KJEMPER VIDERE: Gunhild Stordalen kjemper fortsatt sin største personlige kamp. Hun vet fortsatt ikke om behandlingen vil ha en positiv effekt. Foto: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå / NTB Scanpix
KJEMPER VIDERE: Gunhild Stordalen kjemper fortsatt sin største personlige kamp. Hun vet fortsatt ikke om behandlingen vil ha en positiv effekt. Foto: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå / NTB ScanpixVis mer

Gunhild Stordalen:

- Kroppen vil ikke, og fungerer ikke som den skal

Forteller at hun «går for halv maskin».

I et større intervju med Expressen forteller en åpenhjertig Gunhild Stordalen om livet, sykdommen, ektemannen Petter, samt engasjementet for hjertebarnet Eat.

Det var i mars det ble kjent at Stordalen hadde fått et alvorlig tilbakefall av sykdommen diffus kutan systemisk sklerose.

Da hadde 37-åringen allerede gjennomgått tøffe behandlinger for den sjeldne bindevevssykdommen, som angriper mange organer og gir uttalt bindevevsdannelse.

- Alvorlig syk

Overfor Expressen forklarer Stordalen at hun i dag «går for halv maskin».

- I motsetning til da jeg var frisk, kjenner jeg at jeg går for halv maskin. Jeg må legge utrolig mye mer innsats på å oppnå samme resultater. For kroppen vil ikke, og fungerer ikke som den skal. Jeg trenger for eksempel mye mer søvn enn tidligere, sier hun til avisa.

Ektemannen Petter Stordalen uttalte i oktober at Gunhilds tidligere stamcelletransplantasjoner har gått bra.

Han la imidlertid vekt på at behandlingene er eksperimentelle, og at det dermed er umulig å vite når eller om kona vil bli frisk.

STØTTE: Petter Stordalen har vært en enorm støttespiller for kona gjennom sykdommen. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
STØTTE: Petter Stordalen har vært en enorm støttespiller for kona gjennom sykdommen. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Vis mer

Gunhild forklarer nå at det fortsatt er for tidlig å si om behandligen har hatt en positiv effekt.

- Jeg vet ikke hvordan helsen min vil være i februar, eller hva som skjer til sommeren (...) Jeg er likevel blitt mye flinkere til å verdsette den tiden jeg faktisk har. Samtidig er det slik at hver gang jeg ser meg i speilet, og blir møtt av min egen vaskekostfrisyre, er det en påminnelse om at jeg er alvorlig syk.

- Ikke lenger redd for å dø

37-åringen har det siste året vært åpen om sykdommen flere ganger, blant annet da hun ledet det svenske radioprogrammet «Sommar i P1» i juni.

- I dag, når du lytter til dette, er cellegiften på ny i ferd med å ødelegge beinmargen min. Ingen kan vite hva resultatet blir. Men det vil bli min største personlige kamp til nå. Det vil bli en kamp om liv og død, sa Stordalen til svenske P1 om behandlinga ved Universitetssykehuset i Utrecht i Nederland.

Videre i radioprogrammet fortalte Eat-grunnleggeren at hun ikke lenger er redd for å dø. Samtidig var 37-åringen tydelig på at hun er sulten på livet som aldri før.

Stordalens siste ord i «Sommar i P1» lyder nemlig som følger:

- Jeg er kanskje ikke lenger redd for å dø, men jeg har heller aldri hatt mer lyst til å leve.

Denne saken ble opprinnelig publisert på Dagbladet.no.

- DET GÅR LITT OPP OG NED: Petter Stordalen snakket om kona Gunhilds sykdom da han gjestet «Skavlan». Video: NRK Vis mer Vis mer