Tonje Frøystad Garvik:

- Kroppen på «utlån»

Ikke alle synes er der like fint å være gravid.

GRAVID: Tonje Frøystad Garvik forteller ærlig om tanker under graviditeten. Foto: Instagram @tonjegarvik
GRAVID: Tonje Frøystad Garvik forteller ærlig om tanker under graviditeten. Foto: Instagram @tonjegarvik Vis mer
Publisert

Da Tonje Frøystad Garvik (32) i mars kunne røpe at hun var gravid, kunne hun samtidig dele at hun hadde blitt gravid gjennom assistert befruktning - likt som samboeren Lene Sleperud (32).

Terminen er i midten av august, noe som betyr at Garvik begynner å nærme seg tittelen «høygravid». Men det er imidlertid ikke bare fryd og gammen av den grunn.

Søndag delte den tidligere «Farmen»-vinneren et åpent og ærlig innlegg på Instagram hvor hun luftet sine tanker om det å gå gravid - og det har ikke gått følgerne hus forbi.

TØFT: «Farmen»-paret Lene og Tonje har laget minidokumentaren «På innsiden» i samarbeid med Medicus. Der viser de fram sine erfaringer med assistert befruktning og veien mot å bli mødre for sønnen Max. Vis mer

- Dritt

«La oss snakke litt om graviditet og banne litt i kirken».

Slik innleder Garvik innlegget.

Videre presiserer hun at hun er svært takknemlig for å ha blitt gravid, og at hun gleder seg enormt til å møte familiens nyeste tilskudd - men at hun likevel ikke liker å være gravid.

«Noen føler seg så flotte og som gudinner. Det gjelder ikke meg, jeg har kroppen på 'utlån'. (...) En skal ikke løfte tungt, og alle skal ta hensyn til den gravide, som er super flott. Men, når en er vant til å være selvstendig, ta de tøffe grepene selv og håndtere ting selv, føles det veldig rart at vedsekker på 20 kilo må vente til Lene kan ta de».

Garvik forteller at også hormonkjøret har satt henne ut, da hun som regel er ganske stabilt rund i kantene. Det verste er imidlertid det fysiske.

«Joggeturene på ti km er erstattet med gåturer der to kilometer kan kreve 20 pauser. Eller ingen, alt etter dagen. For å ikke snakke om trøtthet, gravid-hjerne, utmattelse og energi på anemi-nivå. Selv om en inderlig har ønsket og jobbet for en graviditet, kan det føles dritt å stå i det. En må kunne si at en trives bedre i egen kropp og sinn når det fungerer optimalt, og ikke bruker all sin energi på å bygge et annet menneske».

Tonje Frøystad Garvik og Lene Sleperud forteller åpner opp om prosessen de var gjennom for å bli gravide. Video: Dagbladet / Frank Karlsen Vis mer

- Ikke berettiget

Overfor Se og Hør utdyper 32-åringen hvorfor hun valgte å publisere innlegget.

- Jeg mottar meldinger fra mange som også har gått gjennom en graviditet etter assistert befruktning, og de uttrykker at de synes det er veldig vanskelig å si at det kan være tøft å være gravid - fordi man har jobbet så lenge og hardt for det. Man er liksom ikke berettiget å si at det er kjipt eller vanskelig, fordi man bare skal kjenne på glede.

Hun forteller at innlegget var vanskelig både å skrive og publisere, da det hun egentlig sier er at hun ikke liker å være gravid.

- Selv om man har ønsket det så inderlig og jobbet for det i mange år, burde det fortsatt være greit å si at det er vanskelig. man må ikke sitte å tenke at liver er rosenrødt, fordi det er jo barnet man ønsker seg - ikke de ni månedene som gravid.

«FARMEN»-HYTTA: Tonje Garvik vant Farmen i 2018, nå viser hun og kjæresten Lene Sleperud fram «Farmen»-hytta i programmet «I lomma på Silje». Video: Viaplay Vis mer

- Ser på meg som en alien

Innlegget har på under 24 timer fått over 100 kommentarer, og den kommende tobarnsmoren forteller at det er utelukkende positivt.

- Det var skummelt å dele disse tankene fordi man kan få mye kritikk, og man føler seg litt utakknemlig. Men vi må skape rom for at man kan ønske seg noe og fortsatt synes det er vanskelig mens det pågår. Når man er gravid så er ikke kroppen seg selv. Jeg føler meg bare 25 prosent meg selv, og det må være lov til å si at jeg gleder meg til å bli ferdig.

- Men det er deilig å se at mange føler på det samme og takker for at jeg deler mine tanker. Man får jo mammapolitiet på nakken av den minste ting, men jeg har ikke fått noen negative tilbakemeldinger ennå.

Selv synes hun det «verste» med svangerskapet er hvordan det påvirker den fysiske formen.

FRIERI: Farmen-paret tok steget videre da Tonje Frøystad Garvik plutselig fridde til kjæresten Lene Sleperud på direkten. Vis mer

- I går brukte jeg en time på å gå en kilometer da jeg skulle gå hjem fra en venninne. Det er kjipt hvor slapp jeg er og hvor lite jeg har å gi til Max. Jeg skulle så gjerne hatt mye energi til overs for han, så det er sårt at man ikke kan være det man ønsker.

Garvik understreker at dagene er ulike, og at hun på bedre dager kan gå flere kilometer. Men det er også andre i husholdningen som har merket seg energitapet hos den gravide.

- Lene ser på meg som om jeg er en alien. Hun er vant til at jeg hopper og spretter rundt og er aktiv, så det er veldig fascinerende å se de blikkene hun gir meg fordi hun skjønner jo ikke hva som har skjedd med kjæresten sin. Jeg har alltid vært den fysisk sterke i forholdet, så de tunge løftene har jeg alltid tatt. Så det er litt gøy når hun nå må ta koffertene på flyplassen, og jeg ser at hun er litt usikker på hvem denne graviditeten er verst for. Hun har jo plutselig fått mange nye arbeidsoppgaver, fleiper hun.

LES OGSÅ: Røper gladnyhet etter bruddet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer