Kim Jong-nam

Kronprinsen ble giftdrept

Som sønn av den tidligere lederen Kim Jong-il var Kim Jong-nam så nær kongelig som man kunne komme i Nord-Korea. Men han gikk en tidlig død i møte.

DREPT: Kim Jong-nam fryktet at han skulle bli forgiftet – og det ble han. Foto: Toshifumi Kitamura / AFP / NTB
DREPT: Kim Jong-nam fryktet at han skulle bli forgiftet – og det ble han. Foto: Toshifumi Kitamura / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Det lukkede diktaturet Nord-Korea er et oppkomme av utrolige historier. Og det er kanskje ikke så rart når landet blir styrt av ledere som lærte seg å kjøre bil som treåring og deltok i regattaer seks år senere.

Ifølge lærebøkene i landet var Kim Jong-un (38) faktisk så tidlig ute. Og han hadde noen å slekte på. Faren Kim Jong-il utførte for eksempel elleve hole in one da han spilte golf for første gang.

Farfar Kim Il-sung grunnla dynastiet med velvillig bistand fra Sovjetunionen. Han ble utnevnt til landets «evige ­president» etter sin død.

FAR OG SØNN: Kim Jong-il med sønnen. Kim Jong-nam, som den gangen ble sett på som hans etterfølger. Foto: AFP / NTB
FAR OG SØNN: Kim Jong-il med sønnen. Kim Jong-nam, som den gangen ble sett på som hans etterfølger. Foto: AFP / NTB Vis mer

Så personkulten lever i beste velgående i Nord-Korea. Lederne fremstår nesten som halvguder med overmenneskelige egenskaper, tross sine menneskelige svakheter.

Kim Jong-il var for eksempel en storforbruker av eksklusiv konjakk og Hollywood-filmer. Det er lett å trekke litt på smilebåndet av denne spesielle diktatoren med sine særegne solbriller, men landet var og er en maktnasjon med en stor mengde våpen til sin disposisjon. Når Nord-Korea prøveskyter missiler, er det alvorlig nok.

STÅR FREM: Oli London identifiserer seg ikke lenger med sitt britiske opphav. Video: Oli London/Youtube. Rød Løper/Celina Morken Vis mer

Et bekvemt liv

Men det var ikke gitt at det var Kim Jong-un som skulle overta tronen da faren døde i desember 2011.

Mange år tidligere var det halvbroren Kim Jong-nam som visstnok skulle ta over etter «Den store lederen». Han var produktet av et kortvarig forhold mellom Kim Jong-il og en skuespiller.

FIENDE: Kim Jong-un likte ikke uttalelsene fra halvbroren Kim Jong-nam. Foto: Reuters / NTB
FIENDE: Kim Jong-un likte ikke uttalelsene fra halvbroren Kim Jong-nam. Foto: Reuters / NTB Vis mer

Kim Jong-nam vokste opp blant annet i Moskva og Genève, og hadde, ifølge ukjente kilder, en ensom barndom. Han var sønnen til Nord-Koreas leder, men var knapt anerkjent som det.

– Han pleide å presentere seg som sønnen til Nord-Koreas ambassadør, forteller en sveitsisk forretningsmann som gikk på skolen med Kim, til Washington Post.

BLODIG: «Squid Game» knuste Netflix-rekorder høsten 2020 - nå satser de igjen på sør-koreansk innhold. Video: Netflix Vis mer

– Nord- eller Sør-Korea, det spilte ingen rolle for oss – vi var 13 år.

Tilbake i Pyongyang hadde faren giftet seg. Kim Jong-nam følte seg som det femte hjulet på vognen og tok hintet. I stedet for å innlede en tidlig maktkamp mot sin yngre halvbror stiftet Kim Jong-nam sin egen familie og forlot Nord-Korea.

Kom med kritikk

Avskjeden kunne ha skjedd i stillhet, hadde det ikke vært for Disneyland-hendelsen. Familien reiste i 2001 til Japan med falske pass fra Den dominikanske republikk. Den gang reiste han under aliaset Pang Xiong, som betyr «feit bjørn» på kinesisk.

Målet for reisen var, hevdet han, å besøke Disneyland i Tokyo.

«SERIAL»: I 1999 ble Hae Min Lee drept. Kjæresten hennes, Adnan Syed, ble dømt for drapet. Podkasten «Serial» har sådd tvil hos mange om det faktisk var Syed som utførte drapet, selv om han ble dømt for det. HBO lanserte en dokumentarserie om rettssaken mot Syed. Video: HBO Vis mer

Etter denne pinlige hendelsen mistet han muligheten til å bekle noen embeter i Nord-Korea. Men Kim Jong-nam kunne fortsette å leve et komfortabelt liv i Macao under kinesisk beskyttelse.

Han var en flittig gambler og forretningsmann. Med årene var det likevel tydelig at Kim Jong-nam utgjorde en trussel mot Nord-Koreas interesser. Blant annet etter at han hadde sagt at han var imot arverekkefølgeordningen i landet.

Det vil si at lederskapet skulle gå i arv. Kim var også positiv til reformer i sitt gamle hjemland. Uttalelser som Sør-Korea og USA kunne stille seg bak, men naturlig nok ikke halvbroren i Pyongyang.

DØDE: Den populære TikTokeren Kassidy Pierson tapte kampen mot kreften etter at hun ble diagnostisert for seks år siden. Video: TikTok. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Venner av ham kunne derfor fortelle at Kim var redd for fiendtlige agenter.

