DØMT: Kristian Valen er dømt i Oslo tingrett for trusler, og for å ha oppholdt seg på offentlig sted med våpenetterligning.  Foto: NTB scanpix
DØMT: Kristian Valen er dømt i Oslo tingrett for trusler, og for å ha oppholdt seg på offentlig sted med våpenetterligning. Foto: NTB scanpixVis mer

Kristian Valen dømt til 21 dagers fengsel

TV-profilen er i Oslo tingrett dømt til fengsel for blant annet å ha truet to polititjenestemenn i sosiale medier.

I dag falt dommen i saken der komiker Kristian Valen var tiltalt for trusler mot offentlige tjenestemenn, og for å ha vært i besittelse av et plombert våpen på offentlig sted.

Retten vurderer at Valen i begge tilfeller har opptrådt straffbart.

Ifølge dommen dømmes Valen til 21 dagers ubetinget fengsel, han må også betale saksomkostninger på 15 000 kroner. Retten anser trusselen mot de to polititjenestemennene som som det alvorligste. Fra dommen blir det trukket seks dager som Valen allerede har sittet i varetekt.

Valen anker dommen. Det skriver Valens forsvarer, John Kristian Elden i en SMS til NTB.

– Han er sterkt uenig i at han har framsatt trusler, og det er uforståelig at noen skal puttes i spjeldet for å legge ut bilder på Facebook, skriver Elden i en SMS til NTB.

To forhold

Det ene forholdet Valen er dømt for stammer fra fredag 5. februar i år, da Valen la ut bilder av to politibetjenter som hadde rykket ut og bistått ambulansetjenesten på hans bopel.

På Facebook skrev han: «10 000 kr til de som kjenner og vet hvor disse politifolka bor» og «Neste gang tror eg de vil angre».

I tillegg var Valen tiltalt for å ha oppholdt seg på offentlig sted med våpenetterligning. Denne hendelsen skjedde lørdag 17. september, da komikeren ble pågrepet i kamoklær og med en pistol på Aker Brygge.

- Ikke for å true

Da den kjente komikeren og artisten møtte i Oslo tingerett 26. september, erkjente han ikke straffeskyld for noen av forholdene han var tiltalt for.

Han forklarte i retten at han ikke mente å true noen.

- Jeg skrev ikke Facebook-meldinga for å skremme eller true noen. Jeg var fortvilet. Politi og ambulansepersonell tok med seg kjæresten min mot sin vilje. Hun ville ikke dra uten meg, men jeg fikk ikke lov til å være med, fortalte Valen om Facebook-reaksjonen.

Våpensamling

Valen har også tidligere hatt problemer med politiet. I 2007 ble politiet møtt med automatvåpen da de ankom leiligheten hans. Valen forklarte i sin forklaring at han har en stor våpensamling.

- Jeg har i dag en stor våpensamling, men ingen fungerer - de er en del av mine rekvisitter, sa han før han fortsatte:

- Jeg har alltid hatt respekt for politet, men har også hatt store utfordringer med politiet etter at jeg flyttet til Oslo.

Valen har hatt episoder med politiet tidlere dere våpen har vært involvert. I 2007 troppet politiet opp på hans leiligehet i Oslo og ble møtt med automatvåpen.

Før politiet kom hadde han skutt med en MP5-maskinpistol for å skremme en person han skimtet i leiligheten sin på St. Hanshaugen i Oslo. Skuddet knuste et dusjkabinett.

Det resulterte i at politiet beslagla i alt 25 tidligere militærvåpen i leiligheten hans, og tok dem med seg for å sjekke om Valen hadde våpenkort på dem. Flere av våpnene skal ha vært av en type som svært få privatpersoner i Norge får tillatelse til å oppbevare.

Han ble da siktet for brudd på våpenloven og episoden førte til at Valen måtte betale en bot på 10.000 kroner.

Dagbladet har ikke lykkes i å få en kommentar fra Valens forvarer, John Christian Elden.

Denne saken ble opprinnelige publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: Kim Kardashian angrepet på gaten i Paris