FÅR KRITIKK: Harald Eias nye NRK-program «Hjernevask» har fått kritikk av flere norske forskere. Deriblant kjønnsforsker Jørgen L. Lorentzen, som var å se i første program forrige mandag.  Foto: SCANPIX
FÅR KRITIKK: Harald Eias nye NRK-program «Hjernevask» har fått kritikk av flere norske forskere. Deriblant kjønnsforsker Jørgen L. Lorentzen, som var å se i første program forrige mandag. Foto: SCANPIX Vis mer

Krever endringer i Eia-program

Kjønnsforsker Jørgen L. Lorentzen opplevde NRK-klippingen som «et grovt overtramp».

SEHER.NO:  I programet «Hjernevask» på NRK tar komiker Harald Eia (44) i bruk sosiologiutdannelsen fra Blinderen og gjennom syv programmer setter han søkelys på temaer som miljø, arv- og oppvekstgenetikk i lys av forskning, samfunnsliv og politikk.

Allerede i høst fikk Eia hard kritikk av forskere som følte seg misbrukt i opptakene til programmet, og kjønnsforsker Jørgen L. Lorentzen, som var å se i første episode forrige mandag, krever nå at NRK gjør endringer i programmet, skriver Dagbladet. 

Det var i forbindelse med spørsmålet om kjønnsforskjeller skyldes arv eller miljø, hvor Lorentzen representerte det siste, at forskeren følte seg misbrukt.

- Omtrent alt jeg sa av fornuftige ting var klippet bort. Jeg opplevde dette som et grovt overtramp, sier Lorentzen til Dagbladet.

Etter premieren krevde forskeren å få se gjennom alle «Hjernevask»-programmene han deltar i, og har nå levert en liste med forslag til endringer til redaksjonen.

- At disse programmene har en slagside i perspektivet, kan jeg ikke gjøre noe med. Men jeg har kommet med noen forslag for å korrigere de groveste feilene, sier han, men vil ikke gå inn på hva feilene er.

Eia selv sier at han opplever det som uproblematisk at Lorentzen kommer med tilbakemeldinger etter å ha sett programmene.

- Vi er ikke ute etter å ta ham, men det er klart at hele intervjuet ikke kan være med. Vi har behandlet Lorentzen på en ordentlig måte, sier han til Dagbladet.

«Hjernevask» sendes på NRK1 mandager kl. 22.30. Se Seher.no sin TV-guide her. 

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: - Harald har skapt et monster