TOK UTFORDRINGEN: Kronpinsparet tok utfordringen fra skoleelvene om å smake seg frem til rette grønnsaker med bind for øynene ved Valberg slektsgård i Nord-Trøndelag. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør.
TOK UTFORDRINGEN: Kronpinsparet tok utfordringen fra skoleelvene om å smake seg frem til rette grønnsaker med bind for øynene ved Valberg slektsgård i Nord-Trøndelag. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør.Vis mer

Kronprinsparet:

Kronprinsparet avsluttet fylkestur i blinde

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit fikk teste smaksløkene med bind for øynene.

(Seoghør.no): Fredag avsluttet kronprinsparet sin tre dager lange fylkestur i Nord-Trøndelag. Etter å ha besøkt seks kommuner de siste dagene, sto Frosta for tur som den syvende og siste i rekken.

Her besøkte de først Mariaklosteret, hvor de fikk oppleve sang og bønn. Samt se på nonnenes såpeproduksjon.

FLOTT NATUR: Kronprinsparet har nettopp avsluttet en tre dager lang fylkestur flotte i Nord- Trøndelag. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør.
FLOTT NATUR: Kronprinsparet har nettopp avsluttet en tre dager lang fylkestur flotte i Nord- Trøndelag. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør. Vis mer

Kronprinsessen fortalte at hennes mor hadde vært der på besøk tidligere, og da hun fikk to såpestykker, sa hun at hun skulle gi det ene til sin svigermor - dronning Sonja.

I sin tale senere på dagen ga hun uttrykk for at besøket hadde vært en sterk opplevelse:

- I våre dager er det godt å komme til et sted og møte sånn ro, glede og vennlig åpenhet som det Mariaklosteret og søstrene inviterte til, sa hun.

Folkefest

Etter endt besøk i klosteret gikk turen videre til Viken gartneri, som satser spesielt på urter og salater.

Kronprinsparet fikk se nærmere på produksjonen i veksthusene, og forsøke seg ved salatpakkemaskinen. Det ble også tid til smaksprøver fra gartneriets satsning på gjenbruk av grønnsaker.

Saken fortsetter nedenfor.

LOKAL MAT: Kronprinsparet fikk en smakebit på grønnsakswok m/brød produsert av lokale råvarer. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør.
LOKAL MAT: Kronprinsparet fikk en smakebit på grønnsakswok m/brød produsert av lokale råvarer. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør. Vis mer

Turens siste programpost fant sted på Valberg slektsgård. Her var det folkefest med kulturelle innslag, og natursti.

4H sørget for bålkaffe, og skoleelever veiledet de kongelige gjestene på de ulike postene. Det var også her Haakon (44) og Mette-Marit (44) fikk utfordret smaksløkene.

Med bind for øynene fikk de servert reddik, knutekål og kålrot, som de skulle bare ut i fra smak gjette hva var.

Saken fortsetter nedenfor.

SMAKSLEK: Kronprinsparet fikk utfordret smaksløkene da de måtte smake seg frem til rett grønnsak med bind for øynene. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør.
SMAKSLEK: Kronprinsparet fikk utfordret smaksløkene da de måtte smake seg frem til rett grønnsak med bind for øynene. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør. Vis mer

Mens de gjettet førstnevnte grønnsak kjapt, var de litt mer forvirret da de fikk knutekål. De gjorde likevel en hederlig innsats, noen kronprinsen også gjorde da han fikk teste en potetkanon.

- Fine dager

Det var et svært fornøyd kronprinspar som takket for seg et innholdsrike dager i Nord-Trøndelag.

- Vi har hatt veldig fine dager her i Nord-Trøndelag, og nå skal vi snart sette kursen sørover. Det har gledet oss stort å se hvor mye som skapes her i fylket – både innenfor havbruk, innovasjon og teknologi. Men også har vi blitt rørt av hvor mye dere gjør for å ta vare på hverandre, og ikke minst på naturen, sa kronprinsessen i sin avslutningstale.

Underveis disse dagene har kronprinsparet bodd på Kongeskipet, noe de også skal gjøre i helgen.

Turen gikk nemlig ikke rett hjem til Oslo, men videre med skipet til Vestlandet. Søndag skal de nemlig være med folkefesten under Sykkel-VMs siste dag i Bergen.

LES OGSÅ: Tjuvstartet på bursdagen