Kristin Gjelsvik: - Restylane og Botox er ikke normalt

Kjendisblogger Kristin Gjelsvik nekter å la seg overkjøre av skjønnhetspresset.

KRITISK: Blogger Kristin Gjelsvik, også kjent som «StyleConnection», har markert seg med glødende blogginnlegg om blant annet dagens skjønnhetspress. Nå er hun nominert til «Årets blogger» på Se og Hørs kjendisgalla. Foto: Privat
KRITISK: Blogger Kristin Gjelsvik, også kjent som «StyleConnection», har markert seg med glødende blogginnlegg om blant annet dagens skjønnhetspress. Nå er hun nominert til «Årets blogger» på Se og Hørs kjendisgalla. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Blogger Kristin Gjelsvik (29) har markert seg med sitt engasjement for dyrevelferd, flyktningkrisen - og kampen mot kroppspresset.

Den profilerte bloggeren, også kjent som «StyleConnection», ønsker å være en alternativ stemme i det norske blogguniverset - der mange unge bloggere virker mest opptatt av mote og utseende.

Nå er Gjelsvik blant de norminerte til «Årets blogger», som kåres på Se og Hørs Kjendisgalla 6. november.

Gjelsvik står bak en rekke brennende engasjerte innlegg og videoer om dagens skjønnhets- og kroppspress, og blant favorittinnleggene hennes er «Når bloggerne selv ikke tar ansvar, må noen andre gjøre det!».

Til Seoghør.no forteller hun at hun ble trigget til å skrive teksten etter å ha lest ett blogginnlegg for mye som normaliserer kosmetiske inngrep blant unge kvinner.

- I dette tilfellet var det Restylane-innlegget til en ung blogger jeg kom over. Hun har tidligere oppfordret lesere til å elske seg sjøl, men så skrev hun plutselig om at hun hadde tatt restylane. Personligheter som fremstår som så selvsikre og så plutselig vender seg 180 grader om, er så skuffende.

Saken fortsetter under bildet.

BLIR OPPRØRT: Kristin Gjelsvik blir oppgitt når hun ser utseendefokuset og skjønnhetspresset som preger mye av dagens bloggsfære. Foto: Privat
BLIR OPPRØRT: Kristin Gjelsvik blir oppgitt når hun ser utseendefokuset og skjønnhetspresset som preger mye av dagens bloggsfære. Foto: Privat Vis mer

- Minner dem på hva som er normalt

Gjelsvik ønsker ikke å henge ut enkeltbloggere, og understreker at hun blir irritert på det hun mener er en generell tendens på mange blogger i dag:

- Inngrep som Restylane og Botox normaliseres så til de grader av mange bloggere. Det er farlig, for bloggerne er jo de nye kjendisene og mange unge ser opp til dem. Mange unge i dag definerer suksess ut fra antall «likes» og plasseringer på topplistene.

Vil du være med og stemme på «Årets blogger»? Det kan du gjøre her - eller nederst i saken!

Bloggeren legger ikke skjul på at hun reagerer kraftig på at mange bloggere fremstiller kosmetiske inngrep som noe ekstra de unner seg, gjerne uten å ta opp de potensielle konsekvensene.

- Vi har fått en aksept for det, og det er ikke greit. Dessverre føler jeg meg ofte alene i denne kampen… Vi kan ikke normalisere dette. Jeg har snakket med unge jenter helt ned i tiårsalderen som vil endre utseendet sitt med det samme de blir gamle nok, det går ikke an. Nok er nok!

TV-PROFIL: Kristin Gjelsvik har også vært med i TV 2 Livsstil-serien «Bloggerne». Foto: TV 2
TV-PROFIL: Kristin Gjelsvik har også vært med i TV 2 Livsstil-serien «Bloggerne». Foto: TV 2 Vis mer

Gjelsvik er også kritisk til at bloggere sponses med ulike skjønnhetsbehandlinger, og at enkelte tilbyr leserne rabattkoder på eksempelvis Restylane.

- Som blogger med mange tusen lesere kan man ikke fraskrive seg ansvaret. Man blir et forbilde og en rollemodell, enten man vil det eller ikke, påpeker hun.

Fant ikke Restylane-reklame

Våren 2015 varslet Forbrukerombudet en storaksjon mot bloggere som reklamerte for kosmetiske inngrep de ble sponset med, blant annet Restylane-injeksjoner i leppene.

Seoghør.no tar en telefon til Forbrukerombudet halvannet år senere, for å forhøre seg om utfallet av bloggaksjonen som ble omtalt av blant annet NRK

- Vi gjennomførte en tilsynsaksjon med tanke på merking av sponsede blogginnlegg i mai 2015. I den forbindelse sjekket vi også blogginnlegg som markedsførte kosmetiske produkter som eksempelvis Restylane. Vi fant ingenting blant de bloggene vi sjekket, uttaler fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad.

UNDERSØKTE BLOGGER: Tonje Hovde Skjelbostad, fagdirektør hos Forbrukerombudet, sier at de ikke fant Restylane-reklame i tilsynsaksjonen i 2015. Foto: NTB scanpix
UNDERSØKTE BLOGGER: Tonje Hovde Skjelbostad, fagdirektør hos Forbrukerombudet, sier at de ikke fant Restylane-reklame i tilsynsaksjonen i 2015. Foto: NTB scanpix Vis mer

Fagdirektøren legger til at de gjorde et utvalg av bloggere i aksjonen, som de sjekket over en viss periode. Blant disse fant de ingen tilfeller der bloggere reklamerte for kosmetiske inngrep.

- I tilsynsaksjonen sjekket vi 40 toppbloggere, der flertallet var såkalte «rosabloggere». Vi sjekket alle blogginnlegg og Instagram-innlegg fra 16. april til 7. mai, sier Hovde Skjelbostad.

- Nå er det snart halvannet år siden Forbrukerombudet gjennomførte tilsynsaksjonen. Har dere planer om å gjenta undersøkelsen?

- Vi vurderer denne problematikken kontinuerlig, så det kan godt være vi tar et nytt tilsyn på bloggeres markedsføring av Restylane. Når dette eventuelt vil gjennomføres neste gang er foreløpig ikke bestemt, opplyser Hovde Skjelbostad.

Trendy sprøytestikk

Kristin Gjelsvik mener at noe av det viktigste hun gjør som blogger er å være en sterk stemme som taler «den naturlige skjønnhetens sak». Hun påpeker at disse innleggene ofte får positive reaksjoner fra takknemlige lesere.

- Mange lesere får seg en tankevekker og skriver at de er glade for at jeg minner dem på at dette ikke er normalt.

- Og når lesere skriver at de avlyser timer for å ta Restylane eller Botox eller hva som helst, så er det veldig stort. Da innrømmer de ofte at de ikke vet helt hvorfor de bestilte den timen engang!

Saken fortsetter under bildet.

NATURLIG: Bloggeren sier at hun aldri har tatt noen kosmetiske inngrep, og at det er trist at det er blitt så vanlig blant mange unge. Foto: Privat
NATURLIG: Bloggeren sier at hun aldri har tatt noen kosmetiske inngrep, og at det er trist at det er blitt så vanlig blant mange unge. Foto: Privat Vis mer

Gjelsvik er svært kritisk til at det er blitt en «trend» å ta kosmetiske inngrep. Hun trekker frem at hun har snakket med mange som sliter med skjønnhets- og kroppspresset fordi det er blitt såpass vanlig å endre på utseendet.

- «Back in the day» var det kanskje Buffalo-sko som gjorde at man ble litt ekstra kul og «akseptert», men nå er det blitt sprøytestikk. Man kan ikke stå og se på at dette er blitt greit, fastslår hun.

Selv om Gjelsvik etterlyser flere stemmer som er kritiske til dagens skjønnhetspress, er hun ikke helt alene. I sommer gikk forfatter og blogger Linnéa Myhre (26) kritisk ut mot bloggkolleger som ikke vil støtte «Sunn fornuft»-plakaten.

Nylig gikk også en av sminkevideoene til norske Karolina Maria Griciute viralt.

I videoen setter Griciute fokus på utseendepresset ved å «sminke på seg» kosmetiske inngrep etter å ha sett alle de «perfekte» jentene på Instagram.

- Budskapet jeg forsøker å få fram er at det er altfor stort press blant unge i dag om å være perfekt, og om å følge alle slags trender. Jeg ville vise at alle som kjenner på skjønnhetspresset, ikke er alene, sa Griciute til Dagbladet nylig.

- Må bruke Botox riktig

Den engasjerte «Bloggerne»-profilen mener at det er problematisk når bloggere skriver om eksempelvis Botox-behandlinger på en ukritisk måte overfor unge lesere.

- Dagens bloggere «rekrutterer» rett og slett dagens unge til et eneste stort forskningsprosjekt! Det er veldig skremmende, uttaler Gjelsvik.

UFARLIG: Nevrolog Monica Drottning-Rønne sier at bruk av Botox ikke er farlig hvis behandlingen utføres riktig. Foto: Illustrasjonsbilde/ NTB Scanpix
UFARLIG: Nevrolog Monica Drottning-Rønne sier at bruk av Botox ikke er farlig hvis behandlingen utføres riktig. Foto: Illustrasjonsbilde/ NTB Scanpix Vis mer

Monica Drottning-Rønne er nevrolog ved MedOslo, et kompetansesenter for muskel/skjelettlidelser, hodepine og nevrologi, og forsker på Botox-bruk i behandling av nakkerelatert hodepine.

Drottning-Rønne sier til Seoghør.no at Botulinumtoksin er blitt brukt innenfor medisin i snart 40 år, uten at alvorlige bivirkninger er påvist:

- Botox er blitt brukt i flere tiår på pasienter som lider av spastisitet, der man får for høy spenning i musklene, og i behandling av dystoni, som når halsmusklene drar hodet i unaturlige stillinger eller man har leamus rundt øyne eller munn.

- Slike pasienter får mye større doser enn det som brukes innenfor skjønnhetsbehandling, uttaler nevrologen.

Hun understreker at Botox ikke er farlig, så sant behandlingen utføres riktig og etter forskriftene. Drottning-Rønne påpeker imidlertid at behandling med Botox i ansiktet ikke bare gir mindre rynker.

- Musklene i ansiktet er vår viktigste kommunikasjonsform av følelser, og et uttrykksløst ansikt er skremmende for barn og lite sjarmerende for de vi snakker med. Et rynkefritt ansikt bør ikke være et mål i seg selv og er unødvendig for de fleste unge, sier nevrologen.

Vil heve aldersgrensen

Kristin Gjelsvik etterlyser tiltak som kan minske skjønnhetspresset blant dagens unge. Et av forslagene hennes er å faktisk heve aldersgrensen på en del kosmetiske inngrep.

- Er 18 år riktig aldersgrense, når hjernen ikke er ferdig utviklet før man er cirka 25 år? Jeg følte meg skremmende voksen da jeg var 18, men jeg hadde jo tanker og meninger som ikke hang på greip, sier Gjelsvik.

Ifølge Forskning.no er de fremste delene av hjernen, som er viktige for planlegging, impulskontroll og risikovurdering, fortsatt i utvikling godt inn i 20-årene.

Pannelappen, som også har innvirkning på evnen til å reflektere over konsekvenser, er først ferdig utviklet hos kvinner i 22-23-årsalderen. Hos menn enda et par år senere, ifølge Trygg Trafikk.

- Hvis man har forandret på hele seg før man har fylt 25, da er det ingen vei tilbake. Da kan man ikke trykke på angreknappen, det er for sent. Man burde i hvert fall ikke fått muligheten til å gjennomføre de mest heavy inngrepene før fylte 25 år, mener Gjelsvik.

Seoghør.no har vært i kontakt med både Forbrukerombudet og Helsedirektoratet vedrørende Gjelsviks forslag om å heve aldersgrensene. Hverken Forbrukerombudet eller Helsedirektoratet ønsker å kommentere forslaget.

[views:embed:node_embed:block:89201]

LES OGSÅ: - Det er vanskelig å si nei til Botox

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer