Kritikkstorm etter dette

Det polske underholdningsprogrammet hudflettes i sosiale medier for etterlikning av mørkhudede artister.

KRITISERES: Det polske tv-showet «Your face sounds familiar» får kritikk på sosiale medier for bruk av «blackface». I dette klippet synger polske Maja Hyży som den amerikanske artisten Bill Withers. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet TV / Polsat Vis mer
Publisert

Programmet «Your Face Sounds Familiar» er opprinnelig et spansk underholdningsformat, som sendes i mer enn femti land, ifølge The Independent.

Konseptet kan minne om «Maskorama», men istedenfor å gjemme identiteten sin, skal kjendis-deltakerne imitere artistene bak låtene de framfører, blant annet ved hjelp av parykker, kostymer og tung sminke.

Den polske utgaven av programmet har de siste dagene vakt stor oppsikt for måten mørkhudede artister imiteres på, og flere seere raser mot den liberale bruken av «blackface».

De ansvarlige bak stiller seg imidlertid uforstående til kritikken, og mener programmet «hedrer» artistene gjennom imitasjonene.

KRITIKK: Den norske komikeren Espen Eckbo er kanskje best kjent for sine mange rollefigurer og karakterer. Nå er det spesielt én karakter som har fått Instagram-brukere til å se rødt. Vis mer

- Overrasket

«Vi er svært overrasket over de negative kommentarene», skriver produsentene på seriens offisielle Instagram-konto.

Berømte sangere som Tina Turner, Beyoncé og Stevie Wonder har alle blitt imitert i programmet, hvor deltakerne har blitt sminket i mørk ansiktsmaling for å likne artistene.

Serien får hard medfart på dens egen Instagram-side, spesielt fra engelskspråklige brukere.

«Jeg kan ikke fatte at vi fortsatt må forholde oss til blackface i 2021», skriver en bruker i kommentarfeltet.

«Skamløsheten ved å forsvare dette, oppføre seg uvitende og ikke anerkjenne problematikken, er helt utrolig», skriver en annen.

Programmet får samtidig støtteerklæringer fra en rekke polske fans. Skaperne selv ser heller ikke noe galt i måten artistene etterliknes på, hvilket også gjenspeiles i videoen i toppen av saken.

«Intensjonen for deltakerne, så vel som alle i produksjonen, er å gjenskape den originale framføringen i så sterk grad som mulig», skriver de, og legger til at de på denne måten ønsker å hedre artistene.

TRIST: Ikke alle er fornøyde med hvem Mario velger til kamp i «71 grader nord», og laget hans blir dermed beskyldt for rasisme. Reporter: Kine Falch. Video: Steffen Pettersen/ Rød Løper Vis mer

Snudde om julekalender

Blackface-debatten har også gjort seg aktuell her hjemme. Før jul kunngjorde TVNorge at de ville fjerne den populære julekalenderen «Nissene over skog og hei» fra skjermen etter kritikk mot Espen Eckbos karakter «Ernst-Øyvind», som er sminket for å likne en mann med mørkt utseende.

Avpubliseringen skapte diskusjon om humorens grenser, og hvorvidt serien ble unødvendig trukket inn i en større rasismedebatt med utgangspunkt i hendelser fra USA. Etter to uker var serien imidlertid tilbake på strømmetjenesten DPlay.

I januar annonserte de kanalen at de ikke bare ville fortsette å vise serien, men at det også vil produseres nye episoder. Det blir imidlertid uten den kontroversielle karakteren, ifølge Eckbo selv.

LES OGSÅ: - Brad Pitt er sønderknust

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer