Alexander Rybak:

- Kunne ikke sove eller snakke

34-åringen deler åpenhjertig om hvordan avhengigheten av sovemedisiner startet.

AVSLØRER: Alexander Rybak forklarer nå hvordan avhengigheten av sovemedisinene startet. Foto: Thomas Andersen / TV 2
AVSLØRER: Alexander Rybak forklarer nå hvordan avhengigheten av sovemedisinene startet. Foto: Thomas Andersen / TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I begynnelsen av juni delte sanger og fiolinist Alexander Rybak (34) et brutalt ærlig innlegg på Instagram. Der avslørte 34-åringen at han har levd med en hemmelighet i totalt elleve år.

«Det startet harmløst, men mot slutten endte det nesten med å ødelegge livet mitt. I januar startet jeg med rehabilitering (med god hjelp fra legene mine), og litt etter litt begynner jeg å føle meg som meg selv igjen», var blant det 34-åringen skrev.

I innlegget kom det fram at Rybak har vært avhengig av antidepressiva og sovemedisiner i de elleve åra.

Hva som var bakgrunnen for avhengigheten har han imidlertid holdt for seg selv, fram til nå.

AVSLØRER: I et innlegg på Facebook og Instagram skriver Alexander Rybak at han har vært avhengig av antidepressiva og sovemedisin i elleve år. Foto: Thomas Andersen / TV 2 Vis mer

Veldig følsom

I et nytt innlegg på Instagram forteller han hva som gjorde at han ble avhengig av sovemedisin.

«Vel, hele livet har jeg vært veldig følsom. Da jeg tilfeldigvis så på nyhetene på tv for første gang som barn, kunne jeg ikke sove eller snakke på mange dager», starter han innlegget med.

Videre hevder 34-åringen at han ble slått hardt i magen som 14-åringen, og at dette gjorde nervesystemet hans til det han beskriver som «et stort rot» for alltid.

Dette skal ha påvirket hvordan han oppfattet sin første kjærlighet og blant annet skrekkfilm, før han forklarer at alle emosjonelle hendelser etterlot ham med søvnløshet.

«Så kan du forestille deg hvor vanskelig det var å sovne da jeg deltok på det største musikkshowet i verden. Det var da jeg ble introdusert for sovemedisiner. Og dere kjenner historien; åra går, og dosene blir større og større», fortsetter han.

ÆRLIG: Alexander Rybak forklarer bakgrunnen for avhengigheten sin til sovemedisiner. Foto: Stina Stjernkvist/TT / NTB scanpix
ÆRLIG: Alexander Rybak forklarer bakgrunnen for avhengigheten sin til sovemedisiner. Foto: Stina Stjernkvist/TT / NTB scanpix Vis mer

Avslutningsvis deler Rybak at han endelig kan sove uten sovemedisiner for første gang på elleve år.

Han benytter også anledningen til å oppmuntre følgerne sine til å finne noe de elsker å gjøre hvis de sliter med søvnløshet.

«For meg fungerer det å sette meg ned på mitt «glade sted» - pianoet, og spille Debussy og Rachmaninov til jeg blir søvnig», deler han videre, før han stiller spørsmålet: «Hva er ditt lykkelige sted?» til følgerne sine.

Overfor Se og Hør påpeker Rybak at han har en streng regel om å holde seg til sin egen historie, og ikke komme med anbefalinger om medisin.

- Jeg er rørt over å få flere hundre meldinger hver dag om temaet, men kan ikke svare annet enn: «husk å puste». Alle tips utover dette ville vært feil av meg, da det finnes mange alvorlige psykiske skjebner og tilstander jeg ikke har peiling på, forklarer han, og legger til:

- Slikt bør alltid tas med legen, og ikke med kjendiser og influensere.

STERK HISTORIE: Dommer i «Skal vi danse», Merete Lingjærde, forteller en sterk historie på TV2 i påsken. Video: TV2 Vis mer

Hyllet for åpenheten

Som følge av Rybaks åpenhet om avhengigheten av sovemedisiner og antidepressiva mottok han en enorm støtte. Ikke bare i kommentarfeltet under Instagram-innlegget, men også av andre profilerte kjendiser her til lands.

MGP-ekspert Per Sundnes (53) fortalte til Se og Hør at vi trenger slike som Rybak i samfunnet, da det er mange som sliter med akkurat det samme i hans bransje.

HYLLET: Alexander Rybak fikk massiv støtte etter at han avslørte at han var avhengig av sovemedisiner og antidepressiva. Foto: NTB Scanpix
HYLLET: Alexander Rybak fikk massiv støtte etter at han avslørte at han var avhengig av sovemedisiner og antidepressiva. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han berømmet Rybak for ærligheten, og påpekte at dette ikke var noe 34-åringen var nødt til å dele.

- Han er et forbilde for veldig mange, og det er veldig fint at folk forstår at livet han har levd i rampelyset faktisk ikke er bare, bare. Presset han har levd under som en ung gutt er umenneskelig innimellom, mente MGP-profilen.

Elisabeth «Bettan» Andreassen (62) er også blant dem som har blitt koblet til MGP-sirkuset i mange år. Hun mente det er fint at artisten deler når han nå har bestemt seg for det.

- Det er viktig å ha forbilder, som publikum, som er i samme vanskelige situasjoner som for eksempel Alexander.

Hun beskrev videre avgjørelsen hans som modig og viktig, og sendte ham en varm klem og ga han full støtte.

LES OGSÅ: - Jeg går til behandling

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer