Kim Jong-nam

Kronprinsen ble giftdrept

Som sønn av den tidligere lederen Kim Jong-il var Kim Jong-nam så nær kongelig som man kunne komme i Nord-Korea. Men han gikk en tidlig død i møte.

DREPT: Kim Jong-nam fryktet at han skulle bli forgiftet – og det ble han. Foto: Toshifumi Kitamura / AFP / NTB
DREPT: Kim Jong-nam fryktet at han skulle bli forgiftet – og det ble han. Foto: Toshifumi Kitamura / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Det lukkede diktaturet Nord-Korea er et oppkomme av utrolige historier. Og det er kanskje ikke så rart når landet blir styrt av ledere som lærte seg å kjøre bil som treåring og deltok i regattaer seks år senere.

Ifølge lærebøkene i landet var Kim Jong-un (38) faktisk så tidlig ute. Og han hadde noen å slekte på. Faren Kim Jong-il utførte for eksempel elleve hole in one da han spilte golf for første gang.

Farfar Kim Il-sung grunnla dynastiet med velvillig bistand fra Sovjetunionen. Han ble utnevnt til landets «evige ­president» etter sin død.

Så personkulten lever i beste velgående i Nord-Korea. Lederne fremstår nesten som halvguder med overmenneskelige egenskaper, tross sine menneskelige svakheter.

Kim Jong-il var for eksempel en storforbruker av eksklusiv konjakk og Hollywood-filmer. Det er lett å trekke litt på smilebåndet av denne spesielle diktatoren med sine særegne solbriller, men landet var og er en maktnasjon med en stor mengde våpen til sin disposisjon. Når Nord-Korea prøveskyter missiler, er det alvorlig nok.

Et bekvemt liv

Men det var ikke gitt at det var Kim Jong-un som skulle overta tronen da faren døde i desember 2011.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.