etter, merket hun at noe ikke var som det skulle. På legevakten fant de fort ut at en av hovednervene var kuttet av. Nerven som var rammet, sørger for bevegelighet til blant annet tommel, pekefinger og langfinger.

Hun ble operert fire dager senere, og måtte gå med bandasje i mange måneder.

Etter hvert merket hun at bevegeligheten i hånden var mye mindre enn det som er normalt etter en tilsvarende skade. Da hun begynte i håndterapi noen måneder etter ulykken, fant de ut at hun hadde CRPS.

Rett etter jul ble hun også diagnostisert med allodyni, som gjør at selv lett berøring av huden eller små temperaturforandringer kan utløse intense og langvarige smerter.

Vi advarer om sterke bilder lenger ned i artikkelen.

KREFTSJOKK: Da Karsten Warholm løp seg inn i de norske hjertene med VM-gull i London i 2017, hadde kjæresten Oda Djupvik nettopp fullført sin siste kreftbehandling. Det kommer frem i NRK-serien «Karsten og Leif». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Alvorlig skade

42-åringen fikk beskjed om at nerveskaden var alvorlig, og at det ikke var sikkert at det noen gang ville bli helt bra igjen, og at det i hvert fall ville ta opptil tre-fem år.

Gründeren har også vært til behandling på poliklinisk smerteklinikk på Ullevål sykehus, og går også på sterke nervemedisiner. Hun har imidlertid valgt en lavere dose grunnet sterke bivirkninger, noe som gjør at smertene blir en del verre.

- Jeg har valgt en lavere dose for å være mindre sløv, sier hun til Se og Hør.

DYPT KUTT: Kuttskaden gjorde at 42-åringen måtte sy mange sting. Foto. Privat
DYPT KUTT: Kuttskaden gjorde at 42-åringen måtte sy mange sting. Foto. Privat Vis mer

Hun skal også teste ut chilibehandling. Ifølge NHI kan capsaicin, en aktiv komponent i chilipepper, bidra til å lindre visse typer nervesmerter.

Fungerer ikke det, skal hun operere inn en ryggmargsstimulator. Den er med på å regulere nervebanene slik at hjernen tolker nervesignalene riktig.

- Man kan få opptil 50 prosent smertelindring, men det er ikke sikkert det fungerer, sier Kveli Valeberg.

- Hvordan vil du beskrive smertene?

- CRPS føles som å holde i et elektrisk gjerde døgnet rundt. Allodyni gjør at det er vondt å ta på ting, det er som å holde hånda over en flamme. Alt av berøring gjør ekstra vondt.

BODY BIZARRE: I serien «Body Bizarre» møter vi mennesker med helt spesielle og mystiske sykdommer. Video: Rød Løper/Dplay Vis mer

- Tar mye energi

Kveli Valeberg har også en kronisk muskelsmertesykdom og en gammel nakkeslengskade, noe som gjør at hun er vant med å leve med smerter. Hun har dermed deltatt på flere smertemestringskurs, der hun har lært mye om hvordan man kan leve med kroniske smerter. Den kunnskapen drar hun nytte av nå.

Likevel preger nervesmertene henne i dagliglivet.

- Det ligger alltid og murrer i bakgrunnen, men man blir nesten litt vant med det. Man blir litt «ko-ko» i hodet noen ganger, men da hjelper det å trene og være i bevegelse. Yoga og godt kosthold hjelper også. Det tar mye energi å ha mye smerter, men da handler det om å prøve å snu tankesettet og gjøre det beste ut av det.

- Jeg har lyst å fokusere på det positive. I går fikk jeg en melding av en dame på Instagram som var glad for at jeg viser at man kan leve et tilsynelatende normalt liv selv om man har smerter. Det er veldig fint å få sånne tilbakemeldinger, sier 42-åringen.

Kveli Valeberg er snart tilbake i full jobb, og skal i neste uke lansere nettbutikk som har fokus på mote, sminke og hudpleie, for å nevne noe.

- Jeg ønsker å forflytte fokuset fra smertene over til å være så produktiv som mulig og få mestringsfølelse av det jeg faktisk klarer å gjøre, sier hun.

VAGINISME: Influenser Andrea Sveinsdottir snakker ut om sykdommen som igjen har rammet henne. Video: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Skjulte sykdom: - Jeg følte meg ekkel

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer