«Gift ved første blikk» sesong 4:

Kritisk til «Gift ved første blikk»: - Aldri en god match

Slik gikk det med årets tv-ektepar.

TESTET EKTESKAPSEKSPERIMENT: Katarina Lennart Pavlovic og Rune Larsen var blant parene som giftet seg uten å ha møttes i årets «Gift ved første blikk». Slik har det gått med dem. Video: TVNorge Vis mer
Publisert

(Se og Hør): For fjerde gang har TVNorge valgt å satse på ekteskapsreality i tv-serien «Gift ved første blikk». Programmet, som møtte mye motbør da Discovery-kanalen introduserte det for norske tv-seere i 2014, tar utgangspunkt i tre par som inngår ekteskap uten å ha møttes på forhånd.

Det er et ekspertpanel - bestående av en psykolog, en prest, en parterapeut og en sosialantropolog - som får i oppgave å sette sammen de ulike parene, basert på blant annet personlighetstester og dybdeintervjuer.

Konseptet er altså å utfordre tanken om at forelskelse er den eneste veien til kjærlighet, ved å «matche» et knippe nordmenn fra en søknadsbunke.

- Aldri en god match

Årets sesong har riktignok ikke båret frukter. Etter at tv-kameraene ble skrudd av i september i fjor har alle de involverte parene skilt veier, i dobbelt forstand.

IDYLLEN BRAST: Det oppsto tidlig trøbbel i paradis for Anna Mathilda Swift (37) og Geir Kildahl (46). Foto: Christine Heim / TVNorge
IDYLLEN BRAST: Det oppsto tidlig trøbbel i paradis for Anna Mathilda Swift (37) og Geir Kildahl (46). Foto: Christine Heim / TVNorge Vis mer

I sesongens siste episode, som ble sendt på tv i kveld, gir oslomannen Geir Kildahl (46) og svenske Anna Matilda Swift (37) likevel uttrykk for at de ikke har gitt opp håpet. Overfor Se og Hør forteller førstnevnte at han skulle ønske episoden var klippet annerledes.

«Jeg må innrømme at jeg ser fram til dette er ferdig på tv» Geir Kildahl (46)

- Det hadde vært bedre om tv-seerne fikk en mer tydelig slutt, for det var ingenting mellom meg og Anna etter at programmet var ferdig innspilt, forteller han til Se og Hør.

- Hva skjedde?

- Jeg og Anna var aldri en god match, og jeg synes for så vidt ekspertpanelet har gjort en dårlig jobb. Det er selvfølgelig kjipt når man melder seg på et sånt program, og regner med at ting skal gå greit - og så skjer det totalt motsatte, erkjenner han.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 19.11.2015 GÅR HVER TIL SITT: «Gift ved første blikk»-paret Patricia Helland og Ian Donald velger å skilles etter fem uker. Video: TVNorge Vis mer

Ville takket nei

Kildahl påpeker at han ble godt ivaretatt av produksjonen gjennom hele prosessen.

- Men jeg og Anna fant fort ut at forskjellene mellom oss var for store. Det føltes aldri ut som noe ekteskap, mer som veldig intens date, og deltakelsen ble nok ingen god fellesopplevelse.

46-åringen angrer ikke på at han deltok i «Gift ved første blikk», men kunne samtidig vært foruten deltakelsen.

- Det har vært en spennende opplevelse, men hadde jeg visst hvilken partner jeg ble matchet med, og hvordan det ville gå, hadde jeg takket nei. Jeg er ikke bitter, men må innrømme at jeg ser fram til at dette er ferdig på tv. Jeg kunne like greit ikke vært med, for jeg sitter ikke igjen med noe spesielt, sier han.

Kildahl forteller at han har tatt en pause fra kjærligheten etter «Gift ved første blikk» for å fokusere på andre ting. Han og Swift har ingen kontakt i dag.

Anna Matilda Swift ønsker ikke å kommentere Kildahls uttalelser, eller snakke generelt om sin deltakelse i «Gift ved første blikk», overfor Se og Hør. Ekspertpanelets svar kan du se lenger ned i saken.

- Kjærligheten blomstret ikke

Katarina Lennart Pavlovic (30) og Rune Larsen (29) satte i gang skilsmisseprosessen i programmets siste episode, fem uker etter at de giftet seg. Til tross for at ekteparet lenge prøvde å få forholdet til å funke etter innspillingen, har de i dag gått hver til sitt.

GA EKTESKAPET MANGE SJANSER: Katarina Lennart Pavlovic (30) og Rune Larsen (29) giftet seg i august i fjor. Nå er de separert. Foto: Christine Heim / TVNorge
GA EKTESKAPET MANGE SJANSER: Katarina Lennart Pavlovic (30) og Rune Larsen (29) giftet seg i august i fjor. Nå er de separert. Foto: Christine Heim / TVNorge Vis mer

- Vi gikk hardt inn for å holde sammen, men det endte dessverre ikke sånn. Jeg er veldig glad for at det var nettopp Rune jeg møtte, for det har aldri vært noen sure miner, og vi er venner i dag. Det hadde selvfølgelig vært hyggelig om vi fant sammen, men utfallet er så bra som det kan være, forteller Pavlovic til Se og Hør, før hun legger spøkefullt til:

Gift ved første blikk» er en litt syk ting å være med på Katarina Lennart Pavlovic (30)

- Det er som venninna mi sa: «Alle gjør feil, Katarina, men akkurat nå kom din feil på tv».

- Hvorfor funket det ikke mellom deg og Rune, tror du?

- Kjærligheten blomstret ikke sånn som vi håpet, rett og slett, forteller 30-åringen, som understreker at hun sitter igjen med en god erfaring.

- «Gift ved første blikk» er selvfølgelig en litt syk ting å være med på. Du blir satt i en veldig spesiell situasjon, og må ha litt bein i nesa for å komme deg gjennom det som venter. Jeg føler meg derimot sterkere etter hele prosessen, og har lært mye om hvordan jeg fungerer i et forhold, og hva som er viktig å tenke på, forteller hun.

FORTSATT VENNER: Katarina og Rune har møttes de siste ukene for se tv-episodene sammen. Begge understreker at de ikke har noe uoppgjort med hverandre. Foto: Stine Mari Falstad / TVNorge
FORTSATT VENNER: Katarina og Rune har møttes de siste ukene for se tv-episodene sammen. Begge understreker at de ikke har noe uoppgjort med hverandre. Foto: Stine Mari Falstad / TVNorge Vis mer

Fordommer

Pavlovic, som er singel i dag, sitter ikke igjen med noen negative opplevelser etter deltakelsen.

- Nei, jeg er veldig fornøyd. Jeg har selvfølgelig lagt merke til at noen har fordommer mot programmet, men tilbakemeldingene har stort sett vært positive. Jeg har sett episodene sammen med Rune, og det er interessant å se tilbake på hvor mye vi blottlegger oss selv og forholdet. Jeg har sikkert sagt og gjort en del ting som ikke er kult, men angrer ikke på deltakelsen. Og jeg har på ingen måte mistet troen på kjærligheten!

Rune Larsen har i likhet med ekspartneren tatt med seg mye lærdom etter deltakelsen i «Gift ved første blikk».

- Det er en altoppslukende og intens opplevelse, der jeg lærte mye om meg selv og hva slags type jeg er i et forhold, forteller han til Se og Hør.

Ny kjæreste

Med tanke på at det har gått nesten åtte måneder siden innspillingsslutt, synes Larsen det har vært rart å følge ekteskapsukene på tv i ettertid.

- Det virker som en helt annen del av livet mitt, selv om det ikke er så lenge siden. Det har vært helt greit å se på, men jeg er veldig ferdig med det mentalt, forteller 29-åringen, som også har fått ny kjæreste etter innspillingen.

- Det har vært litt spesielt for henne å se på, men hun har tatt det veldig fint. Likevel er det selvfølgelig merkelig at folk tror jeg er gift, når jeg egentlig er sammen med en annen, humrer han.

Larsen og Pavlovic har sporadisk kontakt i dag.

Det siste paret fra årets sesong, André Halse Klaffmo (31) og Isabel Jotun Hansen (31), valgte å skille lag allerede i forrige ukes episode. I likhet med førstnevnte par stilte også Jotun Hansen seg undrende til ekspertpanelets matching, da hun, gjennom episodene, ga uttrykk for at hun hadde lite til felles med Klaffmo.

AVBRØT EKTESKAPET: André Halse Klaffmo (31) og Isabel Jotun Hansen (31). Foto: Christine Heim / TVNorge
AVBRØT EKTESKAPET: André Halse Klaffmo (31) og Isabel Jotun Hansen (31). Foto: Christine Heim / TVNorge Vis mer

Verken Jotun Hansen eller Klaffmo ønsker å snakke med Se og Hør om deltakelsen i «Gift ved første blikk».

- Komplisert

Psykolog og forsker Per-Magnus Thompson er en av ekspertene i «Gift ved første blikk». Han forteller til Se og Hør at ekspertpanelet har forståelse for at enkelte er misfornøyd med partneren de fikk «utdelt» i «Gift ved første blikk».

- Vi håper alltid at det blir klaff, og skulle selvfølgelig ønske at det ble par i år, også. Vi prøver å matche par som vi mener kan passe sammen, både på kort og lang sikt. Men selv når vi bruker kunnskap og metoder som er godt fundert i forskning, er det vanskelig å lage matcher som varer. Og da blir man naturlig nok skuffet som deltaker. Det har vi full forståelse for, sier Thompson, og fortsetter:

- Kjærligheten er kompleks og komplisert, og på et eller annet sted klarer vi ikke forutse mer enn det vi gjør. Vi heier alltid skikkelig på parene vi setter sammen, og prøver å hjelpe dem så godt vi kan, både underveis og i etterkant.

Han understreker at ekspertpanelets intensjon utelukkende handler om å finne gode matcher, framfor å «lage god tv med dårlige par-odds».

Deltakerne er på et ganske annet sted i livet nå. Psykolog og forsker Per-Magnus Thompson

Større avstand

- Det er mange som ønsker å være med i «Gift ved første blikk», og produksjonen er hvert år i dialog med et hundretalls interesserte. Ekspertene tar utgangspunkt imellom 50 og 100 personer, som vi alle blir skikkelig godt kjent med, før vi danner tre par. Det er lange prosesser, og vi setter av mange timer per deltaker. Vi kunne selvfølgelig gått enda dypere, men samtidig er det håndarbeidet vi gjør så langt vi kommer med faget.

- Tror du mange fra årets sesong sitter igjen med en dårlig opplevelse, når de ikke ønsker å snakke med pressen om deltakelsen?

- I og med at denne sesongen har kommet senere på tv enn tidligere sesonger, og at det derfor har gått lengre tid siden programmet var ferdig innspilt, er deltakerne på et ganske annet sted i livet. Det har jeg full forståelse for. Vi er uansett veldig takknemlige for at de valgte å stille opp, og synes det er veldig modig gjort, sier psykologen.

«Gift ved første blikk» kommer vanligvis på tv samme høst som innspillingsslutt, men ble i år forskjøvet i TVNorges sendeplan på grunn av OL. Etter fire sesonger er det, etter det Se og Hør kjenner til, to av tolv ektepar som fortsatt er gift.

EKTE KJÆRLIGHET?: Nicolai Caspari Stigar og Andrea Mundal gikk inn i TVNorges ekteskapseksperiment i håp om å finne hverandre. Slik gikk det. Video: TVNorge Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer