Kenza:

Krisesituasjon:
- Rammet hardt

Toppbloggeren holder tilbake lønn fra 29 ansatte.

TRØBBEL: Den svenske influenseren Kenza har i mange år gjort det ekstremt bra. Nå sørger pandemien derimot for trøbbel i selskapet hennes. Foto: NTB scanpix
TRØBBEL: Den svenske influenseren Kenza har i mange år gjort det ekstremt bra. Nå sørger pandemien derimot for trøbbel i selskapet hennes. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om Sverige har fått internasjonal oppmerksomhet for sin noe uvanlige håndtering av coronasituasjonen, der risikogruppen blir bedt om å holde seg hjemme mens samfunnet rundt fungerer nærmest som normalt, er det ikke til å stikke under stol at også svenskene har måttet blø litt i denne perioden.

Verdensøkonomien er en helt annen nå enn for bare noen måneder siden, noe som påvirker mennesker i alle lag - også de mest offentlige. Den kjente influenseren Kenza Zouiten Subosic (29), som også har en stor leserskare her i Norge, kjenner coronakrisen på kroppen i disse dager.

FØDSEL: Den svenske toppbloggeren Kenza Zouiten Subosic ble mor 14. juni etter mange vansker. Video: Kenza Zouiten Subosic. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Svenske Aftonbladet skriver at 29 av hennes ansatte ikke har fått lønn den siste tiden, noe som selvsagt er beklagelig og leit for alle involverte parter.

Randen av konkurs

- Som resten av motebransjen er vi hardt rammet av pandemien, skriver hun i en tekstmelding til avisen.

Det dreier seg i hovedsak om bloggerens klesmerke Ivyrevel. Merket har hatt stor suksess, men den siste tiden har de hatt så store økonomiske utfordringer at de har søkt om rekonstruksjon, som de nå har fått bevilget av tingretten. I Sverige kan man søke om det som heter «foretaksrekonstruksjon» i stedet for å gå konkurs.

Dette er i tilfeller der hvor selskapet trolig kommer til å overleve. Kenzas selskap har også vært på randen av konkurs, men overlever nå på grunn av en rettsavgjørelse. Det er i alt også 32 søknader inne hos den svenske Namsfogden angående utestående betalinger fra Kenzas selskap. Disse søknadene kommer blant annet fra Postnord, Visma og markedsføringsselskaper, og den totale summen utgjør hele 400 000 svenske kroner.

- På grunn av dette er det den eneste veien for oss å få rekonstruert Ivyrevel. Vi tror fortsatt sterkt på merket og hva fremtiden har i vente, men vi kommer til å måtte gjøre visse forandringer på grunn av hvordan verden nå ser ut, sier hun til avisen.

At lønnsutbetalingene til de ansatte ble stoppet på fredag, gjør ikke saken noe bedre. Direktør i klesmerket, Gustav Springfeldt, kan derimot forsikre om at de har valgt denne rekonstruksjonen nettopp fordi de ansatte skal få lønn.

- Våre ansatte omfattes av en lønnsgaranti. Dette er kommunisert til samtlige i vårt team. Garantien innebærer at de ansatte kommer til å få sin fulle lønn utbetalt noen dager senere enn normalt, sier han til avisen.

Det skal nevnes at selskapet har hatt økonomiske problemer lenge, og at coronaen bare har vært dråpen som har fått begeret til å renne over. I januar solgte både H&M og Zalando, som tidlig i 2012 kjøpte seg inn i selskapet, seg ut. Så tidlig som i 2017 begynte betalingsanmerkningene å renne inn. Hvordan selskapet skal klare seg videre, er ukjent.

Sveriges største

I nesten 13 år har Kenza vært en av Sveriges største bloggere. Hun har nesten to millioner følgere på Instagram og 240 000 følgere på YouTube-kanalen sin.

Med sine svært offentlige kanaler er det derfor ikke så rart at kritikere til stadighet finner noe å sette fingeren på. I høst reagerte blant annet mange av toppbloggerens følgere på antall bilder av sønnen hennes i sosiale medier.

I midten av juni ble bloggeren og ektemannen Aleksandar Subosic (34) foreldre for første gang til sønnen Nikola. Siden fødselen har 29-åringen delt hyppig fra tiden som nybakt mor med følgerne sine, men ikke alt har blitt tatt like godt imot.

De siste månedene har nemlig 29-åringens blogg bestått av en rekke innlegg om sønnen, i tillegg til sponsede innlegg, noe som får flere til å reagere.

Det hele startet med at en bloggleser skrev i kommentarfeltet, der leseren trakk fram hvor trist hun mener det er hvordan Kenzas blogg har utviklet seg den siste tiden.

Da toppbloggeren svarte på kommentaren kom hun med en noe sjokkerende uttalelse.

- Du har rett. Den dårlige stemningen her får meg til å miste motivasjonen til å blogge. Det stjeler for mye av min energi og humøret mitt, og jeg har for mye annet å tenke på til å la noe som dette dra meg ned, skrev hun, og fortsatte:

- Jeg vurderer å legge ned bloggen, men vi får se. Akkurat nå står jeg et sted i midten og klarer ikke helt å bestemme meg for hva jeg skal gjøre. Men takk for din tilbakemelding!

Bloggen består derimot ennå, men går i likhet med klesmerket en uventet skjebne i møte.

LES OGSÅ: Slik forklarer hun boligbløffen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer