TILTALT: Komiker Kristian Valen er tiltalt for Facebook-trusler. Foto: NTB scanpix
TILTALT: Komiker Kristian Valen er tiltalt for Facebook-trusler. Foto: NTB scanpixVis mer

Kristian Valen tiltalt for trusler på Facebook

Ba om politiopplysninger på Facebook.

Komiker Kristian Valen (41) måtte i februar i avhør, og ble siktet etter straffelovens paragraf 155, som omhandler vold og trusler mot offentlig tjenestemann etter at han hadde lagt ut en mye omtalt Facebook-melding med ordlyden «10.000 kroner til de som kjenner og vet hvor disse politifolkene bor!».

Valen er nå tiltalt for trusler mot to politibetjenter og for å ha forulempet offentlige tjenestemenn på grunn av utføringen av tjenesten. Øvre strafferamme for forholdene er henholdsvis ett år, og bøter, skriver Nettavisen.

- Det er bra at siktelsen etter straffeloven 155, om trusler for å påvirke politiets handlinger er henlagt. At de i stedet har tatt ut en generell tiltale for trusler for at Valen har skrevet at «neste gang vil de angre», og dette førte til at politiet følte alvorlig frykt, tar vi til etterretning. Det var ikke hans mening å skremme de ni væpnede tjenestemennene som oppsøkte ham, sier Valens forsvarer John Christian Elden til Nettavisen.

Rettssaken skal være berammet til slutten av september i Oslo tingrett.

Etterlyste politiinfo

Tiltalen stammer fra en konfrontasjon Kristian Valen hadde med politiet i februar i år. Politiet var hjemme hos Valen etter anmodning fra ambulansesentralen, som ønsket bistand.
Valen kontaktet selv ambulansesentralen på grunn av uhell der samboeren skadet seg. Politiet var på stedet med fem mann, og Valen skal ha blitt provosert av det store politioppbudet.

- Vi var ikke populære da det var politiet som kom. Litt aggresjon ble det, sa stasjonssjef Tore Soldal til Dagbladet etter hendelsen, men understrekte at politiet ikke var der på grunn av et straffbart forhold.

Men saken utviklet seg da Kristian Valen tok både bilder og video av politimennene, og la ut en melding på Facebook hvor han utlovet dusør til dem som hadde informasjon om de aktuelle politibetjentene.

Komikeren skrev at han ville gi 10 000 kroner til folk som kunne gi ham informasjon om dem, og adressene deres.

Det er disse Facebook-meldingene Valen nå er tiltalt for.

I tiltalen mot Valen står blant annet: «Fredag 5. februar 2016 ca. kl. 9.00, i XX i Oslo, la han ut bilder av politibetjentene AA og YY på sin offentlige facebookprofil og skrev blant annet: '10 000 kr til de som kjenner og vet hvor disse politifolka bor' og 'Neste gang tror eg de vil angre' etter politibetjentene hadde rykket ut og bistått ambulansetjenesten på hans bopel».

I 2007 ble Valen ilagt et forelegg på 10.000 kroner etter at politiet fant flere våpen med ulovlig pistolgrep i komikerens leilighet.

I 2009 gikk en mann med kniv til angrep på komiker Kristian Valen hjemme i hans egen leilighet på St. Hanshaugen i Oslo.

Saken ble opprinnelig publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: Kristian Valen ble pågrepet av politiet