STRÅLTE: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon ønsket lørdag kveld gjester velkommen til den årlige nobelprisbanketten i Oslo. Foto: NTB scanpix
STRÅLTE: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon ønsket lørdag kveld gjester velkommen til den årlige nobelprisbanketten i Oslo. Foto: NTB scanpixVis mer

Nobelbanketten:

Kronprinsessen strålte etter sykdommen

Nobelbankettene går av stabelen i både Sverige og Norge i kveld. 

SEOGHØR.NO: Helgen 9. til 11. desember er det flere Nobel-relaterte arrangementer rundt om i store deler av Skandinavia. I både Stockholm og Oslo har tidsskjemaet vært tettpakket denne lørdagen, og kvelden kulminerer begge steder med storslåtte fester.

På banketten i Oslo hadde kronprinsparet tatt turen. Kronprinsesse Mette-Marit (43) stilte i en hvit, lang kjole med et fargerikt og abstrakt mønster på. Kjolen er fra det norske merket Fall Winter Spring Summer.

Kronprins Haakon smilte ved hennes side i en marineblå dress.

Forrige uke var kronprinsessen syk, og måtte avlyse flere planlagte opptredener. Hun skulle blant annet til New York, men måtte bli igjen i Norge på grunn av helsa.

Hun hadde pådratt seg en lungebetennelse, som hadde redusert allmenntilstanden hennes. Derfor ble hun frarådet å reise til «det store eplet».

FAMILIEN PÅ PLASS: Dronning Sonja, kong Harald, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon ønsket gjestene velkommen til den årlige fredsprisbanketten på Grand hotell i Oslo lørdag kveld. Foto: NTB scanpix 
FAMILIEN PÅ PLASS: Dronning Sonja, kong Harald, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon ønsket gjestene velkommen til den årlige fredsprisbanketten på Grand hotell i Oslo lørdag kveld. Foto: NTB scanpix  Vis mer

Fjonge nordmenn

Nå later det imidlertid til at den bilde kronprinsessen har blitt frisk. Hun og kronprinsen var til stede både under banketten nå, og også da fredsprisen ble delt ut i Oslo Rådhus lørdag ettermiddag.

Kronprinsessen hadde på seg en sort kjole med blonder under fredsprisutdelingen. I håret hadde hun en korallformet pryd, og i ørene hadde hun for anledningen valgt øredobber som lignet på halvmåner. Ifølge MinMote kostet ørepynten 80 000 norske kroner.

LADY IN RED: Statsminister Erna Solberg. Foto: NTB scanpix
LADY IN RED: Statsminister Erna Solberg. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det var ikke bare kronprinsessen som hadde slått på stortromma lørdag kveld. Flere andre celebre gjester hadde også pyntet seg i sine fineste kjoler og dresser for å feire fredsprisvinneren.

KJØRTE SPLITT: Kulturminister Linda Hofstad Helleland. Foto: NTB scanpix
KJØRTE SPLITT: Kulturminister Linda Hofstad Helleland. Foto: NTB scanpix Vis mer

Dronning Sonja dukket opp i lilla kjole, pyntet opp med glitrende steiner og sølvsko!

Gro Harlem Brundtland hadde for anledningen tatt på seg en blå kjole, og ble fotografert mens hun minglet med ektemannen Arne Olav og Henry Kissinger.

Statsminister Erna Solberg hadde valgt den stikk motsatte fargen av det Gro gikk for, nemlig en rød kjole. Statsministerens kjole hadde blonder på armen, og for anledningen hadde hun valgt en beige veske.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland gikk derimot for samme farge som statsministeren, og dukket opp i en rød kjole med splitt. Linda slo også til med røde sko, og en sort veske.

Stilte i billigkjole

Også i Sverige hadde landets mektigste kvinner funnet frem glitteret. Dronning Silvia dukket ifølge svenske Aftonbladet opp «et hav av sølvpaljetter», mens kronprinsesse Victoria for anledningen hadde valgt en kjole fra H&M.

- Det er en stor ære at kronprinsessen bærer kjolen vår, sier PR-sjef Johanna Dahl til avisa.

Artikkelen fortsetter under.

SVENSK DESIGN: Kronprinsesse Victoria har lørdag kveld vist seg frem i flere kjoler. Akkurat denne er laget av svenske H&M. Foto: NTB scanpix
SVENSK DESIGN: Kronprinsesse Victoria har lørdag kveld vist seg frem i flere kjoler. Akkurat denne er laget av svenske H&M. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kjolen er laget av økologisk og gjenvunnet materiale. Den grå, glitrende kjolen stjal showet i Stockholms rådhus. Den ble spesiallaget til den svenske kronprinsessen.

PALJETTER: Dronning Silvia. Foto: NTB scanpix
PALJETTER: Dronning Silvia. Foto: NTB scanpix Vis mer

Flere av nobelprisvinnerne var til stede. Patti Smith hadde møtt opp for å ta Bob Dylans plass. Han var som kjent prisen for litteratur, men sendte Patti fremfor å komme selv.

Kveldens kanskje mest oppsiktsvekkende antrekk sto litteraturvitenskapprofessor Sara Danius for.

Hun jobber ved universitetet i Stockholm, og sparte ikke på noe da hun ankom i en grønn kjole med blomsterdetaljer og «choker».

LES OGSÅ: Gjør Mette-Marit det samme som Carl Gustaf?

GRØNNE BLOMSTER: Aftonbladet hyller svenske Sara Danius for sitt dristige kjolevalg. Foto: NTB scanpix
GRØNNE BLOMSTER: Aftonbladet hyller svenske Sara Danius for sitt dristige kjolevalg. Foto: NTB scanpix Vis mer