- Kunne kanskje gjort ting annerledes i ettertid

«Den store reisen»-familien nektet å følge nomadenes soveregler.

VILLE IKKE SOVE UTE: Jan og Unni Walbeck ønsket ikke at sønnene, Espen og Stian, skulle sove ute, slik mange av barna til nomadestammen gjorde.  Foto: STRIX/NRK
VILLE IKKE SOVE UTE: Jan og Unni Walbeck ønsket ikke at sønnene, Espen og Stian, skulle sove ute, slik mange av barna til nomadestammen gjorde. Foto: STRIX/NRK Vis mer
SEHER.NO:  I lørdagens episode av familieprogrammet «Den store reisen» på NRK fikk tv-seerne se at familien Walbeck, som bor hos en nomadestamme i Gobiørkenen i Mongolia, kom i en noe opphetet diskusjon med stammelederne over sovesituasjonen til barna i leieren.

Familiefar Jan (52) og kona Unni (46) ville nemlig ikke at sønnene, Stian (17) og Espen (19), skulle sove ute, slik barna til nomadestammen gjør.

Årsaken var blant annet at barna som sover ute ligger tett opptil de mange dyrene til stammen, og ofte våkner opp med geitemøkk i ansiktet, noe den norske familien ville unngå.

Debatten mellom nordmennene og nomadene førte tilslutt til at det ble innkalt til et lite «familieråd», hvor stammelederne endte opp med å tillate guttene å sove inne.

Nomadene uttrykte imidlertid misnøye med at familien ikke fulgte deres kultur og tradisjoner, og hevdet blant annet at nordmennene skjemte bort sønnene.

Til Seher.no forteller Jan at det var flere grunner til at de ikke ønsket at sønnene skulle sove ute.

- For det første så var det plass inne, og barna der sov ikke ute hver natt. Og det skjedde så utrolig mye på dagtid, med filming og arbeidsoppgaver, så på kveldene fikk vi tid sammen til å snakke om opplevelsene, noe vi synes var viktig. Og så synes vi også at det var viktig å ta ansvar for at barna våre skulle komme gjennom dette på best mulig måte. Med så krevende dager var det viktig med god søvn, sier Jan til Seher.no: 

- Og så var det slik at disse geitene trakk seg til de pleddene barna sov på ute, og det hendte at de våknet opp med geitemøkk i ansiktet, og det synes ikke vi var noe hyggelig. Vi ville at barna våre skulle unngå sånne unødvendig ubehagelige opplevelser.

Familiefaren innrømmer imidlertid at det kanskje var litt feil av dem å ikke følge nomadenes soveregler.
 
- Man kunne kanskje gjort ting annerledes i ettertid, men der og da følte jeg at vi tok en riktig avgjørelse, og vi synes det var greit at barna sov med oss. For da kunne vi tilbringe litt tid alene. Og det var mange av de andre barna som sov inne også. Det var god plass, forteller han.

Ifølge Walbeck er det store forskjeller på hvordan nomadene og nordmenn oppdrar barna sine.

- Barna der nede jobber mye mer, de er kanskje mer en ressurs for familien enn de er her hjemme. Det var geiting, slakting og barna var kanskje mer selvstendige. Men samtidig hadde de også leken i seg, og gutta våre lekte utrolig mye med barna der, forteller han.
 
«Den store reisen» sendes på NRK1 lørdager kl. 21. 25! Finn ditt favorittprogram i Seher.nos TV-guide her.

Bli fan av Seher.no på Facebook her!       

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.
 
 
LES OGSÅ: - Her skal han stikke armen i en levende geit