– Han var ikke paranoid, men han var urolig, sier en av dem til Washington Post.

Dusjet i nervegift

Uroen skulle vise seg å være berettiget. I februar i 2017 hadde Kim vært på ferie i Malaysia, da han sjekket inn på flyplassen i Kuala Lumpur. På overvåkningskameraer kan man følge ham på hans vei gjennom flyplassen. Kim har blå skjorte og en ryggsekk over den ene skulderen.

På veien blir han stoppet at to kvinner. Den ene spruter væske på kinnet hans. Straks etter kommer den andre og presser en klut i ansiktet hans.

HELE HISTORIEN: I ABC-programmet «20/20» fortelles hele historien om drapsdømte Robert Bierenbaum og hans avdøde kone Gail Katz. Video: ABC/«20/20» Vis mer

Etter det merkelige opptrinnet går Kim Jong-nam til informasjonsskranken, forteller hva som har hendt og synker sammen. Han svetter, fråden står om munnen på ham, han begynner å blø og kaste opp. Tydelige tegn på forgiftning.

ÅSTED: Drapet på flyplassen i Kuala Lumpur er som hentet fra en mørk såpeopera. Illustrasjonsfoto: NTB
ÅSTED: Drapet på flyplassen i Kuala Lumpur er som hentet fra en mørk såpeopera. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer

Leger forsøker med atropin og adrenalin, men pasienten dør etter et par timer. Innholdet i Kims koffert viser at dette er noen han fryktet. Her finner man flere ampuller med motgift mot akkurat nervegift.

Allerede dagen etter blir de to kvinnene Doan Thi Houng og Siti Aisyah pågrepet. Obduksjonen, som ble utført til tross for nordkoreanske protester, viste at Kim Jong-nam trolig ble forgiftet av nervegiften VX. Spor av giften kunne også sikres på kvinnenes klær.

MODENA: Amanda Knox var tilbake i Italia for første gang siden hun ble frikjent for drapet på sin venninne, Meredith Kercher. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

At kvinnene selv hadde klart seg uten skader, skyldtes at det hadde vært et totrinnsangrep. Kvinnen som sprutet ham på kinnet, påførte ham en type gift, og kvinnen med kluten en annen. Hver for seg hadde Ikke giftstoffene gjort noe skade, men sammen var de dødelige.

USKYLDIGE? Siti Aisyah og Doan Thi Houng sa at de trodde at det handlet om en innspilling av et «Smil til det skjulte kameraet»-program. Foto: REX / NTB
USKYLDIGE? Siti Aisyah og Doan Thi Houng sa at de trodde at det handlet om en innspilling av et «Smil til det skjulte kameraet»-program. Foto: REX / NTB Vis mer
HEVDET DE BLE LURT: Her er Doan Thi Houng avbildet. Foto: REX / NTB
HEVDET DE BLE LURT: Her er Doan Thi Houng avbildet. Foto: REX / NTB Vis mer

Sier de ble lurt

Episoden fikk et merkelig etterspill. De to kvinnene hevdet at de ble lurt til å utføre overfallet av nordkoreanske agenter, som hadde overbevist dem om at det handlet om en innspilling av et «Smil til det skjulte kameraet»-program.

Og overvåkningskameraene viser at ­kvinnene hadde truffet fire menn på flyplassen før angrepet. Identifiserte menn som senere forlot landet i selskap av en nordkoreansk diplomat, og ble etterlyst av Interpol. Sporene deres ledet rett til Pyongyang, ifølge sikre kilder.

DRAPSDØMT: Johanna Möller ble dømt for drapet på sin egen far. Nå stiller hun opp i en dokumentarserie. Video: Viaplay Vis mer

– Det er som å etterlate seg et visittkort, de viser verden at Kim Jong-un ikke er redd for å bruke masseødeleggelsesvåpen på en fullpakket internasjonal flyplass, sier Vipin Narang, professor i statsvitenskap ved ­Massachusetts Institute of Technology til The Guardian.

Mordanklagene mot Siti Aisyah ble henlagt i 2019, og hun ble satt fri. Noen måneder senere ble Doan Thi Houng dømt for å «ha påført betydelig skade på kropp med et dødelig våpen», og også hun ble sluppet fri etter at varetektstiden var trukket fra.

Man kan peke en anklagende finger mot Nord-Korea, men det spiller ingen rettslig rolle. Senere ble drapet overskygget av andre ting. Som Kim Jong-uns toppmøte med USAs daværende president Donald Trump.

SKUTT: Ana Abulaban ble skutt av mannen sin, Ali Abulaban, grunnet sjalusi. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

– Det internasjonale samfunnet er flink til å renvaske Nord-Korea, mener Remco Breuker, professor i koreanske studier ved det nederlandske universitetet Leiden.

– Nord-Korea viste at de ikke brydde seg om kvinnene ble satt fri eller henrettet. For regimet var denne saken opp- og avgjort for lenge siden.

Nord-Korea er ikke blitt tiltalt, og de personene som var involvert, forlot landet med en gang. Snikmordet og den påfølgende rettssaken viste at styresmakten kan handle uten at noen stiller dem til ansvar.

Kilder: Washington Post, The Guardian

HOLMENKOLLENDRAPET: Da Maria Iranzo var fire år gammel, så hun moren sin bli drept. Her snakker hun om hvordan det har preget livet hennes, Video: NRK Vis mer

LES OGSÅ: 12-åringen knivstakk venninnen 19 ganger

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer