Krever program fjernet etter drøy vaksinespøk

Misbruk av WHO og FNs logo får flere til å reagere. Til og med Angelina Jolie er dratt inn i programmet.

«ANGELINA-19»: Det tunisiske TV-programmet får flere til å rase. WHO mener de er med på å spre vaksineskepsis. Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: NessmaTV Vis mer
Publisert

Det som i utgangspunktet skulle være en artig spøk under det tunisiske tv-programmet «Angelina 19», som er basert på diverse spøker og skjult kamera-stunt, er nå i beinhardt vær.

Hver kveld, i programmet, blir en lokal sportsstjerne, sanger eller politiker invitert for å diskutere den pågående coronapandemien med et panel bestående av flere gjester, ifølge Berlingske.

«Donerer vaksiner»

Kort tid ut i den aktuelle episoden dukker en kvinne som er overraskende lik Hollywood-stjerna Angelina Jolie opp - en såkalt «look-alike».

Den falske Jolie blir presentert som ambassadør for FN, en jobb skuespilleren faktisk har i virkeligheten.

MENS-REKLAME: Bianca Ingrosso befinner seg nok en gang i hardt vær, etter at hun reklamerte for intimprodukter for kvinner. Video: DeoDoc. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer

Fra scenen forteller «Jolie» at hun donerer tusenvis av doser av en vaksine, som blant annet er godkjent av Verdens helseorganisasjon, WHO, til Tunisia for å hjelpe landet i kampen mot viruset.

Mens kameraet ruller blir gjestene i studio overtalt til å la seg vaksinere. Gjestene får også vite at en kardiolog har gått god for vaksinen, og publikum stiller seg i kø for å motta sprøyta.

FJERNET PROGRAM: En falsk Angelina Jolie forteller at hun donerer tusenvis av doser av en vaksine til Tunisia for å hjelpe landet i kampen mot viruset. Foto: NessmaTV
FJERNET PROGRAM: En falsk Angelina Jolie forteller at hun donerer tusenvis av doser av en vaksine til Tunisia for å hjelpe landet i kampen mot viruset. Foto: NessmaTV Vis mer

Plutselig tar en som er med på stuntet seg til hjertet og skriker av smerte. Det oppstår kaos i studioet før en av de som er med på spøken blir erklært død.

Drøy spøk

I etterkant får imidlertid gjestene beskjed om at det hele var en spøk, og at de er blitt lurt. Spøken, som i utgangspunktet var ment for å underholde, blir nå beskrevet som svært usmakelig.

WHO skal blant annet være opprørte over bruken av deres logo og navn i programmet, og mener det kan skape større vaksineskepsis hos folket, skriver avisa.

WHOs representant i Tunisia har nå i et brev til landets helseminister krevd at programmet fjernes fra skjermen.

SVARER PÅ KRITIKKEN: Svein Østvik, også kjent som «Charter-Svein», var med på debatten for å svare på kritikken mot hans corona-utsagn. 27. april 2021. VIDEO: Edward Stenlund REPORTER: Henriette Eilertsen Vis mer

- Kritisk press

Omdømmeekspert, BI-professor Peggy Brønn, er veldig lite imponert når Se og Hør snakker med henne denne uka.

- Det verste som kan skje er at folk som ser på programmet tror på det, nekter å ta vaksine og dør. Ikke alle klarer å skille mellom humor og fakta. Dette er svært uansvarlig, mener hun.

Ifølge Brønn er bruken av både WHO og FNs logo et tydelig misbruk, og hun forklarer at faren ved dette er at det kan undergrave tilliten til institusjonene i denne delen av verden, som allerede har utfordringer med å få folk vaksinerte fordi de ikke har nok informasjon og kunnskap.

REAGERER: Peggy Brønn legger ikke skjul på at en slik spøk potensielt kan være farlig og skadelig. Foto: BI
REAGERER: Peggy Brønn legger ikke skjul på at en slik spøk potensielt kan være farlig og skadelig. Foto: BI Vis mer

- FN har klare retningslinjer for bruken av deres logo, sier Brønn, og legger til at det kan gi konsekvenser.

Det samme gjelder trolig WHO, og ifølge omdømmeeksperten bør det nå legges kritisk press på den tunisiske regjeringen og tv-selskapet for å få stoppet programmet.

Kynisk

Når det gjelder Angelina Jolies omdømme, ettersom hun også misbrukes i showet, kommer det i andre rekke mener Brønn.

- Situasjonen med WHO og FN er mye viktigere, og det bør være fokuset. Det er klart at det er en falsk Angelina Jolie og det står det også i overskriftene i pressen. Alle ødeleggelser på hennes personlige rykte er ingenting sammenlignet med skaden programmet kan ha på WHO og FN, mener Brønn.

EN MORALSK PRØVELSE: Gretha Thunberg talte i dag til WHO om koronapandemien. Hun understrekte at vi står ovenfor en moralsk prøvelse når det kommer til rekkefølgen og prioriteringen av coronavaksinen. Video: AP Vis mer

- Hvor alvorlig er dette?

- Hvis noen dør fordi programmet gjorde dem redde for å ta vaksine, så vil jeg at det er ganske alvorlig. Det er allerede bevis på at enkelte ikke skjønner at det er en spøk.

På spørsmål om hva hun tenker om det hele, svarer Brønn følgende:

- Hva faen. Akkurat som om det ikke er nok falske nyheter, konspirasjonsteorier og frykt for viruset og vaksiner allerede, så må et tv-program utvikle et program basert på det? Det blir ikke mer kynisk enn det.

- Kan få andre effekter

Forfatter John Færseth har skrevet om konspirasjonsteorier i en årrekke, og sier til Dagbladet at han ikke kjenner tunisisk humor, og at det derfor er vanskelig å si noe om hvordan det tunisiske publikumet reagerer på programmet.

- For alt jeg vet kan det være mislykket, eller noe som fungerte i Tunisia. Man kan jo tenke seg at dersom dette går viralt så kan det få helt andre effekter i andre land, sier han, og fortsetter:

- TUNISISK HUMOR?: John Færseth sier det er vanskelig å vite hvordan programmet ble tatt imot i Tunisia. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
- TUNISISK HUMOR?: John Færseth sier det er vanskelig å vite hvordan programmet ble tatt imot i Tunisia. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Andre steder kan man kanskje tolke det som en parodi på de som vil vaksineres og de som vil vaksinere oss, og dermed styrke vaksinemotstand. Noe som utifra hva jeg forsto ikke var hensikten her.

Færseth forteller at han tenker i løse lufta når det kommer til denne saken, og ikke har sterke meninger om hvordan programmet vil slå ut.

- Man kan jo til og med ha folk som er så langt ute i konspirasjonsland at de vil se og dele dette som et autentisk opptak - det er helt umulig å vite.

Det er med andre ord vanskelig å si hva slags effekt det mye omtalte programmet vil få for andre land enn Tunisia, eller for den saks skyld i Tunisia siden han som nevnt ikke kjenner tunisisk humor.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer