Stian «Staysman» Thorbjørnsen:

Kuttet ut alkoholen: - Har klikket fullstendig

Artist Stian «Staysman» Thorbjørnsen kjører «hvit måned». Det har brakt frem overraskende interesser.

ÉN MÅNED UTEN ØL: Staysman er kjent for å være kongen av rølp. Nå er han i gang med alkoholfri måned. Foto: Espen Solli / TV 2
ÉN MÅNED UTEN ØL: Staysman er kjent for å være kongen av rølp. Nå er han i gang med alkoholfri måned. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer
Publisert

Vanligvis ser vi artist Stian «Staysman» Thorbjørnsen (39) opptre med låter som «En godt stekt pizza» foran et ellevilt publikum, og konsertene oser som regel av partystemning.

Artisten selv har heller aldri lagt skjul på at han har en forkjærlighet for øl og rølp. Derfor kom det kanskje overraskende på mange da artisten fortalte sine følgere på Instagram at han hadde gått tjue dager uten en eneste dråpe alkohol.

«20 dager uten alkohol har foreløpig gitt meg en helt ny glans i huden, øynene virker klarere og vennene mine sier jeg stråler. Hurra for et liv uten øl!», skriver artisten spøkefullt under bildet av sitt slitne fjes.

- Juksa litt

Forklaringen er at 39-åringen kjører en såkalt «hvit måned» i januar, som betyr en hel måned uten alkohol. Det er for å sjekke effekten av det, forklarer Fredrikstadmannen overfor Se og Hør.

- Det går ganske bra. Jeg har jo juksa litt da, for jeg har hatt kidsa nesten hele januar. Jeg drikker jo ikke med ungene mine. Jeg hadde én dag uten kids, da hadde det gått fjorten dager, og da merka jeg på suget med én gang. Da har jeg ikke dem å fokusere på, innrømmer tobarnsfaren lattermildt.

Men han klarte likevel å holde seg.

I KJENT STIL: Slik er vi vant til å se Stian Thorbjørnsen. Her fremfører han låta «En godt stekt pizza» under generalprøven til Melodi Grand Prix i 2015. Foto: Berit Roald / NTB
I KJENT STIL: Slik er vi vant til å se Stian Thorbjørnsen. Her fremfører han låta «En godt stekt pizza» under generalprøven til Melodi Grand Prix i 2015. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Kroppen blir belønnet

Selv om «hvit måned» kan være utfordrende for en øl-elsker som Staysman, har artisten funnet en midlertidig løsning.

- Jeg hadde fire alkoholfri øl i skapet, det gjorde at følelsen jeg hadde, savnet etter øl med alkohol, gikk litt vekk. Så det funka overraskende bra.

Lege Harald Dobloug forklarer overfor Se og Hør hvorfor hvit måned kan være en utfordrende, spesielt etter desember der man ofte drikker mer alkohol enn ellers.

LEGEPAR: Lege Harald Dobloug er gift med programleder Katarina Flatland, som også studerer til å bli lege. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør
LEGEPAR: Lege Harald Dobloug er gift med programleder Katarina Flatland, som også studerer til å bli lege. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer

- Det skyldes altså hjernens tilpasning til alkohol. Jo mer man drikker, og jo lengre man har drukket - jo mer vant blir hjernen til alkohol.

Så når vi slutter å drikke alkohol, opplever vi abstinenser, fordi hjernen er vant til å jobbe med alkohol tilstede, forklarer legen.

- Altså våre tanker og følelser er blitt vant til å ha «blitt roet» ned av alkohol. Så når alkoholen forsvinner, så fjerner man denne beroligelsen, og da oppstår uro og andre negative følelser og symptomer.

KONTROVERSIELL: Russelåtprodusenten TIX - alias Andreas Haukeland - har gjort seg bemerket for sine kontroversielle russelåter. Nå stiller han i Staysman & Lazz' musikkvideo for låta «Alle Gutta».. Video: Sony Vis mer

Likevel blir man som regel belønnet for «hvit måned». En alkoholfri periode har ganske stor effekt på kroppen, men vil avhenge av hvor mye man drikker i utgangspunktet, forklarer han.

- Men typisk så vil man sove bedre, man blir mer opplagt, huden ser friskere ut, immunforsvaret fungerer bedre og man blir kvitt en del skadelige stoffer fra leveren. Og minst like viktig: man blir mer bevisst på sitt eget alkoholforbruk!

Blitt shopoholiker

Videre forteller legen at hjernen forsøker å finne noe annet som gir glede for å dempe mulige abstinenser. Det kjenner Thorbjørnsen seg igjen i. Han innrømmer at han har fått en helt ny interesse etter å ha kuttet ut alkoholen for en periode: shopping.

Stjernen deler at hjemmet hans snart kan bli forvekslet med leiligheten til influenser-tvillingene Vita og Wanda (29).

- Jeg har lik seng som enten Wanda eller Vita. Det har klikket fullstendig for meg!

- Jeg kjøpte stearlinlys til tusen spenn. Da er du gæren!

KLAR FOR RESERVE-STRÖMSTAD: Mange rånere tok turen til Lillestrøm på drive in-konsert med Staysman skjærtorsdag. Reporter: Øystein Andersen. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Og selv om ikke artisten selv synes det er stas med alkoholfri måned, vet han om andre som finner glede i hans utfordrende tid.

- Interiørsjappene i Fredrikstad er sikkert happy for å ha meg der på «hvit måned».

Men gleden for interiørbutikkene blir kortvarig. For artisten har ingen planer om å si farvel til øl og fest permanent.

- Nei! Jeg tror det er snakk om en feiring 1.februar. En «free Staysman»-feiring. En lukket fest et eller annet sted som jeg ikke vet hvor er. Så nei, jeg kommer nok til å gå tilbake igjen til å drikke øl.

LES OGSÅ: - Sjokkert over at alt var en løgn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer