«Farmen» 2018:

Kritiserer TV 2 etter «Farmen»-drama

Realityoppholdet endte på båre for Anneli Guttorm (45) etter sammenbrudd.

HENTET I AMBULANSE: «Farmen»-oppholdet fikk en dramatisk avslutning for 45 år gamle Anneli Guttorm, som ble tvunget til å forlate innspillingsgården etter en alvorlig sykdomskollaps. Foto: TV 2
HENTET I AMBULANSE: «Farmen»-oppholdet fikk en dramatisk avslutning for 45 år gamle Anneli Guttorm, som ble tvunget til å forlate innspillingsgården etter en alvorlig sykdomskollaps. Foto: TV 2 Vis mer

Finnmarkskvinnen Anneli Guttorm (45) hadde bare tilbrakt et knapt døgn på «Farmen»-gården da realitydrømmen brått ble forvandlet til et mareritt.

Den samiske tobarnsmora var en av de såkalte «Farmen»-utfordrerne som flyttet inn på innspillingsområdet utenfor Kongsvinger midtveis i innspillingen, og skulle i utgangspunktet bli værende fram til deltakernes avgjørelse om videre opphold.

I stedet endte kampen for tilværelsen på en sykehusbåre.

DRAMATISK: Helsepersonell måtte ta hånd om Anneli Guttorm midt i «Farmen»-innspillingen. Foto: TV 2
DRAMATISK: Helsepersonell måtte ta hånd om Anneli Guttorm midt i «Farmen»-innspillingen. Foto: TV 2 Vis mer

- Skuffet

- Jeg gikk på huet og ræva ut av «Farmen», og er skuffet over hvordan det endte, meddeler en smått opprørt Guttorm overfor Se og Hør.

45-åringen forsvant omtrent like fort som hun kom inn i kveldens episode. Etter å først ha blitt introdusert for tv-seerne midtveis i tirsdagens program, gikk det ikke mange tv-minutter før «Farmen»-nykommeren plutselig sitter på et soverom og kaster opp.

SKUFFET: Den uheldige 45-åringen synes det er leit at sykdommen skulle ødelegge tv-oppholdet. Foto: Alex Iversen / TV 2
SKUFFET: Den uheldige 45-åringen synes det er leit at sykdommen skulle ødelegge tv-oppholdet. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer

- Jeg begynte å føle meg dårlig allerede kvelden i forveien, og skjønte etter hvert at jeg hadde fått i meg gluten, forteller 45-åringen.

Guttorm har cøliaki, en kronisk sykdom som gjør at hun reagerer på nettopp gluten - et velkjent protein som finnes i de fleste typer mel. Cøliakere må sverge til glutenfri kost for å unngå betennelse i tynntarmen, som kan kjennetegnes ved typiske symptomer som kvalme, diaré, magesmerter og slapphet, ifølge Norsk Helseinformatikk.

«Jeg klarte såvidt å stå på beina, og var helt borte vekk» Anneli Guttorm (45), «Farmen»-deltaker

Guttorm forteller at hun informerte «Farmen»-produksjonen om sykdommen på forhånd, hvorpå hun fikk beskjed om at kosten skulle tilrettelegges.

Føler seg øverkjørt

- De fortalte meg at jeg kunne føle meg trygg, og at de hadde erfaring med nettopp cøliaki. Jeg visste at kostholdsbehovet mitt kunne bli en utfordring, men stolte på at det ville gå bra, sier tobarnsmora, og legger til:

HUSKER LITE: Anneli Guttorm klarte ikke stå oppreist da ambulansen kom og hentet henne, og gikk inn og ut av bevissthet. Foto: TV 2
HUSKER LITE: Anneli Guttorm klarte ikke stå oppreist da ambulansen kom og hentet henne, og gikk inn og ut av bevissthet. Foto: TV 2 Vis mer

- Derfor var det fryktelig frustrerende å bli syk, og attpåtil etter såpass kort tid. Det kunne - og burde - enkelt ha vært unngått.

Guttorm mistenker at oppholdets første måltid har skyld i at hun senere måtte fraktes bort fra tv-gården i ambulanse. 45-åringen forteller at hun inntok spekemat som trolig hadde vært i kontakt med brødvarer, men frykter også at selve kjøttproduktet kan ha inneholdt gluten. Det fikk hun aldri beskjed om av produksjonen, hevder hun.

- Uansett hva det var, så var jeg sjanseløs. Vi hadde en avtale som ikke ble fulgt helt opp, og det gikk dessverre veldig galt.

Kollapset

45-åringens siste minutter på «Farmen»-gården, der flere meddeltakere tar til tårene, husker hun selv lite av. Det er for øvrig første gang i programmets historie at ambulansepersonell fra 2018 «krasjer» nevnte realitylandskap, der målet som alltid er å gjenskape et Norge for 100 år siden.

- Produksjonen turte nok ikke å ta noen sjanser. Jeg klarte tross alt såvidt å stå på beina, og var helt borte vekk. Hele greia var helt forferdelig, sier Guttorm.

Den uheldige «Farmen»-deltakeren tilbrakte de neste timene på Kongsvinger sykehus, der hun blant annet fikk kvalmelindrende behandling. 45-åringen hevder at gluteninntaket også gjorde at hun fikk blodtrykksfall og unormal hjerteaktivitet.

FRAKTES BORT: Her ender tv-oppholdet for Anneli Guttormsen, et knapt døgn etter at hun flyttet inn på «Farmen»-gården. Foto: TV 2
FRAKTES BORT: Her ender tv-oppholdet for Anneli Guttormsen, et knapt døgn etter at hun flyttet inn på «Farmen»-gården. Foto: TV 2 Vis mer

- Jeg hadde et inderlig håp om å få komme inn på gården igjen, men var for syk. Det er utrolig trist å vite at «Farmen»-opplevelsen min ble ødelagt som følge av dette.

- Utrolig lei oss

- Hva slags dialog har du hatt med produksjonen?

- De er lei seg for det som skjedde. Jeg skulle ønske det hadde vært mulig å få en ny, glutenfri «Farmen»-sjanse, sier hun.

Guttorm skulle egentlig være blant de opprinnelige deltakerne i årets sesong, men måtte avlyse deltakelsen på grunn av familiære årsaker. 45-åringen, som ved siden av å være samtaleterapeut hevder å ha såkalte «klarsynte evner», takket omsider ja til utfordrer-tilbudet etter «17 telefonen fra produksjonen».

- De var veldig opptatt av å ha med en som representerte det spirituelle, men det ble dessverre kortvarig, sier hun oppgitt.

Se og Hør har framlagt Guttorms uttalelser for Alex Iversen, pressekontakt for «Farmen» i TV 2. Han har følgende kommentar:

- Det at Anneli måtte forlate «Farmen» under så dramatiske omstendigheter, er vi utrolig lei oss for. Hun var ei dame vi hadde enormt sans for, og som vi virkelig skulle ønske vi hadde fått muligheten til å se mer av på gården, forteller Iversen.

MÅTTE TREKKE SEG: «Farmen»-deltakeren Kim Stefan Jenssen (40) valgte å avbryte realityoppholdet etter en knapp uke. Her forteller han hvorfor. Video: Lars Eivind Bones og Miriam BakkejordVis mer Vis mer

Fortsatt preget

Videre sier pressekontakten at Guttorm aldri ble lovet spesielt tilrettelagt mat.

- Hvorfor fikk hun ikke det?

- Det var viktig for oss at hun gikk inn på gården på samme premiss som de andre deltakerne. Hun var også innforstått med at hun hadde et eget ansvar for å skjerme seg fra mat hun ikke tåler. I ettertid kan vi nok se at vi burde gjort litt mer for å gjøre tilgjengelig sanerte kopper, kokekar og bestikk til henne. Det er vi lei oss for at ikke var på plass, sier Iversen.

To måneder etter innspillingen forteller Guttorm at hun fremdeles er preget av sykdomskollapsen.

- Jeg føler meg fortsatt ikke i toppform, og har vært lite på jobb. Jeg har aldri latt cøliakien definere meg som person, og det er bare dumt at dette måtte ende sånn. Jeg kommer ikke til å gjøre noe videre med dette, men har krevd å få komme på finalefesten, sier hun.

Guttorm er for øvrig ikke den første «Farmen»-profilen fra årets sesong som har endt tv-oppholdet i en sykeseng. For halvannen uke siden måtte 61 år gamle Jørgen Ringstad fraktes til sykehus i all hast etter å ha falt stygt under en tvekamp.

LES OGSÅ: Avslørte «Farmen»-vinneren ved en feil