Kunstner Lene Marie Fossen er død

Fotokunstneren ble 33 år gammel.

DOKUMENTAR: I januar har dokumentaren om Lene Marie Fossen premiere. Hun døde før den rakk å bli vist fram for folket. Her kan du se traileren. Video: Speranza AS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kunstner Lene Marie Fossen er død. Hun ble 33 år gammel, og døde natt til tirsdag etter å ha slitt med anoreksi i flere år. Dette ble hun også svært kjent for i Norge, gjennom ærlige intervjuer og bilder.

Overfor Oppland Arbeiderblad bekrefter familien dødsfallet.

- Dette er ufattelig trist og uvirkelig for oss. Lene Marie kjempet en lang og tung kamp mot en forferdelig sykdom. Det er ufattelig vondt at hun til slutt tapte denne kampen. Hun hadde så mye å se frem til, med film, fotoutstilling og bokutgivelse. Det var Lenes ønske at dette arbeidet skal videreføres og utgis etter hennes bortgang, sier familien i en uttalelse til Se og Hør, og legger til:

- Lene har satt dype spor hos mange med sin historie og fotografier. Vi håper hennes modighet og åpenhet kan hjelpe andre og bidra til en åpen offentlig samtale om anoreksi. Hun vil bli dypt savnet.

SOVNET INN: Fotograf Lene Marie Fossen var spesielt godt kjent for sine ærlige selvportrett. Foto: Lene Marie Fossen
SOVNET INN: Fotograf Lene Marie Fossen var spesielt godt kjent for sine ærlige selvportrett. Foto: Lene Marie Fossen Vis mer

Fossen var blant annet flere ganger innom «God Morgen Norge», der hun snakket åpent om hvordan kunsten - som for hennes del var fotografering - skulle bli hennes vei ut av sykdommen. Hun sluttet å spise som tiåring, og har vært åpen om hvordan sykdommen har påvirket kroppen.

Med ærlige selvportrett viste 33-åringen fram sin hverdag som syk, noe hun ble hyllet for av både kunstnere og folket.

- Største talentene

Hun fikk sitt store gjennombrudd i 2017, da selvportrettene hennes fra et forlatt sykehus på Chios ble mye omtalt. Det året holdt hun også en såkalt Ted Talk i Arendal, sammen med fotograf Morten Krogvold. Han har vært en av hennes største støttespillere.

MENTOR: Morten Krogvold tok Lene Marie Fossen under sin vinge. Han beskriver henne som et av de største talentene Norge har sett. Foto: NTB scanpix
MENTOR: Morten Krogvold tok Lene Marie Fossen under sin vinge. Han beskriver henne som et av de største talentene Norge har sett. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Hun er et av de største talentene jeg har sett noen gang. Jeg har jobbet i over 20 land, men Lene Marie var det noe helt spesielt med. Hun hadde et fantastisk visuelt blikk, og en forkjærlighet for det melankolske, sier Krogvold til Se og Hør.

Han forteller at dødsfallet var varslet, og at 33-åringen var svak på det siste. De to hadde dialog nylig, og han beskriver bortgangen hennes som et stort tap.

- Hun var en meget intelligent dame. Kanongod. Hun kunne dratt dette enormt langt, og det er leit det skulle bli slikt.

Hyllet

Alt startet da hun fikk et kamera i konfirmasjonsgave, har hun tidligere uttalt.

- Foreldrene min har alltid vært flinke til å ta meg med på reiser. Om jeg har vært aldri så syk, så har de tatt meg med. Og da har fotografering blitt en naturlig del av reisen, sa hun hos «God Morgen Norge» i 2016.

Til neste år har den Margreth Olin-produserte dokumentarfilmen «Selvportrett» om Fossen etter planen premiere. I den får vi et unikt innblikk i kunstnerens liv og virke. Hun beskrev sykdommen som «en form for sakte selvmord» i traileren.

Fossen døde før filmen rakk å ha premiere. Tidlig i oktober ble en trailer for filmen publisert på VG. Den ble mye delt i sosiale medier, og blir på Fossens egen Facebook-profil omtalt som «nydelig» og «fantastisk».

Olin har foreløpig ikke besvart Se og Hør henvendelser.

- Berører alle

I Oslo i januar skal bildene hennes, etter planen, stilles ut i soloutstillingen «The Gatekeeper». Ellen K. Willas har jobbet tett med 33-åringen i forbindelse med prosjektet. Hun forteller at hun mottok dødsbudskapet med sorg.

- Det er fryktelig trist. Det som var spesielt med Lene Marie, var at hun var helt ukjent utenfor Norges grenser. Likevel var hun veldig kjent i sitt eget land. Arbeidene hennes er så sterke, og de berører alle. Det handlet om noe dypere - det handlet om menneskelig lidelse, sier hun.

Målet med utstillingen var å fremme Fossen i utlandet. Willas ble informert om dødsfallet av Olin, men forteller at hun ikke er kjent med detaljene omkring dødsfallet.

- Hun var veldig svak. Vi hadde mye kontakt den siste tida, og hun var veldig opptatt av at vi skulle forvalte arven etter henne. Det er et løfte vi skal holde, sier hun, og fortsetter:

- Tankene våre nå går selvsagt til familien. Det å miste et barn er helt grusomt.

I SORG: Hanne Krogh skriver at hun tar tapet tungt. Foto: NTB scanpix
I SORG: Hanne Krogh skriver at hun tar tapet tungt. Foto: NTB scanpix Vis mer

I sosiale medier har flere publisert kondolanser denne uka. Artist Hanne Krogh la tirsdag ut en siste hilsen, der hun omtalte Fossen som en stor kunstner og et stort menneske. Overfor Se og Hør utdyper hun:

- Lene Marie var en stor kunstner, men også et stort menneske. Hun hadde fått veldig store gaver som klokskap, intelligens, humor og en stor kunstnerisk evne. Samtidig hadde hun uoverkommelige utfordringer, sier hun, og fortsetter:

I SORG: Fotograf Per Heimly skriver at Norge har mistet en unik og vakker sjel. Foto: NTB scanpix
I SORG: Fotograf Per Heimly skriver at Norge har mistet en unik og vakker sjel. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Å se den styrken hun viste midt i dette, var alltid imponerende. Det er et tap for oss som var hennes venner. Tankene mine går til familien. Jeg vil takke henne for et fint og annerledes vennskap, sier artisten.

Fotograf Per Heimly har også lagt ut en kondolanse.

«En trist dag for Norge og kunstfotografiet, som har mistet en unik og vakker sjel og en utrolig talentfull fotograf! Som i livet, kunsten din og i døden er du en engel», skriver han.

LES OGSÅ: «Paradise Hotel»-profilen åpner seg om den vonde sykdommen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer