SLIPPER FENGSEL: Fredag falt dommen i Borgarting lagmannsrett i saken mot komiker Kristian Valen. Utfallet ble at han slipper å sone etter å ha truet politimenn på Facebook. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SLIPPER FENGSEL: Fredag falt dommen i Borgarting lagmannsrett i saken mot komiker Kristian Valen. Utfallet ble at han slipper å sone etter å ha truet politimenn på Facebook. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

­

Kristian Valen slipper fengsel

Komikeren dømt til betinget fengsel og en bot på 10 000 kroner for å ha truet politi på Facebook.

(Se og Hør): Komiker Kristian Valen (43) ble fredag dømt i Borgarting lagmannsrett til betinget fengsel i 21 dager, samt til å betale saksomkostninger på 10 000 kroner.

Det skriver Dagbladet.

Den betingede fengselsdommen innebærer at Valen slipper å sone, og Valens forsvarer, advokat John Christian Elden, sier følgende til avisen:

- Vi er lettet over at lagmannsretten anser dette som en trussel i det lavere sjikt, og at Valen derfor slipper fengselsstraff. Vi noterer at det var uenighet, og at to av dommerne ville frifinne Valen fullt ut, sier Elden.

VALENS FORSVARER: Advokat John Christian Elden. Her avbildet under rettssaken i Oslo tingrett i fjor høst. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VALENS FORSVARER: Advokat John Christian Elden. Her avbildet under rettssaken i Oslo tingrett i fjor høst. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Anket dommen
I september i fjor ble komikeren i Oslo tingrett dømt til 21 dagers ubetinget fengsel for trusler mot offentlige tjenestemenn, og for å ha vært i besittelse av et plombert våpen på offentlig sted.

Komikeren anket saken, og forrige uke møtte han altså i Borgarting lagmannsrett. Valen hadde anket bevisbedømmelsen, straffeutmålingen og lovanvendelsen.

Kristian Valen sa i sin forklaring forrige fredag at han alltid har hatt stor respekt for politiet og beklaget dersom noen av handlingene hans har ført til frykt, ifølge Dagbladet.

- Det er beklagelig hvis jeg har gjort noe som har ført til at folk blir redde. Det var ikke meningen. Min jobb er å være komiker. Jeg skal kommentere det som skjer i samfunnet. Jeg har brukt Facebook ofte, hvor jeg har brukt nøyaktig de samme ordene uten at det har fått noen følger, sa han i retten.

- Ikke meningen

Politiet rykket ut til Valens hjem etter å ha bli tilkalt av ambulansetjenesten i starten av februar i fjor. Politiet ble tilkalt etter å ha funnet Valens kjæreste skadet med kniv, og det var uklart om noe straffbart hadde skjedd.

Valen tok et bilde av de to politimennene som var der, og delte disse på Facebook med følgende tekst:

«10 000 kr til de som kjenner og vet hvor disse politifolka bor!» og «Neste gang tror jeg de vil angre».

Komikeren selv har uttalt at de to meldingene er tatt ut av sammenheng, og aldri var ment som trusler mot politiet.

- Det er beklagelig hvis de har følt seg truet. Det var ikke meningen, dette var desperate ord om hjelp, sa han i lagmannsretten, ifølge Dagbladet.

Kjørt til arresten

I september i fjor ble han nok en gang pågrepet av politiet på Aker brygge med et plombert våpen, og kjørt til arresten for ulovlig bevæpning på offentlig sted og ordensforstyrrelse.

Måneden etter forklarte han sin side av historien da han gjestet «Senkveld» på TV 2.

– Det som skjedde var at jeg kom hjem etter et par måneder i USA. Jeg hadde lagt ut på Facebook at jeg skulle lage en sketsj om tidligere politisjef Arne Johannessen.

- Oppgaven var å lage en sketsj hvor han skulle lage en reklame for å rekruttere ungdommer til politiet. Og da måtte han se kul ut. Da må du jo selvfølgelig ha en caps på snei, briller, bar overkropp og kamuflasjebukser, fortalte han til Thomas og Harald, ifølge TV 2.no.

LES OGSÅ: - Vegard er i en helt annen liga