«Skal vi danse»:

Krise i britiske «Skal vi danse»

I Storbritannia stoppet dansefesten før den begynte. TV 2 gjør alt de kan for å unngå samme katastrofe.

SMITTETRØBBEL: Coronaviruset har stukket uheldige kjepper i hjulene for «Strictly Come Dancing». Her opptrer Kylie Minogue sammen med flere dansere under lanseringen av programmet høsten 2019. Foto: Matt Crossick/ Empics/ NTB scanpix
SMITTETRØBBEL: Coronaviruset har stukket uheldige kjepper i hjulene for «Strictly Come Dancing». Her opptrer Kylie Minogue sammen med flere dansere under lanseringen av programmet høsten 2019. Foto: Matt Crossick/ Empics/ NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne helgen var det duket for premiere for den norske utgaven av «Skal vi danse», til manges store glede. Det seere fikk være vitne til var imidlertid noe litt annet enn de tidligere årene, og premieren var naturligvis preget av en rekke restriksjoner grunnet coronapandemien.

Nå skulle også den britiske versjonen av programmet, «Strictly Come Dancing», vært igang. Det har derimot fått en stopper, etter at en lystekniker har testet positivt for Covid-19. Det melder blant andre Daily Mail.

Det positive prøvesvaret skal ha kommet bare dager før filmingen av den nye sesongen skulle starte, og lysteknikeren skal ha vært i nærkontakt med minst fem andre i produksjonen. Disse er blitt sendt hjem, og studioet skal ha blitt rengjort og desinfisert, ifølge Daily Mail.

De profesjonelle danserne, som denne uken skulle starte filmingen av enkelte gruppedanser, har oppholdt seg i isolasjon på et hotell.

FORBANNELSE: Flere britiske kjendiser vegrer seg for å delta på den britiske varianten av «Skal Vi Danse». Dette er grunnen. Vis mer

Blir tatt på alvor

Da Se og Hør var til stede under den svært etterlengtede «Skal vi danse»-premieren på Fornebu på lørdag, gikk ting tilsynelatende på skinner, og publikum kunne nyte god danseunderholdning. Det var imidlertid svært tydelig at restriksjonene ble tatt på alvor.

AVSTAND: Også programlederne Anders Hoff og Katrine Moholt holdt avstand under lørdagens sending. Foto: Espen Solli / TV 2
AVSTAND: Også programlederne Anders Hoff og Katrine Moholt holdt avstand under lørdagens sending. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

Se og Hørs reporter på stedet forteller nemlig at det virket som produksjonen tok smittevern svært seriøst. Alle gjester måtte sprite hendene da de ankom arenaen, og alle ble fulgt inn til plassene - som hadde god avstand til hverandre.

PÅ PARKETTEN: Andreas Wahl og proffdanser Mai Mentzoni. Foto: Espen Solli / TV 2
PÅ PARKETTEN: Andreas Wahl og proffdanser Mai Mentzoni. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

Deltakerne måtte holde seg i backstage-området, bortsett fra når de var ute på dansegulvet for å gjennomføre dansen. Publikum måtte hele tiden holde seg på plassene sine. De aller fleste som jobbet i produksjonen skal også ha gått med munnbind.

GOD KJEMI: Nathan «Nate» Kahungu og dansepartneren Helene Spilling har fått mye oppmerksomhet i forkant av «Skal vi danse»-premieren. Video: Rød Løper Vis mer

Kan bety slutten

I forkant av innspillingen var kanalen svært nøye med å overholde alle smitteverntiltak. For eksempel er det slik at alle kjendisene var i karantene før de fikk sette føttene inn på dansestudioet, og i salen får det kun befinne seg 200 publikummere, til tross for at arenaen normalt har plass til 1200.

Før premieren la ikke programdirektør i TV 2, Kathrine Haldorsen, skjul på at eventuell smitte hos deltakerne kunne bety slutten på danseeventyret for den eller de det gjaldt.

- Ja, i ytterste konsekvens – ved påvist Covid-19, så vil det måtte bli resultatet, bekreftet Kathrine Haldorsen til TV 2.

- Dersom noen deltakere skulle få påvist smitte tas de ut av produksjonen umiddelbart, og settes i isolasjon. Deres dansepartner vil havne i karantene, og må testes, forklarte Haldorsen videre.

Samtidig forklarte hun at dersom noen i crewet får påvist smitte, gjelder samme prosedyre for den som er smittet og dens nærkontakter.

BEST: Skal vi danse-deltaker Birgit Skarstein og dansepartner Jørgen Raabe fikk toppscore av dommerne. Reporter: Martine Johansen Vis mer

Strenge regler

Nå er den første uken overstått, og alt har foreløpig gått bra i henhold til smittevern. Det er ingen som ønsker seg en lignende situasjon som i Storbritannia, og det er derfor reglene er såpass strenge.

- For at smittevernet skal være ivaretatt må årets deltakere og proffdansere forholde seg til en rekke kjøreregler som minimaliserer risikoen for smitte, godkjent av smittevernseksperter og FHI, forteller Haldorsen til Se og Hør.

Deltakerne må unngå steder hvor det er vanskelig å holde avstand, og får for eksempel ikke lov til å møte presse innendørs. Intervjuer må skje i det fri, med god avstand.

- I tillegg har de blant annet et strengt vaskeregime både før og etter dansetrening, og regler for hva de har lov å ha på seg mens de trener. Det skal være faste dansepartnere gjennom hele perioden, og crew og danseinstruktører må holde to meters avstand, forklarer Haldorsen videre.

Isolasjon, karantene og testing

Skulle det skje at noen får påvist covid-19, tas de ut av produksjonen umiddelbart. Dermed får danseventyret også en brå og trist slutt for paret.

- Også crewet følger strenge smittevernregler som er godkjent av våre smittevernseksperter. Dersom det blir påvist smitte i crewet vil de også bli satt i isolasjon, og deres nærkontakter blir satt i karantene og må testes, sier hun, og fortsetter:

- Dersom eventuell smitte oppdages vil Nordisk Film TV og TV 2 umiddelbart konsultere med smitteveiledere for å kartlegge situasjonen, samt verne om helsen til deltakere og alle som jobber med produksjonen, avslutter Haldorsen.

DANS: Det er snart klart fort premiere på høstens «Skal vi danse». Vi møtte Øystein, som trener for harde livet, og kjæresten Linn utenfor dansestudioet i Oslo. Reporter: Martine Johansen. Video: Steffen Pettersen/ Rød Løper Vis mer

- Gjør alt de kan

En av årets deltakere, radioprofilen Michael Andreassen (48), forteller til Se og Hør at han ikke går rundt og er redd for at det skal bli et smitteutbrudd i årets sesong.

- Jeg er ikke så redd for det. Men at det kan skje er jo en mulighet, det hadde jo vært rart hvis ikke, sier han, og fortsetter:

IKKE REDD: Michael Andreassen forteller at han ikke er redd for å bli smittet. Her med dansepartneren Ewa Trela. Foto: Espen Solli / TV 2
IKKE REDD: Michael Andreassen forteller at han ikke er redd for å bli smittet. Her med dansepartneren Ewa Trela. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

- Det går jo ikke an å si: «Nei takk, corona, du får ikke komme hit». Så selvfølgelig kan det skje. Men jeg syns at Nordisk Film TV og TV 2 gjør alt de kan for at det ikke skal skje. Stakkars, de føler seg sikkert litt kjipe av og til, men de gjør en kjempejobb.

Videre bekrefter Andreassen at deltakerne vasker dansesalen etter seg hver eneste dag, og at de gjør alt de kan.

- Er du redd for å bli smittet?

- Jeg er ikke redd for å bli smitta. Det er ikke en frykt jeg har. Jeg lever så forsiktig jeg kan, og noe mer kan jeg ikke gjøre. Eller jeg kan, men da må jeg låse meg inne. Og da kan jeg jo ikke være med i «Skal vi danse», så det hadde vært innmari kjipt, avslutter han.

LES OGSÅ: Raser mot «Skal vi danse»: - Satans drittprogram

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer