Janni og Jon Olsson Delér:

Kritiseres av Amnesty: - Veldig alvorlig

Det svenske influenserparet står midt i en kritikkstorm etter deres siste utenlandsreise.

KRITIKK: Janni og Jon Olsson Delér har mottatt mye kritikk etter en reise til Saudi-Arabia. Foto: Skjermdump fra Instagram
KRITIKK: Janni og Jon Olsson Delér har mottatt mye kritikk etter en reise til Saudi-Arabia. Foto: Skjermdump fra Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Influenserparet Janni (31) og Jon Olsson Delér (39) er to av Sveriges største influensere, med henholdsvis 1,3 millioner og én million følgere på bildedelingstjenesten Instagram.

Paret er ikke fremmed for å oppholde seg i sydligere strøk, og deler stadig bilder fra en eksklusiv hverdag hvor eksotiske reiser og yacht-liv ofte er en del av pakken.

Denne gangen har paret lagt ut på en noe omstridt reise til Saudi-Arabia. På Instagram kommer det også tydelig frem at de promoterer reisemålet, hvor de kun viser de polerte sidene ved landet.

KRASS KRITIKK: Jenny Huse innrømmer at hun er glad i å lage drama. Reporter: Thea Hope. Video: Celina Morken Vis mer

Ifølge Expressen er ferieturen et samarbeid med landets turistbyrå. Flere av innleggene er tagget med Visit Saudi, men det er foreløpig uvisst om paret fikk reisen sponset.

Dette blir nå sterkt kritisert av organisasjonen Amnesty International Norge, som er kjent for å jobbe for menneskerettigheter.

Se og Hør har forsøkt å komme i kontakt med pressekontakten til Janni Olsson Delér, så langt uten å lykkes. Se og Hør har heller ikke lykkes i å komme i kontakt med Jon Olsson Delér.

- Veldig alvorlig

Tirsdag delte Janni Olsson Delér et innlegg på Instagram om familiens reise til Saudi-Arabia, der hun tilsynelatende svarer på kritiske kommentarer hun har mottatt fra følgerne sine om reisen.

«Jeg har sett kommentarene deres, og vi snakket med venner vi har møtt rundt omkring i verden som er født i Saudi før vi reiste, og vi har snakket med folk som bor i Saudi nå på turen vår», skriver hun - før hun velger å sitere reisebloggeren «PilotMadeleine», som selv har 1,4 millioner Instagram-følgere:

«En ting som er veldig viktig for meg å nevne er at TURISME FØRER TIL ENDRING! Hvis et land ønsker å fremme turisme og tiltrekke seg flere utlendinger, må de til syvende og sist tilpasse seg på en eller annen måte, og gode ting vil følge», skriver hun innledningsvis.

Videre i innlegget forklarer hun til følgerne sine at det de har opplevd på reisen er annerledes enn det mange kanskje har lest om landet, eller opplevd selv for noen år siden.

«Landet utvikler seg (på en veldig god måte) og jeg er veldig sikker på at økningen i turisme har hatt stor innvirkning på det!», fortsetter hun.

Kommunikasjonssjef i Amnesty Norge, Sindre Stranden Tollefsen, stiller seg svært kritisk til parets reise. Han mener det er alvorlig at de ikke viser mørkesidene også.

KRITIKK: Donald Trump får kritikk etter å ha vært med på en «tomahawk chop» under en baseball-kamp i Atlanta. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Her er det en helt bevisst strategi fra saudiske myndigheter. Når influensere da hopper på og lar seg kjøpe av den PR-strategien, og har så store plattformer som dette paret har, så er det helt nødvendig at vi sier ifra, sier han til Se og Hør.

- Det er helt klart veldig alvorlig for et influenserpar å bidra til den poleringen av Saudi-Arabia som de gjør. I alle fall hvis dette er en sponset tur og at de har mottatt penger direkte fra myndighetene for å markedsføre landet, legger han til.

- Ingenting blir perfekt

Det er riktignok ikke bare Janni som tilsynelatende mener at turisme vil være en slags redning for landet, også ektemannen Jon Olsson Delér har videreført tanken om det i konas kommentarfelt på Instagram.

«Enig, veldig godt sagt, det er alltid to sider av alt, men mer turisme vil 100 prosent føre til endring på den raskeste måten der endring bør skje! Så vi kan enten gå og bidra til å fremme turisme eller holde oss hjemme og ikke hjelpe den prosessen på vei».

FIKK KRITIKK: Espen PA Lervaag har lagt ut mye drøyt på «Instagram» og har flere ganger fått høre at han har gått over streken. Reporter: Celina Morken Vis mer

«Jeg skulle bare ønske at flere faktisk ville se den vinkelen og at ingenting blir perfekt over natten, men endringen må begynne et sted!», fortsetter han.

Kritikken har imidlertid strømmet inn fra flere av følgerne deres som også stiller seg kritisk til reisen.

«Influensere burde egentlig ikke snakke ut om å fikse korrupsjon eller menneskerettigheter, mens de drar på ferie med privatfly og bor på eksklusive feriesteder», skriver en.

«Håper dere begge blir kansellert for dette. Det mest naive jeg har lest på lenge», følger en annen opp med.

Også Tollefsen har fått med seg kritikken fra følgerne.

- Jeg vil si de har et ganske oppmerksomt publikum og jeg oppfatter folk som følger paret, at de gir ganske skarp kritikk. Det synes vi er gledelig å se, at det er en såpass høy bevissthet rundt dette.

På spørsmål om han tror at turisme vil føre til en forbedring i Saudi-Arabia, svarer han følgende:

KRITISERES: Den russiske influenseren Alla Bruletova har publisert flere videoer på Tiktok sammen med brunbjørnen Tom. Nå raser det inn med kommentarer. Video: Tiktok. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

- De mener at det er blitt en slags bedring, men vi aner ikke hvilket grunnlag de har for å kunne si det, for det stemmer hvert fall ikke med våre rapporter, forteller Tollefsen, og legger til:

- Da er vel tanken at man driver en slags kulturpåvirkning og at regimet tvinges til å endre sine praksiser. Men for å ta hele Gulf-området som eksempel, så har vi problemer med å få øye på hvordan økt turisme til nå har bedret situasjonen rundt menneskerettighetene i landet.

- Mange henrettelser

Tollefsen opplyser overfor Se og Hør at det i løpet av de tre første månedene allerede er 106 mennesker som er blitt henrettet i Saudi-Arabia. Det er det høyeste tallet på 20 år.

KRITISERES: Influencer Sofie Nilsen mener kommentarfeltet på TikTok er verre enn det hun er vant til fra blogglivet. Video: Rød Løper/Sofie Nilsen Vis mer

- I tillegg til at de henretter folk, er det også dødsstraff mot homofile, kvinner behandles som annenrangs borgere og de som tør å motsi regimet sitter stort sett i fengsel hele gjengen, sier Tollefsen.

LES OGSÅ: Slaktes: - En skadet, uelsket person

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer