Aslak Maurstad:

Kronisk syk: - Ble godt skjult

«Skal vi danse»-finalisten letter på sløret om deltakelsen.

ÅPNER OPP: Skuespiller og manusforfatter Aslak Maurstad deler åpenhjertig om sykdommen og «Skal vi danse»-deltakelsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ÅPNER OPP: Skuespiller og manusforfatter Aslak Maurstad deler åpenhjertig om sykdommen og «Skal vi danse»-deltakelsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

I høst har Aslak Maurstad (31) og dansepartner Marianne Sandaker (35) svingt seg på parketten i det populære underholdningsprogrammet «Skal vi danse».

Publikumsfavoritten, som danset seg helt til finalen mot artist Alexandra Joner (33), havnet på en tapper andreplass lørdag kveld etter en spenningsrik danseduell.

- Dette er et program som man er med på én gang. Det var litt av motivasjonen uke for uke. Dette er min ene sjanse i livet å få være med på dette. Så da jobber man på for å fortjene plassen sin uke for uke, forteller Maurstad til Se og Hør.

«SKAL VI DANSE»: Aslak Maurstad danset til ære for kjæresten Martine. Vi spurte han hvordan han kapret henne. Reporter: Celina Morken. Video: Klaus Fjellro. Vis mer

Utallige timer med blod, svette og tårer tærer utvilsomt på kroppen, og 31-åringen har tidligere vært åpen om leddsykdommen som hemmer bevegelsene hans.

Nå kan han fortelle overfor Se og Hør at de avanserte dansestegene ikke var like lette som de kanskje fremsto i programmet.

- Minimere risiko

- Marianne har måttet tilpasse koreografiene ganske mye, spesielt i forbindelse med innover- og utoverrotasjon i hoftene. Det har jeg ikke. Alt som har med hofter å gjøre har vi måttet jobbe oss rundt, forklarer manusforfatteren, og legger til:

- Hun var også veldig god til å ta imot mine ideer når jeg hadde lyst til å gjøre noe. Hun var veldig imøtekommende på det. Det var veldig artig.

FINALISTER: Aslak Maurstad og Marianne Sandaker havnet på andreplass i årets «Skal vi danse»-finale. Foto: Thomas Andersen / TV 2
FINALISTER: Aslak Maurstad og Marianne Sandaker havnet på andreplass i årets «Skal vi danse»-finale. Foto: Thomas Andersen / TV 2 Vis mer

Maurstad har en autoimmun revmatisk leddsykdom som heter Aksial spondyloartritt, før kjent som Bekhterevs, og senest i sommer ble han innlagt på sykehus som følge av sykdommen.

Ifølge NHI er typiske symptomer betennelse i ledd i ryggen, asymmetrisk betennelse i ett eller noen få ledd og enteritt som innebærer betennelser på steder der leddbånd eller sener er festet til ben.

Det var likevel ikke mange «Skal vi danse»-seere som bet seg merke i at 31-åringen slet med hoftebevegelsene, ifølge Maurstad selv:

- Det har jo blitt godt skjult har jeg forstått.

- Abstinenser

Overfor Se og Hør røper Maurstad at han tok kontakt med det medisinske teamet i «Skal vi danse» i forkant av livesendingene.

Det gjorde han for å legge en treningsplan:

- Jeg begynte å trene en måned før, men ikke på danseting. Jeg jobbet med styrke og bevegelighet for å sørge for å minimere risikoen for skader.

Helene Spilling kom med et syrlig stikk til «Skal vi Danse»-dommer Morten Hegseth. Video: Celina Morken Vis mer

- Akkurat nå har jeg mindre vondt enn jeg pleier å ha, og så er jeg sterkere. Jeg er ganske mye sterkere nå enn det jeg var. Men bevegelighet er ikke noe jeg får gjort noe med, legger han til.

I etterkant av deltakelsen er han usikker på hvordan kroppen vil reagere, men i skrivende stund er skuespilleren fokusert på å hvile.

- Jeg er spent på om det vil ha noen sånne, jeg vet ikke helt hva reprimander betyr, men det føles riktig ut å si. Jeg vet ikke om kroppen min kommer til å savne det - og prøve å gi med abstinenser eller prøve å få meg til å danse. Så med en gang jeg har hvilt skal jeg kjenne etter.

- Ny Maurstad-rekord

Maurstad kan avsløre videre at han forhørte seg med tidligere «Skal vi danse»-deltakere før han valgte å takke «ja» til programmet. Da snakket han med Aleksander Sæterstøl (28), Tarjei Svalastog (25) og Victor Sotberg (32), som hjalp han med å forberede seg på den tøffe konkurransen.

- Jeg trodde ikke det skulle være lett. Jeg har pratet med mange som har vært med tidligere før jeg takket ja. Jeg skjønte at det kom til å være altoppslukende.

UTLEVERER: I 2012 deltok Pernilla Wahlgren i den svenske versjonen av «Skal vi danse», altså «Let's Dance». Og i en nylig episode av «Wahlgrens verden» avslører hun pikante detaljer fra deltakelsen. Video: Discovery+ Vis mer

Til tross for de harde forventningene danset han seg til en andreplass i programmet, noe han forventer at brødrene, Stinius (29) og Scott (35), utfordrer han på.

- Nå satte jeg ny foreløpig Maurstad-rekord i «Skal vi danse», og så har jeg to brødre som fortsatt har mulighet til å slå meg. Da har de en grunn til å takke «ja» om de blir spurt, sier skuespilleren lattermildt.

Tidligere «Skal vi danse»-stjerne og mor, Mari Maurstad (66), og kjæresten Martine Hattestad Kveli (27), rakk akkurat å få med seg Aslaks glimrende opptreden. Både mor og kjæreste skulle etter planen jobbe under den spennende finalen.

- Det var hyggelig at de fikk til å komme, selv om de kom litt senere. Det var skikkelig stas, innrømmer han.

Ulrikke Brandstorp skulle ta seg en pause fra parketten under Skal vi danse-finalen. Det rakk hun ikke. Video: Celina Morken. Reporter: Thea Hope. Vis mer

- Snart er det over

Gjennom programmet har 31-åringen vært en klar seer-favoritt blant det norske folket.

- Jeg vet ikke om jeg var det, men folk kaller meg det. Jeg leser heller ikke noen kommentarfelt eller Jodel så jeg vet jo ikke hva folk tenker. Man merket spesielt i duellene at publikum var på mitt lag der, i hvert fall frem til finalen, sier Maurstad.

Det var trolig flere som jublet over Maurstads plass i «Skal vi danse»-finalen, og han innrømmer selv at han ble overrasket over sin lange reise i programmet.

- Jeg vet at det var mange som ble overrasket. Det ble jeg også, over hvor bra det gikk.

IKKE LIKT: Alexandra Joner og Ole Thomas Hansen forklarer hvorfor de danset annerledes enn de andre under en fellesdans i «Skal vi danse». Reporter: Kine Falch. Video: Thea Hope/ Rød Løper/ TV 2 Vis mer

Når Se og Hør snakker med Maurstad har han vært borte fra dansesenteret i tre dager, men han legger ikke skjul på at han forberedte seg på å ryke ut av konkurransen lenge før.

- Jeg føler at det har gått greit. Jeg har vært innstilt på det egentlig helt siden uke en - at plutselig så ryker man og da er det over. Og så bare røk jeg aldri. Jeg fikk være med mye lenger enn det jeg så for meg. Jeg har alltid vært mentalt forberedt på at: «Snart er det over».

LES OGSÅ: Toppløs hyllest: - Smakløst